Se reface fatada, se amenajeaza o fantana arteziana si se instaleaza panouri fotovoltaice. Schimbarile ce au loc in Gara de Nord din Timisoara, cu peste 4 milioane de euro. Foto

TIMISOARA. Acum 2 ani reprezentantii Ministerului Transporturilor promiteau la Timisoara cea mai frumoasa gara din vestul Romaniei, complet modernizata, cu peroane complet schimbate, scari rulante, lifturi, banda transportoare pentru bagaje si o super pasarela care sa asigure accesul de la tren direct catre o parcare supraetajata.

Toate se regasesc doar intr-un studiu de fezabilitate dintr-un program national de reabilitare a aproape 50 de statii de cale ferata cu bani europeni.

Deocamdata, insa, sunt bani doar pentru un proiect din fonduri proprii al Regionalei Timisoara. Acesta prevede cateva lucrari importante care sa schimbe intrucatva fata Garii de Nord in asteptarea momentului in care orasul va deveni Capitala Culturala a Europei. Chiar daca nu toate vor fi si gata in 2021.

CFR SA a lansat licitatia pentru ‘Reabilitare fatada, reparatii platforme, iluminat, acces intrari in cladirea de calatori statia CF Timisoara Nord si reparatii acces peron linia 1 + acces tunel pietonal (proiectare si executie)‘.

Actuala cladire a Garii de Nord este alcatuita din 6 corpuri comasate intr-un ansamblu. In acest moment, cladirea statiei nu mai corespunde cerintelor de asigurare a unor conditii optime a desfasurarii activitatilor in imobile si a exigentelor de calitate impuse de legislatia in vigoare. Constructia prezinta deficiente de ordin structural, estetic, functional, de ineficienta energetica, cu pierderi mari de caldura, si pe linie de siguranta in exploatare„, se arata in documentatie.

Cum banii nu sunt foarte multi, sub 4 milioane si jumatate de euro, lucrarile vor viza in principal fatada si amenajarea piatetei din fata statiei.

Astfel, sunt prevazute lucrari de consolidare, interventii asupra fatadelor si acoperisurilor – terasa, interventii asupra tunelului pietonal de acces la peroane cu realizarea unui nou acces la linii din holul central, interventii la peronul liniei 1, refacerea piatetei Garii si realizarea instalatiei centralizate de aer conditionat, ventilatie si incalzire.

Se vor realiza, totodata, lucrari de pregatire pentru construirea unei pasarele metalice (platforma pietonala) prevazuta in viitor in sala caselor de bilete, ce va fi sustinuta de 6 stalpi metalici, si montarea a doua scari rulante de acces la mezanin. Aceasta, insa, in perspectiva reabilitarii culoarului Aradul Nou – Drobeta Turnu Severin (Magistrala 900), care nu va fi realizata prea curand.

La tunelul pietonal care asigura accesul de la piateta la peronul 1 se vor reface actualele pardoseli din mozaic folosindu-se granit rezistent la trafic intens si antialunecare, se va monta un sistem de supraveghere, un sistem de detectie si semnalizare/avertizare PSI si se va inlocui sistemul de iluminat.

Piateta Garii va fi complet refacuta, se va amenaja o fantana arteziana, zona va fi placata cu dale de granit, se vor monta banci, se va realiza un sistem de iluminat cu stalpi ornamentali, se vor planta copaci si se vor monta rastele pentru biciclete.

Totodata, vor disparea aparatele de aer conditionat si se va realiza o instalatie moderna centralizata de climatizare, iar pe doua corpuri de cladire se va monta o instalatie de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice.

Licitatia a fost lansata in Sitemul Electronic de Achizitii Publice, iar valoarea proiectului este de 17.605.391,14 lei fara TVA. Lucrarile trebuie sa fie gata in 2 ani.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 8 octombrie, iar evaluarea lor ar putea dura pana in februarie anul viitor.

Va reamintim, Gara Timisoara Nord a fost construita intre anii 1897-1899, iar numele ei initial a fost Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz, in traducere „Gara din Iosefin”, dupa numele cartierului in care se afla, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri din oras.

Dupa Unirea Banatului cu Romania si instaurarea administratiei romanesti la Timisoara, in 1919, gara a fost redenumita in „Gara Domnita Elena”, nume pe care l-a purtat pana la Al Doilea Razboi Mondial.

In ultima parte a celui De-Al Doilea Razboi Mondial, Gara a fost puternic bombardata.

Dupa terminarea Razboiului, Gara a fost reconstruita partial dupa planurile initiale.

In perioada 1971 – 1974 cladirea a fost complet modificata si adusa la forma de astazi cu stilul arhitectural schimbat radical.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din pacate se va face un pic mai aratoasa dar functionalitatea tot redusa va fi, nu are statie de taxi, acoperis pana la statiile mijloacelor de transport in comun. De asemenea reiese nimic despre facilitati pentru persoane cu diabilitati si nici nu e avansat vreun termen de realiare

    • Domniță dragă, idea de bază e cum să sifonăm mai artistic niște proiecte și nu cum să le facem bune, utile și eficiente pentru cei mulți. Cei mulți, de multe ori muți, sunt buni îndeosebi la vot unde mazgâlesc niște hârtii cu cerneală fără să priceapă că au puterea de a schimba niște politruci cu oameni gospodari. Să ne fie de bine.

  2. Ar fi super sa o refacă după vechiul model….

    • Modelul austro-ungar?

      • 100%

        • Stimabile domn, nu mai sunt meșteri capabili și pricepuți să ridice astfel de lucrări de artă. Unul a fost Telbisz, unul a fost Laszlo Szekely, ca ăia nu mai vedem noi alții la fel în veci pururi. Atunci totul era făcut cu suflet și cu dragoste de Dumnezeu dar acum totul se face repede și cu gândul la ban.

      • Dupa opinia ar fi (alte) 2 variante de refacere: (1) Model Caracal sau (2) Model Viena – Central Bahnhoff (intr-adevar, Viena este in Austria)

      • „Intrebare (17.09.2019 – 14:30 PM) a spus:
        Modelul austro-ungar?”
        CONTEAZA modelul ?
        Poate sa fie american sau chinez …. Sa fie curat si accesibil tuturor … fara cersetori si mizerie printre linii …

  3. e cel mai grotesc lucru care lam vazut in viata mea, o rusine pt Timisoara, a iesit proiectul care trebuia si nu pe cosiderente corecte

  4. Vin alegerile incep minciunile. In toata cariera lui nu a construit nimic, dar acum deodata face si gara si spital, si stadion, si campus universitar. Cineva te crede Pinocchio

  5. VĂ GARANTEZ CĂ NICI UNDE ÎN VEST AȘA O CLADIRE MONSTRUOASĂ NU SE MAI REPARĂ .
    DACĂ ÎN ACEST ORAȘ AR FI FOST CINEVA CU VIZIUNE ÎN ULTIMII 30 DE ANI GARA ERA DEMOLATĂ CALEA FERATĂ SCOASĂ AFARĂ DIN ORAȘ ȘI ÎNTOARSĂ INAPOI OCOLIND ORAȘUL, GARĂ NOUĂ MODERNĂ CONSTRUITĂ PERPENDICULAR PE LINIILE DE TREN CU FAȚA SPRE PASAJUL JIUL UNDE SE PUTEAU FACE PARCĂRI IAR ÎN LOCUL CĂII FERATE CARE TAIE ORAȘUL O ȘOSEA RAPIDĂ PE PATRU BENZI CU DESCĂRCARE PE TOATE STRAZILE, IULIUS MALL, GARĂ ȘI LEGĂTURI CU CENTURA ȘI VIITOAREA AUTOBANDĂ CARE VA VENI DE LA BELGRAD.
    CU AȘA UN PROIECT AȘ FI AȘTEPTAT SĂ VINĂ FRITZ DAR EL A VENIT CU UN DISCURS SCRIS DE DRAGOȘ BOȚA DESPRE ZECE COPACI TĂIAȚI DE ROBU. (Meine liebe Freund, tu hasst eine große schais gebaut)
    CINE VA REUȘI SĂ FACĂ AȘA UN PROIECT VA INRTRA ÎN ISTORIA ORAȘULUI CA STAN VIDRIGHIN .

  6. Robu cel mai bun primar!

  7. Ba da Coridorul IV? Gara era cuprinsa in proiect cu scari rulante, lifturi, pasaje si parcare. Acuma ne arunca praf in ochi cu cctul asta de proiect. Hotii dracu de la CFR, miliarde de euro inexistenti.

  8. Ce design de tot ra***** sa mor eu, de la arhitectura tipic comunista la neo-comunista. Inutil, din moment ce linia e praf (indulgent spus) si pana la Craiova media de deplasare e de 40 pe ora.

  9. Deci, in 1800 au construit-o de la zero in 2 ani si astia o vopsesc tot in 2 ani. Ce inseamna sa nu furi…

  10. Imi aduc aminte de bancul cu „paturile si curvele” de la Sarineni de altadat (str Romulus)

  11. Cînd treci prin gara nu poti sa nu remarci niște personaje care sînt platiti de statul român sa pastreze în gara si pe lîngă gara , ordinea , liniștea , curățenia etc , sint îmbrăcați cu un fel de uniformă,ceva cu ,, scut ,, dar pe engleza , din punctul meu de vedere , asa , vizual , după cum apar la vedere , eu personal nu as apela la serviciile lor nici gratis , fac parte din peisajul din zona gării,peisaj care oricîte cosmetizari s ar face , nu se va schimba vreodată , întreaga zonă este groaznică , cuvîntul nu reflectă realitatea , pe peron este un personaj , sexul este ambiguu , care doarme acolo de ani buni , mai spun doar ca de ani de zile , în fața gării , chiar în parcare , exact în drum , de ani de zile sta un ,, taxi ,, , un Logan galben , cu pătrățele de taxi , fără alte înscrisuri , un ,, pirat ,, , nu stiu daca este acelasi sau sînt mai mulți , ce este curios cum nimeni dintre cei care ar trebui sa il vada nu il vede , parca este invizibil .

  12. 0. In fata va fi vopsit gardul iar in spate leopardul (gara).
    1. Inaugurarea finala va fi in 2060 (2061) (daca mai traiti atunci, veti sarbatori) cu urmatoarea modificare: – fantana arteziana va fi realizata in doua lucuri: (1) primele 6 – 8 linii vor fi intrerupte (divin linii de capat) si acolo pe o lungime de 300 m se va amenaja o „sala de asteptare cu fantana la mijloc”
    2. Pre inaugurare 2020 -2020: la actualul hol se va gauri (estetic) tavanul si apa va curge (in caz de ploaie) naural, spre admiratia calatorilor! Se vor amenaja si noi WC-uri prevazute si cu hartie igienica!
    3. Am inteles ca pe „strada furata Timisoarei” (locul fostei ELBA se va amenaja o parcare de X-sute de locuri tocmai pentru a nu se „aglomera” spatiul din fata Garii. De acol, prin pasaj subteran se va accesa holul si sala de asteptare (perspectiva 2050).
    4. Candva, „demult-demult”, cel mai iubit a si dorit desfiintarea garii actuale si realizarea unei gari noi cu amenajare de tip „linii de capat” (amplasarea nu o mai amintesc ca azi este si asa ocupata) si in plus o gara pentru „marfuri”. Totul a murit inainte de a muri si cel mai iubit, ca de … nici pe atunci Timisoara/Timisul/Banatul nu era „cea mai mare dragoste a Bucurestiului”.

  13. Ce de lume priceputa la arhitectura, constructii, etc. Bai chibitilor, lasati textele si daca va pricepeti veniti cu solutii! Restul e bla, bla sa ne aflam in treaba!

    • Si la cine sa le inaintezi??? Sau:
      – exista numai oamenii inteligenti care propun (cei din „turnul de fildes”)?
      – exista un birou unde „tot ce intra este si luat in seama”?
      La ora aceasta, cand multi „umbla (sau vin din) in strainatate” (unii chiar pe banii lor, si nu sunt chiar novici), exemplele sunt nenumarate, si cine umbla „cu ochii deschisi” poate sa vada, sa invete si sa aibe apoi si pareri (nu numai cei din „turnul de fildes”) .
      Nu vreau sa amintesc nici o mare realizare, nici macar pleiada „statuilor din centrul vechi” al Timisoarei (no coment)