Se rescrie povestea Mausoleului din Bobda, cazut in paragina de zeci de ani, nu departe de Timisoara. Ambulanta pentru Monumente a pornit reabilitarea fabuloasei constructii si i-a redat amintirea din vremurile de glorie intr-o impresionanta pictura murala. Video

Sursa foto: Broken Window Theory

TIMISOARA. O bijuterie arhitecturala de o frumusete rara, aflata la doar 20 de kilometri de Timisoara si neglijata pret de zeci de ani, incepe sa renasca.

Biserica mausoleu de la Bobda, comuna Cenei, monumentul ridicat in secolul al XIX-lea de familia baronului Gyula Csavossy dupa planurile bazilicii din orasul ungar Esztergom, este una dintre cladirile incarcate de istorie din judetul nostru. A fost transformata in lacas de cult romano-catolic si apoi abandonata, prabusindu-se bucata cu bucata, pana cand a ajuns in atentia voluntarilor de la Ambulanta pentru Monumente Banat.

Timp de luni bune, specialistii au facut masuratori si calcule exacte, au analizat si fotografiat fiecare ungher, iar apoi au pornit proiectul de reabilitare a bisericii mausoleu de la Bobda, dupa ce intervenisera pentru punerea in siguranta a mai multor elemente.

Formand aceasta echipa, lucrurile au inceput sa se lege de la sine, iar scopul nostru a devenit foarte clar: trebuie salvata cu orice pret si biserica din Bobda. Astfel ajungem la a doua etapa a salvarii bisericii romano-catolice, care consta in realizarea celor patru sarpante, perimetrale corpului central. Cea mai avariata dintre acestea este cea de deasupra corului, cea pe care ati mai vazut-o si in pozele din postarile precedente.

In cadrul acestei interventii vom realiza aproape integral sarpantele din lemn, elementele existente fiind atat de degradate incat din pacate nu se va putea pastra foarte mult din materialul istoric. Refacerea sarpantelor, realizarea invelitorii din tabla si a sorturilor din tabla se vor realiza in schimb dupa modelul istoric. Pe langa construirea sarpantelor din lemn, se vor realiza completari ale zidariei in zonele in care aceasta s-a surpat. Concomitent, pregatim planul si pentru etapa III: punerea in siguranta a cupolei„, spuneau voluntarii de la Ambulanta pentru Monumente inainte de pornirea santierului.

Ce a iesit, puteti vedea mai jos!

Imaginile ne-au fost trimise de un cititor opiniatimisoarei.ro, caruia ii multumim.

Mausoleul de la Bobda ca odinioara, intr-o superba pictura murala

In cadrul unui alt proiect, pe langa interventiile propriu-zise, a fost realizata si o pictura murala pe zidul unei case din Bobda, o reprezentare emotionanta a Mausoleului Csávossy care aduce aminte de perioada de glorie a bisericii atat de greu incercata. Astfel, ea nu va cadea in uitare niciodata.

Prezentarea interventiei de urgenta asupra Mausoleului, dar si vernisajul picturii murale si sustinerea unei piese de teatru au avut loc la inceputul lunii octombrie, in cadrul proiectului Arta in Rural, organizat de Asociatia prin Banat si Ambulanta pentru Monumente.

CITESTE SI: A rasunat muzica intre ruinele bisericii de la Ofsenita. Sunete divine intre zidurile lacasului sfant puse in siguranta de Ambulanta pentru Monumente. Foto si video

CITESTE SI: Ambulanta pentru Monumente, care a intervenit pentru salvarea mai multor obiective din Timis, a primit Premiul Publicului la Premiile Europene pentru Patrimoniu

CITESTE SI: S.O.S. Cula de la Banloc. Intervine Ambulanta pentru Monumente din Banat, la 50 de kilometri de Timisoara

CITESTE SIAmbulanta pentru Monumente intervine de urgenta la biserica de lemn de la Jupanesti, din Timis. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

CITESTE SIAmbulanta pentru Monumente intervine de urgenta la Moara Indaratnica de la perete, din Banat. Hai si tu sa dai o mana de ajutor ‘medicilor’!

In cei sase ani de existenta, Ambulanta pentru Monumente a facut interventii asupra a zeci de monumente istorice, mii de membri ai comunitatilor locale au fost constientizati asupra valorii propriului patrimoniu. De asemenea, a organizat o multime de expozitii, iar peste 200 de voluntari au fost implicati in aceste actiuni.

Principalul sustinator al proiectului este ASR Printul de Wales prin The Prince’s Foundation si Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture.

 

Proiectul Ambulanta pentru Monumente – Banat, implementat de Asociatia PRIN BANAT in judetele Timis si Caras-Severin isi propune salvgardarea patrimoniului imobil aflat in stare avansata de degradare prin interventii de punere in siguranta.

Initiat in anul 2016 de Asociatia Monumentum, proiectul Ambulanta pentru Monumente este implementat incepand cu anul 2021, in judetele Timis si Caras-Severin, de Asociatia Prin Banat.

Proiectul isi propune sa actioneze eficient in domeniul salvgardarii patrimoniului imobil, prin punerea in siguranta a unor obiective de patrimoniu importante, aflate in stare avansata de degradare sau de precolaps. La nivelul judetelor Timis si Caras-Severin, in Lista Monumentelor Istorice din anul 2015 figureaza peste 1000 de monumente, situri si ansambluri istorice, multe dintre acestea aflate intr-o stare avansata de degradare.

Proiectul “Ambulanta pentru Monumente – Banat”, prin intermediul caruia se realizeaza punerea in siguranta a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al mesterilor si al comunitatilor locale, sub stricta supraveghere si indrumare a specialistilor din domeniul conservarii si restaurarii monumentelor istorice, isi propune atat salvarea acestora cat si mobilizarea comunitatilor locale, in vederea asumarii si prezervarii patrimoniului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ar trebui mutata la Muzeul Satului impreuna cu castelul de la Gad si cu conacul lui Mercy din Carani

    • Da Nici cu biserica catolică nu-mi e rușine…
      Cu putina organizare, de ani buni si ușor ați fii adunat din Vest niste sponsorizări ptr refacerea ei.

  2. Lăudabilă inițiativă!

  3. Bravo! Super veste. Mai exista o speranta pt obiectivele noastre 🙂

  4. Oare cand o sa vedem niste biresici ortodoxe restaurate de catolici ? Oare cand ? Cand nu iti cunosti istoria, nu iti dai seama ca esti prost.

    Catolicul imparat al Imperiului Habsburgic a ordonat sa fie rase cu tunul sate, biserici si manastiri ortodoxe din Ardeal (pentru ca, terorizati fiind, romanii ardeleni NU doreau sa treaca la catolicism, sa paraseasca Credinta Ortodoxa), cele de lemn fiind arse, cele de piatră fiind dărîmate cu tunurile de către generalul Bukow, trimis de către împărăteasa Maria Tereza pentru a sprijini uniatismul.

    Generalul Bukow a distrus cu tunurile peste 150 de biserici si manastiri ortodoxe, ortodocsii au fost persecutati, amendati, judecati, executati, si aproape toate Bisericile lor au fost confiscate. Amintesc in acest sens un ordin dat de căpitanul catolic Bethlen ,în 13 iunie 1761….

    • Bănuiesc că Ești vreun securist mediocru , chiar PRMist de la AUR, nu?!

      • Făcea imbecilul de Bukow grozăviile astea…

        • Eu zic sa ii ridicati o statuie lui Bukov. La asta nu te-ai gandit ?

          • E si asta pe lista. Ai rabdare.

      • Cum ii doare pe unii ca mai sunt romani care gandesc. Ii doare de urla din toti rarunchii. Nu o sa poti dormi cateva nopti, o sa te napadeasca cosmarurile : in Timisoara trebuie sa fii din LGBT si sa scuipi pe orice e romanesc. A fi roman te doare. Tu esti unul din cei care scriau ca la catedrala se behaie ? Daca scriau despre Fritz asa ceva, urlau toate ziarele din Germania despre discriminarea din Romania. Daca sunt jigniti romanii, e chiar bine pentru cei ca tine.

      • Eu sunt de acord cu tine. Astia care gandesc asa ar trebui interzisi. Nu trebuie sa facem caz ca suntem romani si ortodoxi. Poate ar trebui sa ne fie rusine…

    • Bai, tu esti din aia la care nu i-a placut pajistea urbana a lui Fritz ? Adica tu nu ai vrut sa pasti in spatiile verzi din Timisoara ? Nu ti-a placut sa vezi cum iasa iarba de juma de metru prin banci in parcuri ? Vezi ca aduce Fritz 350 000 de copaci, sa moara de ciuda si padurea amazoniana ! O sa il vezi tu ce treaba face , in pantofi la sapat gropi pentru copaci. O sa mori de ciuda.

    • Iti dai seama ca e lipsit de sens ce faci. Esti anacronic si antipatic.

    • Iti e ciuda ca nu lucrezi tu gratis acolo ? De ce te bagi in seama aiurea?

  5. Laudabila initiativa ? Stiu pe cativa care au murit de ras de cat de infantili si usor de manipulat sunt multi dintre noi, care apoi se mai si lauda. Presa isi face treaba, dar ar trebui sa prezinte stirea in mod neutru, nu sa ia partea cand sunt publicate articolele.