Se restaureaza Donjonul scos la lumina la Castelul Huniade din Timisoara. Licitatie demarata

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a demarat licitatia pentru restaurarea si conservarea Donjonului de la Castelul Huniade din Timisoara, o fosta cula, care aducea cu cele de la Ciacova, Banloc sau Varset.

CITESTE SI: Se ridica restrictiile de tonaj pe Autostrada Lugoj – Deva Lot 3. Anuntul ministrului Transporturilor 

Pentru aceste lucrari, CJ Timis pune la bataie peste 1,2 milioane de lei, adica mai bine de 300.000 de euro. Aceasta, desi in proiectul de buget pe acest an au fost alocati initial 1,7 milioane de lei.

Donjonul de la Castelul Huniade din Timisoara a fost scos la lumina de arheologi in 2009 in timpul sapaturilor facute inaintea lucrarilor de reabilitare de la castel, fiind socotit printre cele mai importante descoperiri facute in ultimii zeci de ani in acea zona.

In curtea interioara a Castelului Huniade, la nici jumatate de metru sub nivelul actual de calcare, s-au descoperit ruinele donjonului medieval, datand chiar din prima faza de existenta a castelului, inceputul secolului al XIV-lea. Turnul-locuinta a fost construit din caramida, in sistem murus „dacicus” (elenistic, de fapt, cu paramente de caramida, miezul zidului constand din tiranti de lemn si caramizi fragmentare inecate in mortar), cu fundatie pe piloti de lemn (fig. 2) in vederea compactarii solului argilos, mlastinos. Planul turnului este de forma aproximativ patrata, cu latura de 11 m si ziduri groase de 3,6 m. In interiorul lui s-a mai pastrat nivelul podelei de la parter. Pe colturi, turnul este prevazut cu contraforturi, cei de pe latura nordica fiind transformati ulterior in turnulete de colt circulare. Turnul a fost inconjurat mai tarziu, in secolul al XV-lea, cu un zid de incinta de caramida, din care a evoluat apoi castelul medieval tarziu cu patru turnuri de colt. Donjonul era prevazut si cu un sant de aparare, acesta fiind localizat la distanta de 20 de m de acesta, pe latura estica a cladirii actuale.

Cea mai apropiata analogie a donjonului timisorean este cel de la Ciacova, ridicat de asemenea in secolul al XIV-lea”, a explicat Kopeczny Zsuzsanna, arheologul care a cercetat aceasta descoperire fabuloasa din curtea Castelului Huniade, cea mai veche cladire din Timisoara.

Cat priveste reabilitarea cladirii simbol din plin centrul Timisoarei, a fost semnat contractul de proiectare pentru reabilitarea finala a Castelul Huniade, urmand ca in toamna acestui an sa demareze si licitatia pentru proiectul tehnic si executia propriu-zisa a lucrarilor

CITESTE SI: S-a semnat contractul pentru serviciile de proiectare la Castelul Huniade din Timisoara

Anuntul a fost facut zilele trecute de presedintele CJ Timis, Calin Dobra.

In timp ce toata lumea spune ca nu se poate, ca nu se face nimic, ca totul e blocat, ca nu o sa reusim, aducem una dintre cele mai asteptate vesti, chiar in ziua redeschiderii muzeelor si in preajma Zilei Internationale a Muzeelor.

Alaturi de Institutul National al Patrimoniului anuntam ca s-a semnat contractul pentru serviciile de proiectare pentru Castelul Huniade, astazi Muzeul National al Banatului! Totul trebuie sa fie gata in urmatoarele 5 luni. Urmatorul pas important va fi licitatia pentru proiectul tehnic si pentru lucrarile de executie.

Proiectul este inclus in Programul national de restaurare a monumentelor istorice (PNR), finantat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii si gestionat de Institutul National al Patrimoniului”, a anuntat Dobra.

CITESTE SI: Se vede luminita de la capatul tunelului in Castelul Huniade din Timisoara. Ce primeste in acest an de la Institutul National de Patrimoniu

Lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Banii pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati de zid.

Pentru aceasta a fost necesara si refacerea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate o parte dintre piese, in Bastion.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului. Zis și facut primul pas, iar INP a demarat licitatia pentru documentatia necesara, licitatie care inca nu s-a finalizat.

Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii celei mai vechi cladiri din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara, inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. În timpul Monarhiei Dunărene Timișoara, orașul meu natal în care bunicul meu a fost un patrician de vază, a fost nu numai Metropola Banatului ci și alături de Brűnn (azi Brno) și Graz unul din importantele centre industriale ale estului Europei. Castelul Huniazilor a fost unul din simbolurile medievale ale unui cetru cu urbanizm recent, mai exact renăscut după 164 ani de dominație Osmană., ei halul în care a ajuns acest simbol născut în mocirlele esteuropene prin 1313 este de nedescris, organele administrative județene și urbane așa zis postrevoluționare după o impardonabilă indiferență a comuniștilor față d trecut, au reușit să îi supra liciteze în indiferență și neglijență, aceiași neglijență cu care au fost batjocorite pur și simplu clădirile istorice cedate unor proprietari interesați doar de profit. Îmi permit să calific știrile legate de ”eroice” intervenții edilitate drept o pură bătaie de joc.. Dacă nu aș avea în față exemplul Sibiului, poate aș putea accepta un ”e greu” dar în aceiași țară, în acelaș epocă s-a dovedit că ”se poate” așa că nu găsesc nici o scuză.

  2. Castelul Huniazilor este in Hunedoara (Castelul Corvinilor) .
    In Timisoare se afla Castelul Huniade (Muzeul Banatului).
    Nu s-au executat nici o lucrare de restaurare . Doar la un colt consolidare structura de rezistenta.