Se reziliaza contractul pentru Centura Sud la Timisoara. Dupa doua intrari pe Lista Neagra a CNAIR si multe amenintari, constructorul n-a accelerat ritmul lucrarilor, ajunse cu chiu cu vai la 60%

TIMISOARA. Daca ar fi respectat contractul, zilele acestea ar fi trebuit sa putem circula cu masinile pe Centura Sud la Timisoara, insa firma Tirrena Scavi e inca foarte departe de momentul finalizarii lucrarilor incepute acum mai bine de doi ani.

Aceasta dupa ce constructorul, sub amenintarea rezilierii contractului de catre ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu si dupa 2 aparitii pe Lista Neagra a CNAIR, a promis ca recupereaza macar in parte intarzierile. N-a fost insa asa.

„Având în vedere slaba mobilizare È™i incapacitatea financiară a constructorului italian de a continua proiectele pe care le derulează, managementul CNAIR a luat decizia de a rezilia contractele încheiate cu acest antreprenor.

Precizăm că la construcția Variantei de Ocolire Timișoara Sud sunt întârzieri majore în raport cu termenul de finalizare. Termenul contractual al acestui obiectiv a fost depășit cu mult, iar mobilizarea pe șantier a fost deficitară pe tot parcursul anului 2022, ajungând la un stadiu fizic de doar 58,26%.

De asemenea, pe tronsonul 1 al drumului expres Craiova – Pitești progresul fizic este de doar 57,06%, deși termenul contractual de finalizare era 2022.

Pe sectorul de centură a Bucureștiului, cuprins între DN 2 și A2, acolo unde există un contract pentru lucrări de modernizare, progresul fizic este de doar 20,76%, iar conform termenului asumat prin contract obiectivul trebuia finalizat de mai mult de un an (04.08.2021).

Aceste întârzieri atrag și daune materiale consistente, pe lângă cele care decurg din imposibilitatea de a folosi infrastructura rutieră.

 CNAIR va face toate demersurile pentru relansarea acestor proiecte în cel mai scurt timp posibil.

 Constructorii trebuie să fie conÈ™tienÈ›i de obligaÈ›ia de a aborda cu seriozitate contractele pe care le semnează cu CNAIR. ÃŽn caz contrar, vor suporta consecinÈ›ele legale care derivă inclusiv din eliberarea certificatelor negative, care au valabilitate timp de 3 ani”, transmit reprezentantii CNAIR.

Ruperea contractului inseamna realizarea unei expertize pentru a se stabili cu precizie stadiul lucrarilor si evaluarea a ceea ce a ramas de facut pentru ca mai apoi sa fie organizata licitatie pentru gasirea unui constructor nou care sa duca la bun sfarsit Centura Sud Timisoara.

CITESTE SI: Mobilizare pe traseul celei de-a treia descarcari de pe Autostrada Vestului la Timisoara. Lucrarile la 17% realizare. Ultimele imagini de pe santier. Video 

Reprezentantii DRDP anuntau la inceputul lunii trecute ca pe Varianta de Ocolire Sud Timisoara lucrarile erau la aproximativ 58% realizare.

Ritmul a fost in continuare scazut, mobilizarea insuficienta, fiind realizate activitati similare pe timp indelungat, in timp ce unele sectoare au ramas abandonate.
Antreprenorul Tirrena Scavi s-a concentrat, in ultima parte a lunii octombrie, pe zona Ghiroda, unde a inceput montarea grinzilor peste canalul Bega si s-a lucrat la viitorul nod rutier cu DN 6. S-a mai lucrat in zona Freidorf, la intersectia giratorie cu str. Paul Morand, la pasajul peste DJ 591 Timisoara – Sânmihaiu Roman, la pasajul de la DN 59 Timisoara – Sag si la cel de la Giroc. Este in curs de executie si procesul de relocare a liniilor electrice aeriene din zona Mosnita Noua si zona Freidorf„, transmiteau luna trecuta reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara.

Cei de la Tirrena Scavi promisesera si ca primul segment pe care vor putea circula masinile va fi Mosnita – Remetea Mare, in luna mai 2023. O luna mai tarziu, sustineau ei, era programata deschiderea tronsonului Sag – Giroc.

„Antreprenorul si-a asumat ca la finele lunii mai 2023 sa se dea drumul la circulatie pe sectorul Mosnita Noua – DN 6, la finele lunii iulie – de la intersectia Calea sagului pâna la Giroc (conexiune cu str. Trandafirilor), urmând ca in decembrie 2023 sa fie data in circulatie in intregime, cu celelalte sectoare”, mai precizau recent reprezentantii DRDP Timisoara.

Prevazut in contractul initial cu antreprenorul Tirrena Scavi pentru primavara lui 2022, termenul de finalizare a Centurii Sud Timisoara a fost prelungit in toamna anului trecut, pentru decembrie anul acesta. Constructorul a intampinat probleme, a ajuns de 2 ori pe Lista Neagra a CNAIR, insa contractul nu a fost reziliat.

In ritmul de acum era pus sub semnul intrebarii si noul termen de finalizare, si anume 2023 inainte de Craciun.

Asa ca, reprezentantii Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au decis sa rupa contractul.

In urma licitatiei, construirea Centurii de Sud de la Timisoara, in lungime de 25,69 km, a fost atribuita catre antreprenorul Tirrena Scavi S.P.A. Valoarea contractului este de 272.432.921,95 lei fara TVA, avand finantarea asigurata de la bugetul de stat si din fonduri europene.

CITESTE SI: Centura Sud va fi deschisa traficului pe bucati. Primul segment pe care se va circula, anuntat de ministrul Transporturilor la Timisoara

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Atat timp cand sant fonduri europene toti castiga, doar cetateanul pierde.
    Ar trebui sa plateasca daune. Sa nu uitam costurile materialelor au crescut deci pretul va fi mai mare pentru urmatoarea licitatie.

  2. Adio centura la anul. Poate prin 2025.

    • In 2025 abia vom fi la licitatie pentru construktor.
      Deci inn 2023 se va rezilia oficial, cu recxlamatia constructoruklui. cu inventarierea lucrarilor facute si nefacute, cu plata celor facute sai plata eentualeleor penalizari,, daca acestea cumva au fost specificate clar sau neclar in contract.
      in 2024 se va face studiul de fezabilitate, cu licitatie, din nou licitatie, cu reclamatie, cu dare in judecata, etc, etc. Si abia in 2025 se va putea cauta un constructor. Deci in 2030 se va face bucata asta de centura, care si asa este cu totul altceva decat ce ne trebuie ca sa scoatem traficul din oras. Am mai spus, centura orasului ar trebui sa fie in regim de autostrada, cu 2 benzi, cel putin pe sens, cu nenzi de intrare si iesire. Ceea ce este acuma cu un fir pe sens, cu sensuri giratorii unde ai restrictie de viteza la 30 km /h, este mai degraba un drum judetean cu sensuri giratorii. Mai mult nu. Uitativa si faceti comparatie cu centurile Lugojului sau Caransebesului, si alea cu un fir pe sens, si alea cu sensuri giratorii. De depasit ai foarte putine zone (depasit legal) si daca e circulatie mai intensa, nu ai sanse sa depasesti trei camioane din fata ta.
      Multumim lu aia de au degradat centura cu doua benzi pe sens la drum comunal cu sensuri giratorii. Asteptam reactia lu Nica si Grindeanu. Dar eu cred ca multi se vor arunca la izmenele lui Fritz, cab ala e de vina la toate faradelegile din Timis.

  3. Banii negri se fac tot timpul la licitatii, in plus raman ceva bani si la buget care nu vor merge in infrastructura ci in pomeni, lucru tipic la P$D. Pana se face evaluarea, caietul de sarcini si se incheie procedura de atribuire mai trece multa apa pe Bega. Mai bine ii lasa sa continue tronsonul Ghiroda Mosnita si dupa aceea sa rezilieze. Asa s-a pierdut o gramada de timp si nu s-a realizat nimic concret.

    • Grindeanu devine mai catolic decât… tu-i neamurile lui. Da, corect, măcar Ghiroda – MoÈ™niÈ›a. Belitul a fost mare asistent la UVT, după ce a publicat o aÈ™a numită carte (despre integrale), carte formată din vreo cinci pagini È™i două coperÈ›i, prinse cu capse… capodoperă girată de o editură obscură din CaransebeÈ™. Etc.

  4. Acum pot sa lege cele 2 centuri si ca proiect si santiere – pentru ca si la centura Vest o sa urmeze licitatii de executie. Asa pot gasi firme mai serioase care au bani sa faca un proiect mai mare.

  5. Parca vad ca trec 2-3 luni pana „demareaza”CNAIR licitatiile..apoi evident ca vor urma licitatiile,contestatii la lictatii..termen de rezolvare a contestatiilor.. etc.Doar a devenit sport national contestatia..ca la noi merge…Si o sa ne prinda finele anului 2023 tot in plop.

    • 2-3 luni pana la noua licitatie? Hahaha. Pe ce lume traiesti? Ai de-a face cu bugetari, deci inmulteste cu 3 termenul. In 2-3 luni se face abia licitatia pentru cine face expertiza. Pune 1 an. Mai adauga 2 pentru finalizare. Mai bine lasau pe astia, incet incet macar avansau. Acum se va parasi complet santierul.

  6. Ieri s-a deschis centura de sud….CET -Chisoda-Groc , la cel ne mai trebuie inca una ? La ce politicieni avem in Timis …..nu ne mai mira nimic , stadion nu , sala nu , bazine nu …..las ca fac aia la Hunedoara stadion .

  7. Și uite așa este dusă Timișoara frumos de nas și mai sunt care se întreabă de ce la noi nu se înaintează,este numai un exemplu din multe , dacă nu găsim nici un răspuns dăm vina pe Fritz și ne-am scos.

  8. Tare miroase a facatura. Banii s-au dus, acum din ce mai traim in viele noastre mari si mergem in concedii exotice cu masini de lux? O luam de la capat, buget nou, alte licitatii, alte aranjamente. „Alti bani, alta distractie”, nu?

  9. Toți fără excepție care comentează pe aceast subuect debitează numai tâmpenii!!
    Înafară de mașinile de tonaj mare și alea până se va termina centura de vest, pe acest drum de țară de pe moșiile primarilor PSD-iști din Giroc, (cu Toma inainte de a crăpa)
    Șag, Parța (cu psd-istul alcoolic la alegerea traseului) și Sâmihaiul Român nu va circula decât câteva masini intre sate, la mănăstirea Șag și câteva tractoare care vor merge la câmp! Singurul segment care va fi folosit de timișoreni este cel dintre drumul județean 592 și aeroport, deci despre care centură vorbim ??

  10. NenorociÈ›ilor asta de grindeanu impreuna cu Simonis au smenuit toate licitaÈ›iile, miroase de la o pista ca au fost pe spaga, Tirena a făcut È™i autostrada arad timisoara în 10 ani , bucata de autostrada sin care s a furat peste 1 milion de mc de produse agregate, la dumbravita tor grindeanu a dat lucrarea lui Maran un om de casa a PSD…etc

  11. Dar cum dracu altii pot???Dacă nu știți cum întrebați pe cei din Oradea sa vedeți ei cum au reușit???? Noaptea mintii frate!!! Penibil ce se intampla

  12. Gunoaie ordinare ….ce prostii suntem ca mai si platim taxe ptr fraieri astia .Se va termina centura asta peste 5 anii daca se termina .
    Votati PSD prostiilor incontinuare …..iesiti bah la vot ca vine prostia peste noi .

  13. PSD au furat dar au si facut ceva, nu ? …. Grindeanu sa te pi#sh in freza

  14. Mentalitate de hot! PSD a furat, dar a si făcut ceva. Ba chiar ne- a dat si noua. Aceasta mentalitate o au 90% dintre români. Voi nu vedeti ca dupa 33 de ani de „democratie” nu avem in guvern un singur membru È™colit afara? Doar niste analfabeti funcÈ›ional.

  15. Din ditamai centura nici macar o curea amarata !

  16. Voi spuneți ca sunt incompetenți? Eu nu cred , asta înseamnă inteligență nu oricine din lumea asta poate fura cât fură ăștia. Vedeți ca toate contractele ce vor sa le rezilieze nu au fost semnate când erau ei la conducere.

  17. Imi vine in minte cum a fost atunci cu Bechtel. Mare tam-tam, ca e scumpa, ca e lata, ca e asa si pe dincolo. A reziliat cineva contractul si s-au facut ceva bucati , pe ici pe colo. Adunate , costa mai mult decat a cerut Bechtelul, plus, ca nu este bucata intreaga de la Brasov la Oradea, la granita. Avem cateva bucatele si inca visam ca vom face si drege si cum sa spun: Si cu banii luati, inca mai multi decat ne-ar fi luat Bechtelul, si fara autostrada.
    Asa si cu Centura Timisoarei, am reziliat la contracte de nu mai stiu eu exactr cate, si tot fara centura suntem si ce avem este numaI O CARICATURA DE CENTURA.
    La fel si cu Sibiu-Pitesti. Si acolo se joaca de-a v-ati ascunselea, cine sa o faca si cand anume, si inca nu avem totul in constructie, parca sectorul 3, ala greu e ica in stadiul de fezabilitate. Deci pe nicarii.

  18. Sper să nu ne atace amnezia în ziua când sunt alegerile așa cum se întâmplă de obicei .

    • Nu ne ataca amnezia. Multi se duc la vot ca primesc o punga de malai si un kil de ulei. Si autobuze cu turisti sunt garla, PSD sa traiasca. Cei ce vor un vot la vreun pardid mai progresist sunt impiedicati sau nu folosesc autobuze.
      Ib strainatate iar se vor face – statii de votare la o tara mare, cu cozi kilometrice si nu ajungi la vot desi ai stat cateva ore in frig. Metoda comunista, ca aia de afara nu stiu bine ce sa voteze , ca nu au mancat salam de soia . Asa ca cei de afara, care ar putea schimba votul, nu ajung la vot. Noroc cu comunele si satele unde in ziua votului ai % participare la vot, ca vin turistiii cu autobuzul

      • …. ai 300% participare la vot, pesedist intotdeauna….

  19. Mare mirare… Se È™tia din 2021 ca aici se ajunge. Nu va mai precipitati… Cnairul È™i politicul sunt mana-n mana cu hoÈ›ii aia italieni. Aici È™i la multe proiecte nu e vorba sa se facă ceva, ci sa fure cât mai mult… Uite È™i lucrarea de la DumbrăviÈ›a, Giarmata, urcarea pe autostrada… Vai È™i amar ce oameni avem în conducerea judeÈ›eană… Asta am votat, asta meritam.