Se ridica un nou pod peste Mures, intre Timisoara si Arad, pe lotul 4 de pe magistrala CFR care se modernizeaza cu bani europeni. La final, trenurile vor circula cu 160 km/h. Video

TIMISOARA. Ritm sustinut al lucrarilor pe tronsonul 4 al magistralei de cale ferata Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad care se modernizeaza cu bani europeni, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Intre Ronat Triaj si Arad se munceste la construirea unui nou por peste Mures, la mai bine de 1 kilometru de cel existent.

In cadrul modernizarii liniilor dintre statiile Ronat Triaj și Arad, s-au proiectat o serie de pasaje, podete și poduri. Astfel, la km. 2+610, conform proiectului, au inceput lucrarile pentru construire a noului pod peste Mureș, la o distanta de aproximativ 1,3 km fata de podul existent.
Podul este alcatuit dintr-o deschidere de 180 m, tip arc metalic cu cale jos cu cuva de piatra sparta și 9 deschideri de 50 m, tip grinzi cu zabrele cu cuva de piatra sparta, iar infrastructura acestuia va fi alcatuita din 2 culee și 9 pile.
Lucrarile din momentul de fata se desfașoara astfel:
✔️Culeea 1 – s-au forat pilonii, s-a turnat egalizarea, urmand montarea armaturii pentru fundatia la prima culee;
✔️Pila 1 – s-au forat pilonii, au fost livrate și sunt in curs de pregatire carcasele de armatura pentru pilele 1-6, urmand excavatiile pentru turnarea betonului.
✔️In vecinatatea podului de peste Mureș, se lucreaza la podetul de la km 1+908, unde s-a turnat fundatia, s-a instalat armatura, iar in momentul de fata se finalizeaza cofragul pe partea stanga.
✔️In continuitatea podetului se executa lucrari la terasamentul caii ferate„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura Timisoara.

Iata si ultimele imagini filmate pe tronsonul 4 al magistralei CFR!

Acest lot are o lungime de 54,86 km si costa 2.184.174.656 lei fara TVA. Constructor este Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA.

Nu la fel de inaintate sunt lucrarile pe tronsonul 3 care traverseaza Timisoara, intre Gara de Est si Ronat Triaj.

Iata ultimele imagini de pe acest lot, filmate de cititorul opiniatimisoarei.ro care monitorizeaza obiectivele de infrastructura din Timisoara si din judet!

Va reamintim, intreaga magistrala Caransebes – Lugoj – Timisoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabiliteaza cu bani europeni prin PNRR, aproape 9 miliarde de lei si a fost impartita in 4 loturi. Toate cele patru tronsoane trebuie sa fie gata la finele anului 2026.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Vai, ce ministru competent🤡😁🤡😁🤡

  2. ABSOLUT ? 🙂

  3. Inițial calea de rulare se despărțea după podul actual tocmai pentru ca infrastructura să fie mai ieftină. Acum însă se desparte înainte de pod deci sunt necesare 2 poduri. Se pare că sunt bani din moment ce ne permitem astfel de lucrări. Factura va veni peste zeci de ani când toate acestea trebuie reabilitate.

  4. Tronsonul 3, cel de la Timisoara Est pana la Ronaț Triaj este cel mai prost proiect, mai ales in partea lui estica unde vom avea doua treceri in loc de actuale 4, cu pasaje deosebit de inalte pentru linie electrificata si relativ scurte din lipsa de spatiu in teren.
    Daca pana acum multi sustineau ca linia de cale ferata blocheaza orasul, hei iata dupa aceste „modernizari”, linia ferata ferata va bloca si mai mult orasul in jumatatea lui estica, pana la pasajul Popa Sapca…
    Iar acest lucru se poate pune linistit in carca lui Grindeanu, Robu, Fritz, Alin Nica si a predecesorilor săi la „județ”…🙄

  5. Corect e sa spunem ca linia va fi facuta pentru 160km/h. Ma indoiesc ca trenurile vor circula cu aceasta viteza, mai ales pe pod unde in mod normal sunt restrictii. Se intampla ca am circulat cu vreo 10 trenuri prin Germania anul acesta. Nici unul n-a fost din cele categorisite „de mare viteza”. Pe portiuni scurte viteza afisata pe ecran a fost usor peste 160km/h (164 vreo 5 minute, apoi 160…162 vreo 15 minute).
    Altfel, spor la munca si sa ne vedem in vagoane moderne si curate cat mai repede!

    • Viteza maximă proiectată pentru acest proiect e de 200 km/h. Oricum nu va atinge viteza asta că nu vorbim de distanță suficientă de accelarare ca între București Nord-Constanța, aici nici nu treci bine de Arad că deja trebuie să încetinești că intri în Timișoara

  6. Din câte știu,Mureșul pe unde curge,există un pod nou între stațiile Aradul Nou și Arad. Deci, unde se contruește acest pod? Zău nu înțeleg.

    • Între gara Aradul Nou și zona unde calea ferată spre Radna se îndreaptă spre nord. Practic taie bucla existentă la nord de Mureș. Cu ce folos, greu spre spus mai ales că nu au cum să aibă trenurile viteză ridicată în zona gării.