Schimbari radicale dupa crimele de la Caracal care au dovedit ineficienta unui intreg sistem, data fiind scurgerea celor 19 ore intre momentul in care Alexandra a sunat la 112 si cel in care a intervenit politia.
Comitetul de lucru insarcinat de premier sa gaseasca solutii pentru imbunatatire a sistemului de urgenta 112 si a sistemului de localizare a avut, duminica, prima sedinta.
Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, seful acestui comitet, in 15 zile va fi intocmit un raport cu masuri pe termen lung, mediu si scurt.
„Am stabilit ca pe termen scurt exista deja o aplicatie a STS care trebuie sa fie promovata pana la implementarea unui sistem mai modern. Cat mai multi cetateni trebuie sa descarce aceasta aplicatie pe telefon”, a spus acesta.
Se va modifica, de asemenea, legislatia privind sistemul Advance Mobile Location.
„Pregatim textele de modificare. Acestea ar putea fi adoptate prin OUG, la intoarcerea Parlamentului din vacanta”, a adaugat Raed Arafat.
Potrivit lui, una dintre problemele discutate a fost cea referitoare la consimtamantului persoanei care apeleaza 112 privind dezvaluirea locatiei in care se afla.
„Cu toate reglementarile privind accesul la datele personale s-a ridicat problema ca noi putem da informatii despre locul in care se afla o persoana, iar ea sa nu doreasca acest lucru. Vom introduce in lege ca daca persoana suna la 112, automat isi da acceptul pentru datele privind localizarea”.
„Populatia ar trebui sa descarce aplicatia 112, care exista deja, si care poate salva vieti”, a insistat Raed Arafat.
Potrivit lui, este vorba de o masura provizorie, pana la gasirea unui sistem mai modern.
Este nevoie, insa, si de modificari legislative, care – potrivit lui Raed Arafat – ar putea fi promovate prin Ordonanta de Urgenta, la intoarcerea Parlamentului din vacanta.
Una dintre modificari ar urma sa prevada fi ca apelul la 112 va echivala cu consimtamantul localizarii persoanei care a sunat.
Pe termen mediu, insa, se impune o pregatire speciala a operatorilor de la 112, in special pentru cazurile de rapiri.
Pareri
Minciunii. Minciuni,minciuni la asta se pricep cel mai bine dar au si creduli foarte multi.
Deci dobitocii s-au întâlnit să zică că reforma lor e să se folosească o aplicație care deja există. Așa cava e noaptea minții.
Și articolul asta e pe lângă ,nici macar un link către aplicație….
Nu poti aplica legi si nu poti face dreptate intr-o tara acaparata de hoti, penali, borfasi si politisti angajati peste moapte fara minim de pregatire. Chiar daca politistii din Caracal sunt prosti ca noaptea ( dovada cazul ) si nu au habar sa foloseasca aplicatia, ar fi trebuit ca atunci cand fata a spus clar ca suna de la un telefon gasit in casa din cauza ca telefonul ei a fost luat de catre criminal, macar unul dintre politisti trebuia sa sesiseze imediat ca are un avantaj si sa-i ceara fetei numarul ei de telefon in ideea ca fiind un smartphone are si gps-ul activat. Apoi ar fi pasat numarul de telefon al fetei STS-ului iar de acolo prin operatorul de telefonie ar fi gasit telefonul rapid intre doua celule si implicit criminalul. Daca nu gasesti victima incerci sa gasesti atacatorul, ca nu intotdeauna trebuie sa incepi cu inceputul. Cine crede ca politia va angaja numai oameni bine pregatiti profesional, ca nu vor mai fi angajate nepoatele, amantele, si altele de gen care poarta uniforma fara sa aiba habar ce anume implica aceasta meserie ,ca numarul victimelor va scadea in urma acestei tragedii si ca pedepsele vor fi mai aspre dar si aplicate, se inseala amarnic. Sila mi-e de halul in care am ajuns noi ( mai ales memoria celor ucisi in revolutie ), de bataia de joc pe care o traim zilnic cu acest guvern care a rotunjit veniturile fiecarui membru al sau iar institutiile care trebuie sa ne apare ( nu sa ne atace cu bastoane si gaze ) si sa faca vietile noastre si ale copiilor nostri mai bune si cu speranta de un viitor mai bun, ne ignora pe fata.