Se scrie Enciclopedia Banatului, dar „Academia are onoare, n-are insa bani!”

Cea mai complexa lucrare care isi propune sa ofere o imagine completa si obiectiva a trecutului si prezentului Banatului este in lucru la filiala Timisoara a Academiei Romane. Mai multi specialisti isi unesc fortele pentru acest proiect indraznet demarat inca in 2009, insa problema cea mai mare o reprezinta banii.

„S-au scris multe despre Banat, dar adesea inegal si lipseste o imagine globala, complexa. Scopul nostru este sa prezentam Banatul asa cum a fost si cum este el in istorie, arta, armata, geografie, scoala, personalitati”, spune prof. univ. Crisu Dascalu, directorul filialei Timisoara a Academiei Romane.

„Academia are onoare, dar nu are bani!”, a adaugat el, subliniind ca, desi a cerut sprijin si la nivelul judetului Timis si la cel al Carasului, 2 miliarde de lei, ca sa-i plateasca pe cei care scriu Enciclopedia, nu s-au gasit deocamdata bani.

„La inceput am vrut sa facem o lucrare de tip traditional, dar a fost greu. Au fost domenii la care a trebuit sa culegem informatii de la zero. volumele sunt pe domenii si avem 5 colaboratori din Timisoara plus 3 banateni get beget care nu mai locuiesc in Timisoara. O singura lucrare are aproximativ 1000 de pagini. Inca nu s-a pus problema de tiparire pentru ca nu e un subiect de actualitate si nu se poate vorbi de un buget fix”, a mai precizat Crisu Dascalu.

In prima etapa, intre 2009 si 2010, cei care lucreaza la acest proiect  si-au stabilit sursele de informare existente (bibliografii, dictionare, lexicoane, tratate, etc.).

In urmatoarea etapa se trece la redactarea propriu-zisa a volumelor. Pana in 2013 ar trebui sa fie gata „Literatura si arta” (coordonator Doina Bogdan-Dascalu), „Institutii si personalitati bisericesti” (coordonator Nicolae Bocsan), „Presa” (coordonator Ioan David), „Localitatile” (coordonator Ioan Hategan), „Stiinta si Invatamantul” (coordonator Ioan Munteanu), „Economia” (coordonator Rudolf Graf), „Politica, administratia, armata” (coordonator Stelian Mandrut), „Istoria, geografia, statistica, populatia” (coordonator Nicolae Bocsan).

Enciclopedia Banatului va fi una pur informativa, fara comentarii ori aprecieri personale, ne asigura directorul filialei Timisoara a Academiei, Crisu Dascalu.

Profesorii timisoreni propun ca fiecare regiune istorica sa le urmeze exemplul si sa intocmeasca o astfel de Enciclopedie ca pe viitor sa poata fi scrisa o Enciclopedie completa a Romaniei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.