TIMIS. Iarna blanda si ploile abundente din ultima perioada nu le-au facut deloc bine culturilor de grau. Doar soiurile rezistente sau lanurile agricultorilor care au aplicat din timp tratamente au tinut piept atacului bolilor si daunatorilor, carora caldura si umiditatea le-au priit de minune.
Agricultorii sunt speriati. De multa vreme, ‘rugina galbena’ nu a mai atacat cu atata furie culturile de grau.
“Anul acesta, cine a avut inspiratia sau pregatirea necesara sa anticipeze o iarna atat de blanda, automat sa faca o actiune de dezinsectie mai mare sau si-a ales un soi rezistent, a reusit. Cele care au ales soiuri mai sensibile sau nu au fost atenti la semnalele date de plante ca a debutat atacul de boli si daunatori a a avut numai de suferit. Iarna aceasta nu a dus la distrugerea patogenilor si a insectelor din sol si a favorizat in special rugina galbena care afacut ravagii nu numai in Romaina, ci si in Europa. Din ce-am vazut in drumurile mele prin judet, sunt lanuri intregi, compromise peste 80%”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alexander Degianski, directorul Statiunii de cercetari didactice din cadrul USAMVB.
“Cu tratamentele care le-am facut, speram sa depasim perioada in care a fost atacata de rugina. Comparativ cu alti ani, atacul de rugina a fost foarte mare, n-am mai intalnit asa atac masiv. Estimam o recolta buna, speram sa facem cat ne-am propus. Pretul va fi o problema.. Se vehiculeaza in jur de 60 …70, dar probabil ca e putin fata de bolile care au atacat mare parte din culturi, in alte parti a fost seceta, in altele a plouat prea mult. O sa se duca in sus pretul …”, crede un agricultor din Giarmata.
“Este rau, multe din lanuri au fost distruse. Acum e prea tarziu sa se mai faca ceva. Pe de alta parte, asta inseamna sa pui pret pe calitate. Cine a ales un soi bun si s-a ingrijit de el, spera ca si pretul va fi pe masura. Asta va fi problema, calitatea graului… Probabil ca pretul va creste, pentru ca va fi putin grau bun”, a adaugat un altul.
Si distribuitorii de produse pentru combaterea daunatorilor confirma situatia.
“ Anul asta a fost un an mai problema la culturile de cereale, a fost nevoie de mai multe tratamente decat de obicei. Fermierii profesionisti au stiut lucrul asta si au reusit sa aiba culturi bune, dar cine nu a avut grija … arata culturile cum arata. Am trecut prin multe locuri, pot sa zic ca la cereale vor fi productii, dar se va pune accentul pe calitate, adica nu oricine va avea un grau de calitate, doar cine a facut ce trebuia, la timp”, spune reprezentantul unei firme de produse fito-sanitare.
Si, chiar daca acum este prea tarziu pentru ca recolta deja compromisa sa mai fie salvata, specialistii in agricultura au un sfat.
“Exista prejudecata ca toate firmele de pesticide combat orice boala, nu este chiar asa. Rog toti fermierii care au o problema sa apeleze la cineva care le poate da un sfat sincer, competent si dezinteresat’, a mai declarat Alexander Degianski, directorul Statiunii de cercetari didactice din cadrul USAMVB.
Tocmai pentru a veni in sprijinul agricultorilor, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului i-a invitat la “Scoala soiurilor”.
Agricultorii au avut ocazia sa vada zeci de soiuri de grau, cultivate pe un teren fara fertilizatori si fara aplicarea unor tratamente chimice, pentru a vedea cum se comporta acestea in fata atacului daunatorilor. In timp ce unele soiuri au fost atacate masiv de boli, altele par neatinse. Agricultorii au avut ocazia sa schimbe impresii si sa discute cu specialistii despre cele mai bune solutii si metode pentru a reusi sa obtina recolte cat mai bune.
Pareri
Visati baieti, visati
Stimabililor, la noi se pun (minimum) doua probleme:
– din munca putina si investitii minime sa se scoata profit maxim, chiar in detrimentul consumatorului, prin cresterea pretului,
– sa justificam apoi trecerea pe produse modificate genetic (vezi afacerea cu porumbul modificat genetic, afacere cu care s-a distrus viitorul agriculturii romanesti, de cetre cine oare???) care, din nou contribuie la profit in plus (ce mai conteaza cetateanul roman, ce mai conteaza Romania).
Motive exista intotdeauna sa ne „scarpinam”.
Dece trecand pe langa lanuri de grau aflate la 100 km (V) problema apare doar foarte putin (in maniera pusa de cei „competenti”)?
In fond reducerea TVA trebuie „recuperata de producator”.