Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei ar urma sa se intruneasca marti pentru ca judecatorii sa discute aspectele aparute ulterior deciziei de amanare a confirmarii rezultatelor referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Sedinta CCR este programata incepand cu ora 10.00, scrie realitatea.net.
Saptamana trecuta, trei judecatori de la CCR au solicitat intrunirea plenului Curtii pentru a lamuri situatia legata de publicarea eratei referitoare la decizia luata, in conditiile in care nu au fost consultati.
In ultima sa sedinta, din 2 august, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului ca pana la data de 31 august sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie.
Ulterior, pe 6 august, Curtea a retrimis Guvernului o adresa in care precizeaza ca a solicitat listele electorale permanente actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a organizat scrutinul din 29 iulie.
Miercurea trecuta, o persoana fizica a trimis, prin email, o plangere penala la Parchetul General, in care acuza Curtea Constitutionala a Romaniei de fals material in inscrisuri oficiale, in legatura cu adresa transmisa Guvernului si Monitorului Oficial prin care se solicita corectarea unei ”erori materiale” din decizia privind listele electorale folosite la referendum. Parchetul General a inregistrat plangerea penala, iar dosarul se afla in faza actelor premergatoare.
Judecatorul Curtii Constitutionale Acsinte Gaspar a declarat, joi, ca nu a fost consultat privind erata publicata in Monitorul Oficial in 7 august si ca a cerut convocarea plenului Curtii „pentru a clarifia unele lucruri”.
Marti, judecatorul CC Ion Predescu declara, pentru „Gandul”, ca erata ar fi trebuit aprobata in prezenta tuturor celor 9 judecatori, pentru ca altfel nu este legala.
Judecatorul Ion Predescu a spus ca decizia privind emiterea unei erate ar fi trebuit luata in plenul CC, cu toti cei 9 judecatori de fata si ca, daca cei de la Monitorul Oficial au nelamuriri, trebuie sa trimita o cerere pentru lamurire catre Curtea Constitutionala.
„Trebuie sa astepte raspunsul competent al plenului Curtii. Daca s-a luat decizia doar cu cinci prezenti nu este legal, o decizie se ia in cvorum minim cu sase prezenti. Daca a survenit o problema urgenta, Curtea Constitutionala poate fi convocata mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar dupa respectarea cu rigoare a legii. Daca au dubii, pot astepta plenul Curtii, nu ce a trimis judecatorul de serviciu”, a precizat judecatorul Ion Predescu.
Miercuri, judecatorul constitutional Tudorel Toader a declarat ca a avut o discutie cu presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-a solicitat convocarea plenului.
Despre erata solicitata luni, 6 august, de catre conducerea Curtii Constitutionale in sensul indreptarii deciziei publicate in Monitorul Oficial, judecatorul constitutional a spus ca a aflat din presa, la fel ca si despre sesizarea Comisiei de la Venetia. „Am aflat ca orice cititor”, a aratat judecatorul. Judecatorul Tudorel Toader a sustinut ca l-a sunat pe judecatorul stefan Minea, care asigura permanenta la conducerea Curtii, intrebandu-l despre erata. Tudorel Toader a precizat ca nu a fost „intrebat, consultat despre eroarea materiala” sau despre sesizarea Comisiei de la Venetia.
„Am convingerea ca lucrurile se vor clarifica. Am avut in aceasta seara o convorbire cu domnul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, caruia i-am solicitat convocarea Plenului Curtii, pentru lamurirea situatiilor, fiind mai multi judecatori care sustin acest demers”, a afirmat Tudorel Toader.