TIMISOARA. Desi acum este murdara si extrem de scazuta, in cateva luni Bega va arata fabulos in fotografii, dau asigurari autoritatile locale. Asta daca se tunde si iarba de pe malurile canalului, pentru ca Primaria Timisoara nu a semnat inca contracte cu firmele care sa se ocupe de intretinerea spatiilor verzi. Pana una alta, reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Banat se lauda cu finalizarea consolidarii malurilor Begai, un proiect desfasurat pe fonduri europene. Vorbim despre taluze, zonele inclinate ale malurilor canalului.
Aproximativ 4,4 milioane de euro, adica 19,3 milioane de lei, s-au investit de la Uniunea Europeana pentru refacerea si consolidarea malurilor Begai, in Timisoara. Este vorba despre 8,9 kilometri, pe ambele maluri ale canalului. Inainte de a incepe efectiv lucrarile, reprezentantii ABAB au fost nevoiti sa scada nivelul Begai, pentru ca muncitorii sa-si poata face treaba in voie. Specialistii de la Ape au monitorizat in permanenta nivelul scazut al apei si spuneau ca asigura fara probleme necesarul de apa al Timisoarei, permitand totodata efectuarea lucrarilor.
Potrivit conducerii ABAB, desi lucrarile sunt gata, Bega mai ramane cu nivelul scazut aproape 2 luni, pentru ca au inceput o serie de lucrari si la nodul hidrotehnic de la Topolovatu Mare.
„Am incheiat in sfarsit proiectul de consolidare a malurilor Begai, pe o lungime de 8,9 kilometri. Lucrarile sunt foarte bine executate, s-a lucrat destul de greu, de pe apa. Nivelul apei ramane scazut, tocmai pentru ca si comisia de receptie sa vada ce s-a facut, din aceasta cauza ramane asa. De marti am semnat ordinul de incepere a lucrarilor de reparare a nodului hidrotehnic de la Topolovat, Bega ramane mica pentru inca cel putin 55 de zile, perioada in care se lucreaza acolo. La Topolovat am deviat apa prin uzina hidroelectrica, un proces destul de greu de realizat. Putem spune ca peste 60 de zile nivelul Begai va reveni la normal”, ne-a explicat Luci Ervin, directorul Administratiei Bazinale de Apa Banat.
Vaporasele vin mai greu…
Lucrarile erau necesare, in conditiile in care autoritatile locale vor sa dea drumul si transportului in comun pe Bega. Primaria Timisoara incearca sa cumpere 7 vaporase, insa mai asteapta dupa un raspuns de la mai-marii de la Bucuresti, pentru ca au impresia ca ambarcatiunile trecute in caietul de sarcini sunt prea… mari. Asadar, abia la anul ne-am putea plimba cu vaporetto pe Bega.
CITESTE SI: Adio vaporase vara asta pe Bega, la Timisoara? Ultimele vesti despre vaporetto!
Pana si presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, fost director al Apelor Banat, asteapta cu nerabdare sa se „care” pe Bega cu vaporasele.
„Iesim, incet, inspre aval, spre iesirea din Timisoara, suntem bucurosi ca lucrurile sunt puse la punct. Asteptam cu interes lucrarea colegilor din Primaria Timisoara, amenajarile care se incearca pe maluri, pentru a putea avea debarcaderele, pentru a putea urca si cobori de pe vaporase, pentru a avea, cel putin din punct de vedere turistic, posibilitatea de a ne cara pe Bega. (…) Sper ca aceasta Bega de 37 de kilometri, 39, 40, cat e cu totul pana aici, pana in frontiera, sa poata fi un deliciu al Timisoarei, care are nevoie, pentru ca in jurul orasului nu avem prea multe zone care sa fie cautate de timisoreni, de 1 Mai sau de Sfanta Marie, sa ne mai simtim bine si in aer liber”, a spus Titu Bojin, prezent la inaugurarea lucrarilor.
Lucrarile pentru reabilitarea malurilor au fost gata in timp record, in doar 12 luni, desi ar fi trebuit finalizate in aproape doi ani.
„Inainte de reabilitarea malurilor, peste tot aveam dale prabusite, grinzi de reazam rupte, o serie de elemente care nu faceau deloc cinste orasului Timisoara. Pe parcurs s-a realizat sectorul central, ca o necesitate de prim ordin, dar in paralel s-a elaborat studiul de fezabilitate si pentru legarea intregului traseu urban al canalului Bega de acel sector realizat. Lucrarile au demarat la inceputul anului trecut. Eram sceptici ca vom putea sa ne incadram in termenii contractuali, dar am terminat mai devreme. S-ar pune intrebarea de ce nu s-au realizat mai repede lucrarile. Noi, la Ape, am avut o strategie, care viza punerea in siguranta a nodului hidrotehnic de la Sanmihai, ecologizarea canalului Bega si consolidarile de mal. Toate acestea trebuiau facute intr-o ordine anume”, a explicat managerul de proiect, Marius Perneac.
Nodul de la Sanmihai, inca in aer
Ca sa ne putem plimba cu vaporasele pe Bega mai trebuie finalizate si lucrarile de reabilitare a malurilor Begai, proiect desfasurat de primarie tot cu fonduri europene, in cadrul caruia se refac efectiv malurile si se amenajeaza trotuare si piste de biciclete. Odata finalizat acest proiect, va putea fi introdus transportul in comun pe Bega, insa doar in Timisoara. Or, autoritatile locale spera ca ne vom putea plimba cu vaporasele pana la granita cu Serbia. Pentru ca acest lucru sa fie insa posibil, trebuie reabilitat si nodul hidrotehnic de la Sanmihai. Nu exista insa fonduri, asa ca reprezentantii ABAB spera ca vor obtine tot bani de la Uniunea Europeana. Greu de spus cand va fi gata si aceasta lucrare.
„Ramane un singur semn de intrebare pe care va trebui sa-l rezolvam: nodul hidrotehnic de la Sanmihai. Toata acesta frumoasa realizare trebuie incheiata cu posibilitatea tranzitarii de la Sanmihai in aval cu vaporasele. Nodul hidrotehnic de la Sanmihai este monument istoric si trebuie sa avem grija”, a mai spus presedintele Consiliului Judetean Timis.
Potrivit sefului ABAB, specialistii de la Ape lucreaza impreuna cu ADETIM – Agentia de Dezvoltare Economica Timis, pentru a cauta fonduri.
„Noi avem studiu de fezabilitate, mai trebuie reparatii la stavila, la ecluza, portile si altele. Am reusit sa deviem Bega, apa trece prin ecluza, s-a facut podul de acces si asteptam bani ca sa reparam, am facut doar lucrari pregatitoare”, ne-a mai spus Luci Ervin.
Ramane de vazut in cat timp va fi gata si proiectul Primariei Timisoara si cat de curand ne vom putea plimba cu mult-asteptatele vaporase.
Pareri
Roxanica, „fabulos” cand te referi la cum va arata Bega nu are absolut nici un sens! Citeste in DEX definitia cuvantului fabulos, mai pune si tu mana pe o carte de gramatica, mai citeste ce e cu adjectivele si ce vrea ele.
La ce se uita tractoristul Bojin, ca nu pricepe nimic ?