Secretele casei lui Nikolaus Lenau si papusile fermecate in straie svabesti va asteapta sa le descoperiti in prima Noapte a Muzeelor la Sate. Lenauheim e singura localitate din Timis care participa la eveniment. Video

TIMIS. Daca in fiecare an, in luna mai este organizata Noaptea Muzeelor, in 2023, in premiera va avea loc si Noaptea Muzeelor la sate. Pentru editia inaugurala a fost selectata si o localitate din Timis, Lenauheim.

Astfel, sambata, 2 septembrie, intre orele 18:00 si 24:00, localnicii, dar si vizitatorii sunt asteptati la Casa Memoriala Nikolau Lenau, unde vor putea vedea, pe langa obiecte, documente si fotografii din viata scriitorului Nikolaus Lenau, si modul in care traiau svabii din Banat.

Iar programul pregatit de organizatori este unul bogat.

-ora 18:00 – 24:00 – Loc de joacă gonflabil pentru copii – gratuit
-ora 18:30 – Vânătoare de comori (copii între 6 și 10 ani) – înscrieri la muzeu
-ora 19:00 – Recital Grupul instrumental Lenauheim – coordonator prof. Iosif Vrancuța
-ora 19:00 – Atelier arts and crafts copii – vom face o pălărie de Kirchweih
-ora 19:00 – Vânătoare de comori (copii între 10-14 ani) – înscrieri la muzeu
-ora 19:45 – Vânătoare de comori (copii între 6-10 ani) – înscrieri la muzeu
-ora 21:00 – Recital Grupul instrumental Lenauheim – coordonator prof. Iosif Vrancuta

Casa Memoriala „Nikolaus Lenau” a fost infiintata in anul 1932. Cladirea care gazduieste muzeul a fost construita in anul 1775, azi fiind declarata monument istoric. Este casa unde in anul 1802 s-a nascut poetul Nikolaus Lenau. Sunt expuse aici, in 8 camere, manuscrise, carti, decupaje din presa vremii, fotografii, tablouri, busturi, copii xerox etc., toate amintind de viata si activitatea lui Nikolaus Lenau.
Casa Memoriala „Nikolaus Lenau” gazduieste de asemenea, Expozitia Etnografica svabeasca, unde pot fi vazute:
– interioare svabesti (bucatarie, camara, dormitor), in care sunt expuse obiecte de uz casnic si gospodaresc,
– unelte si instalatii agricole si gospodaresti (macheta moara, bicicleta de lemn, furci, coase, greble, piatra de macinat porumb, masina de macinat, presa de haine, batator de canepa, cantar, cursa de soareci, lacate, fierastrau etc.)„, transmit organizatorii evenimentului, Primaria Lenaheim.

Pe langa Casa Memoriala Nikolaus Lenau, cei care vor participa la Noaptea Muzeelor la Sate vor putea admira si Muzeul Papusilor. Aici sunt expuse peste 100 de papusi imbracate in straie svabesti de Kirchweih, cea mai importanta sarbatoare a comunitatii nemtesti din Banat.

Impresionanta colectie cuprinde porturi populare nemtesti din 51 de localitati din Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara.

Primele papusi au fost expuse la muzeul din Lenauheim in anii ’70. Pe atunci svabii, care incepusera sa plece in numar tot mai mare din Romania, si-au dorit ca istoria sa nu ii uite. In timp, colectia a crescut.

Povestea papusilor fermecate de la Lenauheim o puteti afla si in materialul video de mai jos, realizat de opiniatimisoarei.ro.

Lenauheim este o localitate aflata la aproximativ 50 de kilometri de Timisoara si a fost infiintata in 1767 de colonisti svabi. A purtat denumirea de Csatad pana in 1926, cand si-a schimbat numele in cel pe care il poarta in prezent, in cinstea poetului Nikolau Lenau, nascut aici in 1802.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.