Secretul construirii piramidelor antice din Egipt a fost descifrat dupa milenii

Misterul care inconjoara construirea piramidelor din Egipt, ultima dintre cele sapte minuni ale lumii antice, constituie de multa vreme o preocupare importanta pentru oamenii de stiinta.

Acum, cercetatorii au descoperit o metoda inteligenta pe care egiptenii au folosit-o la transportul uriaselor pietre necesare ridicarii piramidelor.

Fizicienii de la Fundatia Fundamental for Research on Matter (FOM) si de la Universitatea din Amsterdam, ambele din Olanda, au reusit sa descifreze un truc pe care egiptenii l-au folosit la construirea impunatoarelor monumente, potrivit Phys.

Astfel, egiptenii au umezit nisipul inaintea saniei care transporta blocurile de piatra, in scopul alunecarii si a deplasarii mai usoare a vehiculului antic.

Folosirea apei pentru udarea nisipului a injumatatit necesarul de lucratori care trebuiau sa traga sania incarcata cu uriasele pietre.

Cercetatorii au efectuat experimente care au demonstrat ca umezirea nisipului a dus la diminuarea la jumatate a fortei de tragere a saniei.

Fizicienii au realizat in laborator versiunea unei sanii egiptene in miniatura, care a fost trasa pe o suprafata de nisip. Ei au determinat forta de tragere necesara si umiditatea nisipului in functie de cantitatea de apa folosita.

Experimentele au aratat ca forta de tragere scade proportional cu rigiditatea nisipului. Atunci cand se pune o cantitate corecta de apa, nisipul desertului este de aproximativ doua ori mai rigid decat cel uscat.

Sania aluneca mult mai usor pe nisipul umed, deoarece firicelele de nisip nu se mai aduna in fata saniei, asa cum se intampla in cazul nisipului uscat.

Egiptenii au fost probabil constienti de acest truc la indemana. O pictura murala descoperita in mormantul lui Djehutihotep arata in mod clar cum o statuie colosala, care este asezata pe o sanie, este trasa de catre lucratori, iar in partea din fata a vehiculului se observa un egiptean care stropeste cu apa nisipul.

Cercetarea a fost supervizata de catre profesorul Daniel Bonn de la fundatia FOM, conducatorul grupului de oameni de stiinta, iar lucrarea a aparut in revista Physical Review Letters.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Acum vor mai trece citeva mii de ani pina vor descoperi de unde aveau Egiptenii apa in desert !.

  2. Şi încă câteva mii de ani vor trece, până vor descoperi cum au tăiat piatra şi încă câteva mii de ani, până vor descoeri cum au ridicat bocurile de piatră la o înălţime aşa mare!
    Ce articol de umplutură!