Secretul recoltarii strugurilor noaptea pe dealurile acoperite de vita de vie, nu departe de Timisoara. Vom avea un vin de exceptie in acest an. Video

TIMISOARA. Mii de tone de boabe arse de soare si imbujorate de roua, peste 1.100 de hectare de vie si 8 combine ultraperformante . A inceput recoltatul strugurilor in Banat, iar la Recas, la mai putin de 30 km de Timisoara, cea mai mare zona viticola din vestul tarii, culesul boabelor se face pe timp de noapte in aceasta perioada.

Specialistii spun ca pentru soiurile Pinot Gris, Sauvignon Blanc si Feteasca Regala stransul strugurilor in puterea noptii, cand temperatura e mai coborata, este una dintre cele mai importante conditii pentru a avea un vin de calitate.

Chiar daca a fost un an cu emotii pentru viticultura, pentru ca am avut mult timp seceta, productia se dovedeste una foarte buna. Ultimele 3 ploi au fost esentiale.

Din luna mai pana in luna iulie nu am avut precipitatii aproape deloc. Avem insa norocul ca aceasta planta merge foarte adanc cu sistemul radicular. Iar in luna august, Dumnezeu ne-a dat 3 ploi mari, cu peste 120 de litri pe hectar, si asta a venit cu un echilibru fiziologic in ceea ce inseama planta, bineinteles, cu aport de elemente nutritive. Una peste alta, putem spune ca suntem multumiti„, declara Gheorghe Iova, director de crama.

In acest an, recolta este de 12.500 spre 13.000 de kilograme de struguri la hectar. Viticultorii banateni spun ca, din punct de vedere al climei, a fost un inceput de an bun, cu suficiente precipitatii, dupa care, vara a adus mult soare si seceta, ceea ce a indulcit boabele.

Si, pentru ca recoltarea sa mearga cat mai repede, strugurii sunt culesi doar in sistem mecanizat. Combinele care traverseaza rindurile de vita de vie reusesc, in doar cateva ore, sa culeaga mai multi struguri decat o faceau, in urma cu ani, cateva sute de oameni care lucrau din zori si pana pe inserat.

Facem aceasta recoltare noaptea pe intreaga suprafata cultivata cu soiuri pentru vinuri albe si aromate. Principalul motiv este acela ca recoltarea la temperaturi de 18-19 grade ne ajuta foarte mult in mentinerea intregii cantitati de arome in bob. Temperaturile foarte ridica ziua, de 32-35 de grade pot sa determine combustionarea si pierderea unor arome„, explica Gheorghe Iovu.

VIDEO: George Stefanita

Boabele sunt transportate apoi imediat catre complexul de vinificatie, acolo unde li se scade temperatura pana 15 grade Celsius pentru prelucrare.

Campania de recoltare a strugurilor de pe dealurile insorite ale Banatului va mai continua o luna – o luna si jumatate. Ultimele soiuri care vor fi culese sunt Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon si Shiraz.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 120 de litri la hectar (referitor la apa de ploaie) e fix nimic: 12 ml/mp, adică o cana la 20 mp. Precis e o greșeală, poate voia sa zică 120 litri/mp.