TIMISOARA. Intalnire de urgenta, la Primaria Timisoara. Consilierii Locali au fost chemati intempestiv intr-o sedinta deindata pentru a aproba graficul de plata al Colterm catre SC Termoficarea Oradea, pentru certificatele verzi de care compania de termoficare din Timisoara are nevoie.
Practic, este vorba despre certificatele de gaze cu efect de sera (EUA) de care are nevoie fiecare producator de energie din surse poluante. Daca pana la sfarsitul lunii nu le achizitioneaza, Colterm risca amenzi de aproape 25 de milioane de euro.
Si anul acesta, SC Termoficare Oradea este compania care va cumpara, pentru Colterm, certificatele verzi.
„Ca si anul trecut, tot pe ultima suta de metri am reusit si am gasit solutia sa luam certificatele imprumut de la Oradea. Nu are Oradea certificatele, ci le cumpara in numele nostru, ni le livreaza noua si noi ne conformam, la sfarsitul lunii, conform legii. Toate certificatele se achizitioneaza de pe bursa. Colterm nu are banii pentru a le cumpara, iar la Oradea vom plati esalonat, in 6 rate, conform contractului. Anul acesta sunt si mai scumpe certificatele decat anul trecut. In momentul de fata contractul este semnat la o valoare de referinta de 27 de euro pe certificat, iar valoarea pe care trebuie sa o platim e de peste 30 de milioane de lei”, a spus Emil Serpe, directorul Coleterm.
Practic, alesii locali au votat proiectul „privind aprobarea graficului de plăti aferente contractului de achizi’ie certificate de gaze cu efect de seră (EUA) încheiat de Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. cu Termoficare Oradea S.A.”, prin care asigura garantarea platii certificatelor catre Termoficare Oradea.
„Avem nevoie de garantia Consiliului Local ca o sa ne achite la timp diferenta de majorare de capital social de la Primarie, in valoare de 40 de milioane. Punem garantie, prin hotararea de Consiliu Local, majorarea de capital social, si in fiecare luna primaria ne asigura o rata din majorarea de capital social, pe care noi, la randul nostru, platim mai departe. Majorarea de capityal social a fost aprobata pentru cheltuieli curente, in primul an s a platit 30%, conform legii, urmand ca in urmatorii 3 ani sa primim cate o treime din majorare. Banii ne ajung pentru plata certificatelor”, a completat Serpe.
Reprezentantii Colterm au trimis oferte inca din luna ianuarie firmelor care tranzactioneaza certificate verzi, insa singura oferta a venit de la Termoficare Oradea. Contractul a fost semnat saptamana aceasta, iar el intra in vigoare odata cu garantarea, de catre Consiliul Local Timisoara, a platii certificatelor.
Certificatul verde este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.