Sedinta extraordinara la Consiliul Local! Spitalele, terasele sezoniere, comertul stradal, urbanismul si agenda culturala pe ordinea de zi a alesilor locali

TIMISOARA. Sustinerea orasului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana, comasarea Maternitatii Odobescu cu Spitalul Municipal, un proiect care sa nu permita unirea Spitalului „Victor Babes” cu Municipalul, un regulament de comert stradal – sunt doar cateva dintre subiectele pe care le discuta astazi consilierii locali.

Acestia se intalnesc in sedinta extraordinara la ora 15, in Sala de Consiliu a municipalitatii. Au pe ordinea de zi nu mai putin de 55 de proiecte, iar cele mai importante vizeaza din nou aspecte importante din viata cetatenilor Timisoarei.
Alesii locali trebuie sa decida astazi daca sustin sau nu Timisoara pentru titlul de Capitala Culturala Europeana, aceasta in conditiile in care au fost organizate mai multe intalniri pentru infiintarea unui Consortiu care sa promoveze orasul.

CITESTE SI: Timisoara, orasul de cinci stele, ravneste la titlul de capitala culturala europeana! Ce avem de castigat din aceasta onoare?

Impozitul, platit cu cardul

Directia Fiscala va fi inregistrata in Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar. Asta inseamna ca timisorenii nu vor mai trebui sa stea la coada la ghiseele primariei pentru a-si plati darile catre stat, ci le vor putea plati direct de pe card. Un articol din proiectul de hotarare pe care consilierii locali il voteaza astazi prevede ca cetatenii nu vor plati comision odata ce vor efectua o tranzactie, acesta fiind suportat din bugetul local al Timisoarei. In fond, comisionul va fi incadrat tot la taxe si impozite.

Maternitatea Odobescu, o sectie a Spitalului Municipal

Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare, alesii locali trebuie sa aprobe comasarea Spitalului Clinic de Obstretica Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenta. Reprezentantii primariei motiveaza ca, odata cu comasarea celor doua unitati medicale, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis va creste tariful pe caz ponderat, ceea ce ar insemna reducerea cheltuielilor administrative si functionale realizate prin reducerea personalului TESA, care va fi normat dupa numarul de paturi rezultat prin comasare.

De altfel, desi ministrul Sanatatii a anuntat ca ar fi de dorit si comasarea Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babes” cu Municipalul, municipalitatea a intocmit un proiect de hotarare prin care sa nu fie aprobata comasarea. Edilii spun ca unitatea de boli infectioase ar trebui sa-si pastreze personalitatea juridica pentru ca a castigat un proiect european pentru reabilitare. Reprezentantii primariei invoca mai multe motive, printre care si Centrul regional de lupta anti-Sida sau Centrul Judetean de supraveghere si control a Tuberculozei, centre care functioneaza in incinta spitalului.

CITESTE SI: Timisoara ar putea ramane fara spital de boli infectioase? Autoritatile locale iau masuri pentru ca Spitalul „Victor Babes” sa nu devina o sectie a celui Municipal

Conditii pentru terasele din Piata Victoriei si  Piata Traian

Un alt proiect important pe ordinea de zi de astazi este si Caietul de sarcini pentru scoaterea la licitatie publica a amplasamentelor in vederea ocuparii domeniului public cu terase sezoniere in Piata Victoriei si in Piata Traian. Alesii locali decid daca domeniul public va fi ocupat pentru o perioada de 3 ani, dar numai daca terasa ce se va amplasa va functiona minimum 6 luni pe an. In plus, un agent economic nu isi poate deschide terasa daca la mai putin de 250 de metri nu are un grup sanitar propriu. Mai mult decat atat, daca in proiectul respectivei locatii pavajul este acoperit cu platforma provizorie sau postamente, terasele nu pot fi amplasate fara autorizatie de construire. De sarbatorile religioase, comerciantii nu vor putea vinde alcool si vor trebui sa inchida mai devreme, se arata in Caietul de sarcini.

Reguli noi pentru comerciantii de pe strazi

Conditiile vor fi dure si pentru cei ce desfasoara activitati de comert stradal. Primele lovite de municipalitate sunt chioscurile de presa, comerciantii fiind nevoiti sa-si intrerupa activitatea. Asta inseamna ca timisorenii s-ar putea sa nu mai aiba de unde sa-si cumpere ziarele pe care le citesc zilnic. Mai precis, comerciantii sunt obligati sa intrerupa sau sa restranga activitatea in cazul efectuarii unor lucrari de utilitate publica sau in cazul in care functionarea pe acel amplasament este de natura a cauza prejudicii proprietarilor imobilelor vecine.
In noul Regulament privind conditiile de desfasurare a activitatilor de comert stradal pe raza Timisoarei se prevede faptul ca localiile pot fi inchiriate numai prin licitatie publica, iar arhitectul sef al orasului va fi cel care le va propune. O masura dura pentru cei ce desfasoara astfel de activitati si care nu au contracte de inchiriere spune ca vor ramane fara obiectul muncii, adica nu vor mai putea functiona in termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului de hotarare.

Noul regulament a fost facut deoarece cel existent deja, din anul 2007, cuprinde unele neajunsuri, spun reprezentantii primariei. „Pentru o mai buna desfasurare a activitatii comerciale pe raza municipiului este necesara revocarea HCL nr. 5/2007 pentru aprobarea Regulamentului privind conditiile de desfasurare a activitatilor de comert stradal. Consideram oportuna de a se adopta o hotarare prin care sa se realizeze modificari care sa duca la imbunatatirea exercitiului comercial”, se arata in referatul semnat de viceprimarul Adrian Orza, atasat proiectului pe care consilierii locali il voteaza astazi.

Timisoara va avea Regulament de urbanism

Timisorenii se vor putea implica in elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism si amenajare a teritoriului, dupa ce alesii locali voteaza un regulament in acest sens. Mai au de asteptat insa, caci consilierul local Ciprian Jichici a anuntat ca solicita retragerea proiectului de pe ordinea de zi, in conditiile in care la dezbaterea desfasurata luni in Sala de Consiliu a primariei au participat prea putini cetateni.
Regulamentul spune ca in cartierul in care se efectueaza constructii sa se instaleze panouri prin care cei ce locuiesc in zona respectiva sa fie instiintati de lucrare.

CITESTE SI: Timisorenii vor ca primaria sa tina seama de parerea lor in privinta planurilor de urbanism si sa fie respectat termenul legal de la anuntarea unui proiect pana la supunerea lui la vot

Consulat pentru Republica Moldova si bani pentru baschet

Basarabenii care vor veni in Timisoara vor avea de unde sa ceara informatii despre capitala Banatului. Consilierii locali acorda astazi un spatiu pentru infiintarea Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Timisoara. Acesta va fi deschis de Ambasada Republicii Moldova in Romania.

Baschetbalistii din Timisoara ar putea primi si ei bani de la Consiliul Local. Doi alesi propun ca Asociatia „Baschet – Club Timisoara” sa primeasca 2.150 de  mii de lei din bugetul local. Banii ar urma sa fie luati din Capitolul Sport, cu titlu de cotizatie pentru anul 2011. Cei doi consilieri motiveaza proiectul prin faptul ca echipa de baschet este foarte iubita in randurile suporterilor din oras si din tara.
O alta suma de bani din bugetul local, mai precis 45.000 de lei, se vor folosi pentru organizarea unui eveniment dedicat implinirii a 20 de ani de la semnarea unui Protocol de infratire cu orasul Faenza din Italia. In perioada 1 – 4 aprilie, Timisoara va fi vizitata de o delegatie din Faenza, condusa chiar de primarul orasului, Giovanni Malpezzi. Cu cei 45.000 de lei, reprezentantii municipalitatii vor sa cumpere materiale de promovare locala si sa organizeze actiuni culturale. Este vorba despre concerte, expozitii documentare, expozitii arta sau foto. Cazarea delegatiei italiene si a oamenilor de afaceri de acolo va fi platita din aceeasi suma.
Incepand de astazi, orasul nostru va avea si agenda culturala. Primaria imparte, pentru 44 de manifestari culturale, suma de aproape 3 milioane de lei.
CITESTE SI: Ca la Viena! Plimbari cu caleasca si muzica de fanfara in parcurile din Timisoara in 2011! Vezi ce evenimente culturale au fost pregatite pentru acest an

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.