Seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara: De la sarbi vine…praful!

Primaria a gasit tapii ispasitori pentru praful din Timisoara! Vecinii sarbi!

In Timisoara s-ar putea respira aer curat daca nu s-ar mai construi centuri si autostrazi, daca ne-am ingriji de spatiile verzi din jurul blocurilor, daca am renunta la caldura din apartamente si daca am circula doar cu transportul in comun. Aceasta este concluzia responsabililor de la Mediu.

Romania a primit un avertisment de la Comisia Europeana cum ca incalca Acordul de Mediu si nivelul de poluare cu particule de praf este crescut. Daca nu se iau masuri concrete in acest sens, urmatorul pas este ca oficialii europeni sa ne aplice amenzi de sute de mii de euro.

In Timisoara inca exista depasiri in privinta poluarii cu praf. Numai pe Calea Sagului, de la inceputul anului si pana acum au fost inregistrate 50 de depasiri, din care 4 numai in luna octombrie. Si pe Calea Aradului s-au inregistrat 31 de depasiri in total de la inceputul anului, dintre care 6 doar in luna octombrie.

Motivele pentru care poluarea din Timisoara se mentine la cote ridicate sunt explicate chiar de specialisti. „Pe langa lucrarile de constructii edilitare, o posibila cauza este inceperea sezonului rece si pornirea sistemului de incalzire de la Colterm si a centralelor de apartament. Spalarea strazilor a incetat la 30 septembrie, iar de atunci am avut un cadru atmosferic static. Daca batea vantul, particulele de praf ar fi fost imprastiate”, a explicat Gabriela Lambrino, directorul Directiei Regionale de Mediu.

De cealalta parte, Vasile Ciupa, directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara spune ca statiile de masurare a calitatii aerului din atmosfera nu functioneaza asa cum ar trebui si a propus aducerea, de la Oradea a unei statii mobile. Ciupa a motivat si prezenta prafului din oras. „Perdelele verzi au disparut, iar praful vine dinspre Iugoslavia!”, a spus el.

Responsabilii de la Garda de Mediu au atras si ei atentia ca spatiile verzi sunt neingrijite in jurul blocurilor, iar lucrarile de la autostrada Arad – Timisoara aduc nori de praf inspre oras. „Au fost lucrari de excavatie enorma la autostrada. Norii de praf au venit inspre oras. Nu au fost luate masurile necesare. In plus, vremea a permis sa se lucreze in agricultura. E posibil sa avem probleme cu praful si din cauza terenurilor agricole si a arderii miristilor”, a declarat Marian Eperies de la Garda de Mediu.

Gabriela Lambrino a propus Primariei Timisoara sa ia unele masuri pentru incurajarea folosirii transportului in comun. „Primaria face eforturi in acest sens. Acum se discuta ca pe anumite trasee sa se circule fara bilet”, a raspuns Vasile Ciupa. Numai ca declaratia acestuia a fost contrazisa de responsabilii de la RATT. „RATT se afla in subordinea Consiliului LOcal. Daca cei de la Consiliul Local decid ca anumite categorii de persoane sa circule fara bilet, ne supunem CLT. Personal nu cred ca se va actiona discriminatoriu”, a declarat Ionut Nasleu, director adjunct al RATT.

Conform normelor europene sunt permise 35 de depasiri ale normelor de poluare cu particule de praf intr-o aglomerare urbana, iar in Timisoara, doar anul acesta au fost inregistrate 90 de depasiri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Esti cam prafuit domnule director si s-au aplatizat circumvolutiunile pe creer .ai sa produci un conflict international cu prostia ta , praful vine de la santierele legale si ilegale din oras si imprejurimile sale .Nu iti mai lua statie mobila , mai bine i-al pe ciuhi si mergeti la popa sapca.

  2. Mai sa fie cum de ai uitat de vulcanul din Islanda , si nu uita sa decontezi omorarea tantarilor la pret dus-intors.Poate te-ai referit la praful de pe toba pe care il lasi in urma ta .ce fac maslinii din parcare?

  3. Sper ca acest articol sa fie doar o provocare jurnalistica. Poate ne spuneti de unde ati luat informatiile, ca sa nu mai carcotim degeaba ? Nu cred ca cel vizat (poza zilei) poate gandi asemenea lucruri. Dar, daca ne duce mintea la o alta afirmatie legata de ploile acide – motiv pentru a nu mai varui pomii si gardurile, ajungem la un sambure de indoiala. Dar sa comentez unele asertiuni din articol. Daca am renunta la caldura din apartament ? Daca ne-am ingriji de spatiile verzi din jurul blocurilor ? Acestea sunt sursele de poluare din orasul de cinci stele ? Specialistii nu sunt inca siguri de motivele de poluare ? Pai sezonul de incalzire incepe an de an, de vreo 20 incoace si inca nu s-a pus asa problema. Ce vreti sa inchideti COLTERM-ul, ca sa nu mai dati ajutoare ? Cate centrale termice de apartament sunt in orasul florilor ? In schimb nimeni nu numara cate masini se inscriu zilnic si cate revin pe cap de locuitor metropolitan. Spatiile din jurul blocului neingrijite ? Ce, cele cateva tufe si niste copaci vai de mama lor, schiloditi de corectiile de coroana, ar asigura un aer curat ? Spalatul strazilor din centrul istoric si de pe cateva artere principale au asigurat pana acum nivelul aerului la parametrii nepoluanti ? Ati lasat maturatul trotuarelor (domeniu public) in seama timisorenilor de la bloc. Folositi masini RETIM sau remorci de tractor care lasa in urma lor tot felul de mizerii.

    Desigur ca poza zilei doreste noi investii, ca e la moda echipamentele de joaca scumpe. E simplu sa arunci banii contribuabilului si sa spui apoi ca nu sunt performante sau ca le-au zapacit careva. Fantana publica din parcul Clabucet functioneaza si noaptea. Acolo se stopeste gazonul si cand ploua afara. „Perdelele verzi au disparut, iar praful vine dinspre Iugoslavia!” Daca este adevarata afirmatia o putem propune pentru subiect la continuarea Dosarelor X si vom lua poate un OSCAR ca sa platim amenzile. Observ ca si cei de la Garda de Mediu sau APM isi dau cu parerea mereu prin presa locala. Nu pun mana pe racheta, nu pe servici, nu pun mana pe nimic… ca sa-l citez pe Toma Caragiu. Si pe tabela lor de marcaj azi zero, maine zero, ce vor baietii astia sa stea toata viata la zero – zero, astia sunt tot timpul contra serviciului. Ca asa-i in tenis… Cine poluaza canalul Bega in aval de podul Modos ? Tata ! Cum miroase pe la Continental ? Avem insa o speranta: urmatorul pas ar fi ca oficialii europeni sa ne aplice amenzi de sute de mii de euro, dar din buzunarul celor despre care facem vorbire !

  4. PRECIZARE OFFTOPIC
    Este vorba de fantana arteziana din parcul Clabucet (centrul compozitional model pt francezi), care deverseaza surplusul de apa undeva pe trotuarul strazii Aleea Cetinii intr-o balta cu matasea brostei, este vorba de sistemul de irigatie prost proiectat de vreme ce vine cisterna sa stropeasca iarba, este vorba de reabilitarea parcului nu stiu pt a cata oara, desi a fost recent dat in folosinta, este vorba de 56 de cosuri de gunoi sau de 31 de banci fara pic de umbra. Nu mai amintesc de desenele graffiti pe gardul dinspre cimitirul din Calea Sagului…

  5. @mircea leanca. Domnule, abia acum citesc cele scrise de tine. I PERFECTA DREPTATE! Tembelii astia care iau decizii si care „arunca” informatii in presa au o viziune UNICA asupra realitatilor din imediata lor apropiere.