Semnal de alarma tras de medicii de la Spitalul CFR Timisoara: O treime dintre gravide nu fac niciun control in timpul sarcinii

TIMISOARA. Monitorizarea adecvata a sarcinii reprezinta un pilon esential in asigurarea sanatatii, atat a viitoarei mame, cat si a nou-nascutului. Importanta acestui proces este legata de capacitatea de a identifica si gestiona potentialele complicatii ce pot aparea pe timpul sarcinii. Aceasta implica examene regulate, teste de laborator si evaluari periodice. Urmarirea regulata permite depistarea si controlul timpuriu al factorilor de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul gestational sau anomalii ale dezvoltarii fatului.

Conform unor statistici din ultimii 3 ani, la nivel national, 30 din 100 de femei gravide nu au facut nicio vizita medicala pe parcursul sarcinii. in randul gravidelor cu varsta de sub 19 ani, paciente adolescente, acest procent ajunge pana la 65%, in unele centre din tara. Sarcinile nemonitorizate fac parte din categoria celor cu risc crescut. Riscurile se refera atat la complicatiile materne, cat si la cele fetale. Complicatiile materne sunt reprezentate de agravarea unor patologii existente inainte de perioada de sarcina a femeii, diagnosticate sau nediagnosticate anterior sarcinii, complicatii care pot duce de la avort spontan pana la decesul matern (decesul unei femei in cursul sarcinii sau intr-o perioada de 42 de zile de la terminarea sarcinii ori pana la 30 de zile post-abortum). In Romania, rata de deces matern in anul 2021 a fost de 28,2 la 100.000 nascuti vii”, spune dr. Elvis Pricope – medic specialist obstetrica-ginecologie Spitalul Clinic CF Timisoara.

Complicatiile fetale sunt reprezentate de avortul spontan, malformatiile fetale, nasterea prematura, decesul fatului antepartum (intrauterin, inainte de nastere) sau postpartum (dupa nastere). O sarcina corect monitorizata consta in consultatia prenatala, atunci cand se ia in evidenta pacienta. in cursul acesteia, se pune diagnosticul de sarcina si se face un bilant al starii de sanatate a pacientei, se fac investigatiile obligatorii la luarea in evidenta si se solicita consulturi interdisciplinare in cazul existentei unei patologii asociate graviditatii.

Pe langa investigatiile esentiale, obligatorii, la prima consultatie prenatala se au in vedere si investigatiile speciale, necesar a fi facute in cazul suspicionarii unei afectiuni asociate sarcinii. Vorbim de EKG si de un consult cardiologic, stabilirea hemoglobinei glicozilate dar si realizarea testului de toleranta la glucoza orala, in cazurile de diabet zaharat, precum si stabilirea nivelului de hormoni tiroidieni. Iar pentru depistarea unor eventuale malformatii congenitale se face un dublu test, in saptamanile 11 – 13 de sarcina, dar si triplu test, in saptamanile 15 – 17 de sarcina. De asemenea, este necesara realizarea unei ecografii pentru morfologia fetala in saptamana 20 – 22 de sarcina. Durata unei sarcini normale este cuprinsa intre 38 – 42 de saptamani. Vorbim de nastere prematura sub 38 de saptamani si sarcina suprapurtata la peste 42 de saptamani”, spune dr. Elvis Pricope – medic specialist obstetrica-ginecologie Spitalul Clinic CF Timisoara.

Frecventa controalelor prenatale la o sarcina necomplicata ar trebui sa fie lunara, pana la 28 de saptamani de sarcina. intre saptamanile 28 – 36 de sarcina, controalele prenatale se recomanda a fi bilunare, iar de la 36 de saptamani de sarcina pana la nastere controalele prenatale ar trebui sa fie saptamanale.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.