Semnal de alarma, un sfert din primariile din Timis n-au cheltuit un leu pe invatamant. Analiza modului in care autoritatile din Timisoara si din judet investesc in scoli, prezentata in ‘Raportul alternativ privind starea educatiei din judetul Timis’

TIMISOARA. La 6 luni de la inceperea efectiva a documentarii pentru intocmirea raportului alternativ privind starea educatiei in Timis, in anul scolar 2019-2020, acesta a fost lansat joi, in cadrul unui eveniment care a reunit specialistii din administratie si educatie de la nivelul judetului.

Documentul face o analiza pertinenta a felului in care autoritatile locale s-au preocupat de sistemul de educatie in ultimul an.

Iar rezultatele vin ca un semnal de alarma cu privire la disfunctionalitatile dintre invatamantul preuniversitar si primarii ori alte institutii. Educatia nu s-a numarat printre prioritati in multe zone din Timis.

„Efectele subfinantarii se reflecta in toate problemele pe care le avem in zona educatiei, printre care: formarea profesorilor, calitatea actului educational, decalajul dintre mediul rural si mediul urban, abandonul scolar, inechitatea sociala, excluziunea si bullying-ul, lipsa dotarilor din scoli, rezultatele scolare slabe, cercetarea subdezvoltata, insuficienti specialisti pentru interventii, etc. Studiind despre toate problemele acestea, analizand datele obtinute in judetul Timis, am constatat ca, daca ne dorim o scoala mai buna, este nevoie sa atingem acest punct sensibil al subfinantarii. Rezultatele cercetarii ne-au indicat ca activismul in zona educatiei este atat de necesar pentru a asigura buna guvernanta a scolilor, transparenta institutionala si respectarea drepturilor copiilor”, a declarat profesorul Andrada Mazilu, coordonator proiectul Scoli Curate in judetul Timis.

Realizatorii acestui raport au intocmit o lista a cuantumului burselor locale pe care autoritatile publice din 91 de localitati din judetul Timis le acorda elevilor. Valoarea medie a acestora, la nivel de judet, este de 150 de lei pentru bursele de performanta, 54 de lei pentru bursele de merit, 39 de lei pentru bursele de studiu si 29 de lei pentru bursele sociale.

Cat priveste investitiile, un sfert dintre primariile din Timis n-au dat un leu pentru educatie anul trecut.

„In medie, primariile au alocat mai multi bani in 2020. Sumele alocate pentru investitii, in 2019, au fost de peste 40 de milioane. 57 de primarii au alocat sume pentru investitii in 2019, 26 de primarii nu au alocat deloc, iar despre alte 15 unitati nu avem informatii. Exista o serie de localitati unde, desi sumele au fost alocate initial, suma executata a fost zero”, a adaugat Andrada Mazilu.

„Mai mult ca oricand, anul acesta vedem, din cauza crizei sanitare generata de Sars CoV-2, nevoia si importanta investitiei in educatia la nivel local. Construirea grupurilor sanitare in interiorul edificiilor scolilor sau dotarea unitatilor de invatamant cu materiale specifice prevenirii/raspandirii virusului intra ambele in sfera competentei autoritatilor publice locale”, a spus Alexandru Manda, coordonator advocacy SAR.

Raportul este realizat in cadrul celei de-a doua editii a proiectului Scoli Curate si reprezinta o analiza a modului in care autoritatile locale din judetul Timis finanteaza bursele scolare, investitiile in scoli si cheltuielile materiale cu bunuri si servicii.

Scoli Curate este initiativa SAR de crestere a gradului de buna guvernare si transparenta in scoli si licee prin monitorizarea alocarii, accesarii si cheltuirii resurselor publice si responsabilizarea principalilor actori din comunitatea locala: elevi, parinti si profesori. Prin acest program, initiatorii isi propun sa contribuie la modernizarea educatiei printr-o finantare transparenta si adecvata a scolilor si liceelor din intreaga tara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. nu investim in scoli, rezultatul este ca se prostesc generatiile viitoare.
    oameni nescoliti vor fi mai usor de manevrat politic.
    de 30 de ani invatamantul este distrus constant iar ce vedem la tv si in presa sunt doar laude cu ce au facut unii si altii.
    inspectoratele scolare sunt politizate la fel ca si directorii de scoli numiti politic.
    faceti concursuri oneste pe aceste posturi si scoateti incompetentii din sistem!
    asa poate vom avea educatie.
    altfel…vorba lui Plesu ,vai de noi ce o sa ajungem….

    • Absolut normal, un om educat este mult mai greu de manipulat. Mai departe, cum ramane cu „ai nostri”? ei sa nu profite ca sunt rude?
      Te uiti la anumite posturi TV si ai in fata „viitorul luminos”. Cumetria, nepotismul, … domina.
      Un caz recent din multe, mediatizat: tanara, talentata ajunge intr-un post important in Ministerul Sanatatii; se fac cercetari, se cauta … ? ce? probabil cum de a transpirat stirea?
      Va rog aveti rabdarea 5 – 10 minute/zi si sa urmariti cate un „geniu al Carpatilor” care candideaza la … (sau va candida); a absolvit „dreptul la Bulu Bulu in sistemul 4 x 4 „, certat cu l. Romana dar cu pretentii de erudit, crescut pe manele, … .
      Sau stiti ce? mai bine nu va mai uitati!

  2. Dar salariile invatatorilor si profesorilor s-au dat? inspectori avem destui? Tichetele de vacanta s-au dat? Tichetele de masa s-au dat? Sporurile s-au dat? Vechimea a mers? Pai daca da, atunci inseamna ca invatamantul merge struna. Romania educata zbarnaie. Suntem doldora de competente si diplome la f.f. sau i.d. (nota bene: fara frecventa si invatamant la distanta). Doar ca nu prea stim sa deschidem un calcuator ca sa tinem lectiile online si nu prea legam subiectul cu predficatul. In rest suntem brici. Iar copiii?!? Pai copiii sunt rai, fac bullying, nu invata si nu vor decat 2 sau trei materii sa invete. Nu se pune ca profesorii nu sunt capabili sa isi desfasoare orele intr-un mod captivant pentru elevi. Nuuuu!!! Elevii sunt rai. Aia de 8 si 9 ani care nu stiu nimic si nici nu invata. Din cauza lor scade ratingul scolii. Cred ca trebuie reduse normele la dascali, marite salariile si concediile mai dese cu tichete. Atunci deja si copiii vor fi mai bine pregatiti si vor invata mai „tare”. Si cred ca mai trebuie infiintat un inspectorat profesoral judetean si un Inspectorat al elevilor judetean. Si cate un astfel de inspectorat regional. Si unul pe sud-estul Europei. Si cate unul pentru fiecare minoritate. Si cate un director general la fiecare, unul adjunct si cate unul pentru fiecare disciplina. Apoi inspectori ne trebuie. Cate un inspector pe fiecare disciplina pe fiecare scoala. Si apoi Directii in primarii pentru scoli si alte Directii pentru invatamant (ca-s diferite la astia). Abia atunci va fi RomaniaEducata hashtag. Despre seful cu tabletele am zis? Pai trebuie macar un director pe tablete. Si apoi Inspectorat pentru invatamant online. Pe aceeasi structura ca mai sus. Cand terminam si cu astea va fi OK. Totul exact la fel ca si acum. Doar ca meditatiile particulare vor fi mai scumpe, copiii vor avea mai putin timp liber, vor fi mai surmenati, parintii vor fi si ei terminati, bunicii si ei etc. In schimb scolile vor inflori inclusiv cele private si toate after si before vor fi in forma maxima. Banii vor curge din buzunarele noastre ca la robinet, inclusiv pentru taxe la bugete locale si nationale din care abia daca vor ajunge de salarii la ministru si cativa secretari de stat. Restul vor primi salarii din imprumuturi externe sau de la banci (cica romanesti). Eu chiar ma intreb de ce nu baga astia taxa pentru copiii care vor sa se inscrie la scoala publica. Ar mai strange un leu pentru o panseluta sau ceva mishto. Poate ca in cele de mai sus nu am descris foarte bine sistemul de invatamant din Corea de Nord dar sunt pe aproape. Asa-i????

  3. Tu ar trebui să vorbești în sticla, BEHAI MULT ptr PROSTI si nu spui nimic concret !
    MEDIA ROMANA INITIATIVA
    SUCKERUL ZILEI – 365 zile !!
    Sa vedeti atunci # ROMANIA TIGRULUI 🙂 daca zilnic scăpăm RO de un cretin !
    pînă atunci mîncați KKT pa bani, TOTI !
    MARS ..!
    PLUS ca iti garantez ca un quarter de succes pleaca singuri ca nu fac fata presiunii, sau MAI fac cancer ticăloși 🙂
    DECORATIVA vs decorativi !!
    Dilema de la burepista 🙂 CAPPY ? 🙂