Semnele sfarsitului lumii? Vulcanul Grimsvotn a erupt in Islanda. Nor de fum la 10.000 de metri! VEZI VIDEO

UPDATE: Norul de cenusa rezultat in urma eruptiei vulcanului Grimsvoetn va ajunge in nordul Scotiei marti si ar putea afecta vestul Frantei si nordul Spaniei joi, a avertizat duminica organizatia europeana pentru securitate aeriana Eurocontrol.

„Ne asteptam ca norul de cenusa sa ajunga in nordul Scotiei marti, 24 mai”, afirma Eurocontrol intr-un comunicat.

„Daca emisiile vulcanice continua cu aceeasi intensitate, norul ar putea ajunge in vestul spatiului aerian francez si in nordul Spaniei joi, 26 mai”, adauga comunicatul.

Eurocontrol precizeaza ca nu este prevazuta inchiderea niciunui spatiu aerian pentru luni in Europa, exceptie facand Islanda.
_______________________________________________________________________

Vulcanul Grimsvotn din Islanda a inceput sa erupa sambata seara. Autoritatile au interzis zborurile avioanelor pe o raza de 220 de kilometri in jurul vulcanului. Specialistii sustin ca eruptia nu va perturba traficul aerian asa cum s-a intamplat in aprilie 2010.

Eruptia vulcanica a fost urmata de o serie de peste 50 de seisme mici, cel mai puternic fiind de magnitudine 3,7. Traficul aerian a fost oprit pe o raza de 220 de kilometri, insa autoritatile islandeze sustin ca au recurs la aceasta masura deoarece asa prevad procedurile standard in caz de eruptie. Grímsvötn a erupt ultima data in 2004, fiind unul dintre cei mai activi vulcani din Islanda.

Geofizicianul Pall Einarsson a declarat ca eruptiile anterioare demonstreaza ca nu ar trebuie sa existe pericole majore si sustine ca situatia de anul trecut, cu perturbarea traficului de la norul de cenusa, a fost un eveniment rar.

In 2010, eruptia unui alt vulcan islandez a provocat haos pe aeroporturile europene, mai multe avioane ramanand la sol blocand sute de mii de persoane. Oamenii de stiinta se asteptau la aceasta eruptie si au prezis ca de aceasta data va fi o erupere mult mai mica si nu va crea nicidecum haosul de anul trecut. Vulcanul a mai erupt in anii 1993, 1996 si 1998, iar norul de cenusa a persistat atunic intre o zi si cateva saptamani.

Anul trecut, un vulcanul a inceput sa erupa la 14 aprilie, eliberand in atmosfera un nor de cenusa care a paralizat traficul aerian european timp de aproape o saptamana.

Perturbarea traficului aerian in Europa, ca urmare a deplasarii norului de cenusa vulcanica provenit din Islanda, a determinat anularea a circa 95.000 de zboruri si blocarea a aproape sapte milioane de pasageri in diferite locuri ale lumii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.