Timisoreanul Sergiu „Gao“ Tirla a facut din raliu o pasiune… pentru a salva vieti! Unul dintre cei mai buni piloti din Timisoara e paramedic pe ambulantele de la SMURD

Viteza, adrenalina si o lupta contra cronometru. Asa se poate rezuma viata pilotului de raliu Sergiu Tirla. Nu doar pe pista de concurs, „Gao“, asa cum il stiu prietenii, trebuie sa lupte cu miimile de secunde, ci si in viata de zi cu zi.

Sergiu Tirla este paramedic la SMURD si in tura sa de 24 de ore se infrunta zi de zi cu moartea, asa cum o face si in concursurile de raliu. Aproape zilnic se intalneste cu accidentele, cu incendiile, de multe ori viata victimelor depinzand de indemanarea cu care conduce masina de la SMURD. „Gao“ recunoaste ca, daca nu ar fi avut pasiunea pentru raliu, nu stie daca ar fi ajuns paramedic la Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare.

„La serviciu suna alarma, te-ai urcat in masina, ai plecat si speri ca atunci cand te intorci nimeni sa nu aiba de suferit. Ne luptam cu timpul. La raliu e la fel. Te-ai urcat la start cu un singur gand: Sa termini proba bine si fara incidente”, spune pentru www.opiniatimisoarei.ro Sergiu Tirla.

Pasiunea pentru raliu l-a dus in coloana oficiala de la summitul NATO

„Gao“ a ajuns sa lucreze ca paramedic la SMURD in urma cu cinci ani. Pana atunci lucra la un service auto si toata ziua mesterea la masini. A mers la concursul organizat de SMURD si a reusit sa intre in echipa paramedicilor, asta mai ales datorita indemanarii de a conduce bolidul de Urgenta. Rapid si in siguranta.

„In urma cu cinci ani a fost un concurs pentru un loc in echipa SMURD. Bineinteles ca la proba practica, aceea de condus masina nu aveam cum sa nu ma descurc, mai ales ca particip la raliu de 11 ani. Dupa cativa ani, la Summitul NATO de la Bucuresti, din 64 de participanti am fost ales eu si un coleg pentru a fi soferi in coloana oficiala pentru presedinti, diplomati”, adauga pentru www.opiniatimisoarei.ro subofiterul de la ISU Banat.

Sergiu Tirla in masina de curse cu care a castigat trei titluri la Campionatul Judetean de Raliu

Pilotul se mandreste cu faptul ca medicii de la SMURD  sunt extrem de fericiti si se simt in siguranta cand el intra in tura pe masina de la descarcerare. Asta pentru si pentru ca, cu „Gao“ la volan, timpul de interventie in caz de accident se scurteaza cu minute bune.

„Colegii sunt deja obisnuiti cu mine. Au mare incredere in mine. De foarte multe ori mi s-a intamplat in misiune sa trebuiasca sa o iau pe un drum in care aveam multe obstacole, un drum greu, pe care unul care nu ar fi facut raliu nu s-ar fi incumetat sa se bage cu viteza mare. La mine nu mai e o problema pentru ca sunt obisnuit. Asta fac zi de zi”, spune „Gao“.

Nu-i place sa faca liniute si n-a luat nicio amenda pentru viteza

„Gao“ recunoaste ca de cand s-a apucat legal de cursele de masini nu-l mai pasioneaza in niciun fel sa se intreaca cu ceilalti participanti in trafic in asa-numitele „liniute“.

„Eu cu liniutele am inceput. Nu era saptamana in care, pe campuri, in tinerete, sa nu ma intrec cu alti prieteni si de aici a venit pasiunea pentru raliu. Acum insa, cand toata ziua lucrez contra cronometru la SMURD si cam o data pe luna am o intrecere in Campionatul Judetean, nu ma mai atrage sa fac asta. De altfel, de cand conduc nu am luat nicio amenda pentru incalcarea vitezei legale. De multe ori in oras cand stau la semafor se intampla sa vina langa masina mea un smecher sa o ambaleze si sa ma provoace. Eu doar deschid geamul si-l invit la etapa urmatoare de raliu. Mi se pare mai interesant sa faci asta la raliu intr-un cadru legal, sa te aplaude si sa te aclame sute de oameni, decat sa o faci noaptea si sa te aplaude trei oameni care habar n-au nimic despre curse”, spune pentru www.opiniatimisoarei.ro zambind Tirla.

De altfel, porecla de „GAO“  ii vine de la linutele pe care le facea inainte de anul 2000. Era unul dintre cei mai buni din Timisoara si toti il stiau doar dupa numarul masinii, GAO, nu dupa numele real.

Tirla recunoaste ca, daca ar fi sa aleaga intre masina de serviciu si cea de curse nu ar ezita: „E mai simplu pe masina de raliu. Iti poti forta limita. Inevitabil vrei sa-ti depasesti limitele. Cu masina de serviciu e mai greu, pentru ca la serviciu stii ca sunt reguli stricte si daca nu le respecti altii au de suferit si tu platesti”.

La fel ca alte sporturi in Romania si cursele de raliu presupun de fapt doar cheltuieli. In afara de faima care ti-o ofera un titlu de campion judetean, nu mai ai alt beneficiu. In aceste conditii, sacrifiul pentru cursele de masini este enorm.

„Am ajuns la un moment dat sa-mi neglijez totul. Familie, prietena, tot. Nu mi-am cumparat luni de zile nicio haina, pantaloni sau altceva. Ca sa nu mai spun ca toti banii din salariu, tot ce adun, ii bag in masina de concurs si este frustrant sa vezi ca, desi esti bun pilot, la start, celalalt concurent care are o masina foarte buna, cumparata cu zeci de mii de euro iti pleaca din fata cu un avans de 4 secunde si tu nu ai ce sa faci, pentru ca nu te ajuta masina. Am incercat sa ma las, si chiar nu am mai concurat vreo trei etape la rand, dar pur si simplu nu am avut liniste. Nu reuseam sa dorm noaptea, ma framantam, nu aveam liniste. Pentru mine e ca un drog“, conchide „Gao“ pentru www.opiniatimisoarei.ro.

.

Sergiu Tirla (mijloc) este un obisnuit al podiumului de premiere

A ajuns in Campionatul Judetean din intamplare

In urma cu 11 ani Sergiu Tirla isi facea debutul in Campionatul Judetean la Raliul Tineretului unde a si obtinut locul 1. In 2002 avea sa castige si la general si la „Open“ Campionatul Judetean, performanta ce avea sa o repete in 2009 si in 2010.

„Pasiunea pentru raliu a inceput in 99. Treceam prin centrul Timisoarei si am vazut primul meu raliu. Nu ma gandeam sa particip, insa prietenii cu care concuram pe campuri m-au impins de la spate. M-am inscris intr-un final la Raliul Tineretului in 2000 si a fost doar asa, ca sa particip. Nu mi-am pus in gand sa castig. Am concurat si cand a fost premierea eu si colegul meu am vrut sa plecam acasa pentru ca nu stiam rezultatul. Ne-am auzit insa numele si ne-am intors. Atunci am vazut lumea cum ne facea cu mana cum ne aplauda. Si atunci am vazut ca am fost pe locul intai. Chestia asta ne-a ambitionat foarte tare. Am strans bani si am cumparat o masina, un Renault 5 care nu mai era functional, era parasit si, de la zero l-am refacut. L-am dotat cu tot ce era si asa am ajuns sa concurez in campionatul de raliu. Am lucrat la ea zi si noapte si rezultatele s-au vazut. In 2002 am fost campion judetean si a fost clar ca nu ma mai las”, mai spune Tirla.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Un om ca GAO chiar merita re4spectul nostru! Pacat ca sunt prea putini ca el ! Pacat ca nu se spune in articol de salvarea vietii unei femei, pt care s-a abatut nitel de la reguli!Nu a tinut cont ca si-a pus slujba in pericol, pt salvarea unei vieti ! Acea familie ar trebui sa-i ridice o statuie !

  2. se pare ca in Romania procedurile sunt mai importante decat salvarea unei vieti omenesti! altfel nu se poate explica de ce Gao a avut de dat cu subsemnatul la mitici pt salvarea acelei femei. incredibil, dar traim in spatiul moritic