TIMISOARA. Continua programul de informare si instruire a agentilor economici, derulat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, in parteneriat cu serviciile deconcentrare. Sub egida Institutiei Prefectului Timis, reprezentantii firmelor din judet au putut afla noutatile legislative din domeniul protectiei mediului.
„Bine ati venit la cel de-al cincilea seminar organizat de Camera de Comert Industrie si Agricultura Timis in acest an, dupa cele cu ISU, ITM, DSP si DSVSA. Face parte din programul de actiuni al CCIAT de informare si de instruire a agentilor economici cu privire la noutatile legislative in diferite sectoare de activitate, organizate cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu sub egida Institutiei Prefectului Judetului Timis„, a spus Mihaela Tomescu, director general CCIA Timis.
”Problemele de mediu sunt extrem de importante și de aceea facem apel la întreaga comunitate să sesizeze toate lucrurile care par a fi neconforme sau par a fi dincolo de limita legalității în ceea ce privește legislația de mediu. Sigur că e o direcție pe care am cerut-o tuturor instituțiilor deconcentrate din Timiș, ca pe lângă partea de control care intră în atribuția și specificul muncii, să facă și o parte de îndrumare, pentru că de multe ori legislația este într-o dinamică foarte mare, se schimbă în permanență prevederile legale și este important ca, pe de-o parte agenții economici să fie informați, pe de altă parte autoritățile publice locale iar într-o a treia direcție fiecare dintre cetățeni” spune subprefectul județului Timiș, Sorin Ionescu.
Seminarul de informare organizat cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, a intrunit zeci de agenti economici care au dorit sa afle aspecte privind responsabilitatile pe care le au in domeniul protectiei mediului.
”Ca în fiecare an, am răspuns invitației de a participa la această sesiune de informare a agenților economici în domeniul protecției mediului, fiind un subiect de interes public și sperăm noi că de importanță pentru toată lumea. Pe lângă faptul că avem dreptul la un mediu sănătos, avem și obligații în domeniul protecției mediului, și de aceea agenții economici cu ocazia acestor sesiuni de informare au posibilitatea, pe lângă adresarea zilnică la Agenție, să vină suplimentar cu alte întrebări sau să asiste la expunerile cu noutățile legislative intervenite în ultima perioadă și să se conformeze prevederilor legale. Ăsta este interesul major al nostru, ca legislația de mediu să fie respectată”, spune Alina Călușeru, directorul Agenţiei Naționale pentru Protecţia Mediului Timişoara.
In cadrul evenimentului au fost dezbatute aspecte ce tin de modificarile legislative aparute in ultima perioada, dar si despre ce au de facut agentii economici pentru a se asigura ca respecta legile in vigoare.
”Garda Națională de Mediu este un corp de inspecție și control în domeniul protecției mediului, așa cum se știe protecția mediului are nevoie de fiecare dintre noi să contribuim pentru a salva mediul înconjurător, noi venim de fiecare dată în sprijinul cetățeanului ori de câte ori suntem sesizați că se întâmplă neconformități în acest domeniu. Suntem totuși foarte puțini, dar în măsura în care putem încercăm să dăm curs la toate solicitările venite. În ultimii ani cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru abandonul de deșeuri, aici amenzile pornesc de la 20.000 de lei și pot ajunge la 100.000 de lei, și totodată putem confisca mijloacele de transport din care se descarcă deșeuri, am confiscat 12 autovehicule până acum”, spune Luci Mușuroi, directorul Gărzii de Mediu Timiș.