TIMISOARA. O noua sesiune de informare a agentilor economici din judetul Timis a fost organizata de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. De data aceasta, in parteneriat cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș si sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, s-au discutat teme privind noutatile care reglementeaza controalele oficiale in domeniul sigurantei alimentelor.
„Astazi am ajuns la al patrulea seminar de anul acesta, dupa cele cu ISU, ITM-ul si DSP-ul. Exista interes pentru aceste sesiuni de informare si cred ca ar fi normal sa existe pentru fiecare institutie, pentru ca ar trebui ca evenimentele pe care le organizam noi sa fie un favor pentru agentii economici si pentru institutii. Dorim sa prevenim, cu ajutorul specialistilor, ceea ce ar putea sa se finalizeze cu sanctiuni. Intotdeauna preventia este cea mai nimportanta. De aceea noi incercam astfel de actiuni cu fiecare institutie, este foarte important si probabil se vor obisnui firmele si o sa vina din ce in ce mai multe, sa afle ce trebuie sa faca sa nu fie sanctionate„, a spus Florica Chirita, presedintele CCIAT.
„Am cerut acestor servicii publice deconcentrate sa participe la cat mai multe intalniri cu cei care beneficiaza de pe urma activitatii acestor servicii. Probabil ca DSVSA este intre primele 3 servicii deconcentrate cu care lucram de-a lungul anului, de la Craciun, la Paste, la focarele de pesta porcina, pana la managementul populatiei canine, care e iarasi un subiect de mare actualitate. Probabil doar faptul ca multi dintre cei care apeleaza la serviciile DSVSA sau sunt controlati sunt in afara orasului si de-asta nu au putut fi mai multi la aceasta intalnire. Eu as recomanda, la un moment dat, sa o repetam pentru ca sunt sigur ca DSVSA-ul are foarte multe de transmis, dar sigur si ei au multe de transmis DSVSA-ului„, spune subprefectul Ovidiu Draganescu.
In cadrul intalnirii au fost prezentate regulile de bune practici de lucru si igiena produselor alimentare, procedurile de retragere a produselor de pe piata, dar si alte reglementari prevazute in legislatia nationala si in cea europeana.
„Ma bucur sa continuam aceste intalniri. Din ceea ce am pregatit noi se prefiugureaza ca punct central discutia despre siguranta alimentului. As vrea sa lamurim foarte exact ce inseamna acest proces de siguranta a alimentului. Regulamentul european 625 prevede foarte clar ceea ce inseamna siguranta alimentului si care sunt institutiile care sunt responsabile de siguranta alimentului infiecare tara. Precizez ca singura institutie din tara care este responsabila de siguranta alimentului este Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Ce inseamna siguranta alimentului? In mare insemna asigurarea igienei alimentare pe tot fluxului de productie de la materie prima si pana ajunge la consumator. Cine poate asigura aceasta supraveghere? Reprezentantii institutiilor statului, respectiv medicii veterinari, inginerii de chimie alimentara impreuna cu reprezentantii societatilor comerciale si persoanele desemnate de societatile comerciale in monitorizarea punctelor critice„, a precizat Flavius Nicoara, directorul DSVSA Timis.
Evenimentul se înscrie în programul CCIA Timiș pentru anul 2023 de informare și instruire a agenților economici cu privire la noutăți legislative în diferite sectoare de activitate, organizat în colaborare cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu.