Sfaturi utile pentru un somn de calitate de la experții IKEA

Cu toții ne dorim un somn odihnitor. Dar ce înseamnă, de fapt, un somn de calitate și cum ne ajută acesta să fim mai fericiți și să avem o viață mai bună? Despre toate acestea, dar și despre obiceiurile românilor legate de somn am discutat recent în cadrul unei întâniri inedite care s-a desfășurat în magazinul IKEA. Un eveniment relaxant, cu sfaturi utile și informații interesante prezentate într-un mod distractiv și educativ.

Pornind de la studiul regional realizat recent de IKEA în România, Croația, Slovenia și Serbia cu scopul de a înțelege obiceiurile și atitudinile actuale față de somn ale locuitorilor din Europa de Sud-Est, am aflat care sunt provocările care îi împiedică pe români să obțină o calitate mai bună a somnului. Tematica studiului nu a fost aleasă întâmplător, ci a fost inspirată de „Anul Somnului” – o inițiativă globală cuprinzătoare menită să ajute oamenii să acceseze soluții pentru crearea unui spațiu de dormit personalizat, să acorde prioritate odihnei și să obțină cât mai ușor un somn de calitate.

Cum dorm românii?

Obiceiurile generale legate de somn și trezire sunt în mare parte similare în Europa de Sud-Est, relevă sondajul.

În mod surprinzător, 63% dintre români folosesc dormitorul nu doar pentru odinhă, ci și, ocazional, ca spațiu de lucru – iar acest procent este cel mai mare la nivelul Europei de Sud-Est.

Un alt aspect interesant este faptul că românilor le place să doarmă mai mult decat altor respondenți, cu o medie de 7,2 ore în timpul săptămânii și 8,1 ore în weekend, iar acest lucru îi face extrem de atenți la confortul pe care îl caută constant pentru a avea un somn cât mai odihnitor.

De asemenea, un procent semnificativ, respectiv 46% dintre români, au declarat că li se întâmplă să adoarmă în hainele pe care le poartă în timpul zilei. Motivele? De cele mai multe ori acestea sunt legate de oboseală, ațipirea în fața televizorului, sau, ocazional, de episoadele de boală ori consumul de alcool.

Cele mai comune obiceiuri înainte de culcare în rândul românilor sunt privitul la televizor (68%) și folosirea telefoanelor (57%). În ceea ce privește relaționarea cu cei apropiați înainte de somn, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că a avea o relație intimă cu partenerul lor este ritualul lor preferat de seară. În același timp, există un procent ridicat de 35% al celor care recunosc că preferă să doarmă singuri, indiferent de statutul lor familial.

Dimineața, 26% dintre români spun că se trezesc în mod natural și nu au nevoie de alarma de la ceas. Imediat după trezire, românii beau cafea, servesc micul dejun și verifică mesajele pe telefonul mobil (38%).

Șase elemente care contribuie la un somn odihnitor

Îmbrăcați în pijamalele preferate și așezați confortabil în vârful patului, am descoperit alături de ceilalți participanți la eveniment care sunt cele șase elemente esențiale care contribuie la îmbunătățirea calității somnului: confortul, temperatura, sunetul, lumina, calitatea aerului, precum și amenajarea și buna organizare a locuinței. Și, desigur, am văzut și testat care sunt soluțiile IKEA pentru un somn odihnitor.

Să le luăm pe rând:

1. Confort: Asigurați-vă un somn bun folosind o saltea confortabilă, o pernă potrivită pentru poziția dvs. de dormit și o pilotă potrivită.

2. Luminozitate: Faceți dormitorul cât mai întunecat posibil, folosind perdele opace, jaluzele sau o mască pentru ochi; evitați ecranele din cauza luminii lor albastre.

3. Temperatura: Mențineți temperatura din dormitor între 16 și 19°C sau la un nivel la care vă simțiți confortabil, între 13 și 20°C.

4. Zgomotul: Asigurați-vă că în dormitorul dvs. este liniște, folosind perdele grele, covoare groase și dopuri pentru urechi, dacă este necesar.

5. Calitatea aerului: Păstrați aerul din dormitor cât mai curat și cu o umiditate scăzută, folosind purificatoare de aer, ventilatoare sau aparate de aer condiționat dacă este cazul.

6. Camera ordonată: Păstrați-vă dormitorul simplu și ordonat. Alegeți culori relaxante precum albastru, galben sau verde pentru un somn mai bun.

Bucuria somnului

De la saltele confortabile și perne de susținere până la draperii opace, purificatoare de aer și iluminat inteligent, gama completă IKEA pentru somn este rezultatul unor cercetări extinse și teste riguroase al căror scop este acela de a se asigura că toți oamenii se pot bucura de confort și accesibilitate atunci când sunt în căutarea somnului perfect.

Somnul ne ajută să luăm decizii mai bune, să fim mai productivi, mai fericiți și mai sănătoși, iar obiectivul nostru este să ajutăm oamenii să își îmbunătățească somnul și viața de zi cu zi. Deși somnul ar trebui să fie o plăcere, nu o sursă de stres, aproape jumătate dintre români se confruntă des sau uneori cu teama de nu rata ceva în timp ce dorm. Ne propunem să răspundem nevoilor diverse ale clienților noștri și să îi ajutăm să-și recapete bucuria somnului, adaptându-ne soluțiile pentru fiecare buget, stil de viață și preferință de somn”, a declarat Ekaterina Egorova, CEO & CSO la IKEA South East Europe.

Sursa: IKEA South East Europe – Studiul Obiceiuri legate de somn în Europa de Sud-Est”, 2024

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. FRUMOS !