In Timisoara exista aproape 1.000 de lifturi, din care 20% sunt scoase din uz in momentul de fata. Majoritatea sunt vechi si darapanate, spun inspectorii Inspectoratului de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat(ISCIR). Administratorii de blocuri incheie tot felul de afaceri ca sa isi poata schimba lifturile vechi sau macar instalatia lor.
Mihai Radu este presedintele asociatiei de locatari de la blocul nr. 39 de pe Bulevardul Take Ionescu, un imobil cu zece etaje. In bloc a fost schimbat ascensorul in urma cu aproape doi ani. 17.000 de euro a costat, iar banii au fost luati de la o firma de telefonie mobila, care plateste 600 de euro pe luna pentru o antena amplasata pe cladire. Presedintele de bloc spune ca a avut doua oferte: un lift cu 23.000 de euro si unul cu 17.000 de euro.
”Cei de la firma de telefonie mobila ne-au dat in avans banii, pe trei ani. Am ales oferta cu 17.000 de euro, pentru ca ne-am schimbat si geamurile la casa scarii si am pus pervazuri in acelasi timp. Am decis sa cumparam alt lift, pentru ca dadeam o gramada de bani pe reparatii. Am schimbat tot la el, cabina, dar si instalatia si motorul”, a declarat Mihai Radu.
Lifturi de cand sunt blocurile
Vechiul lift era din 1967, de cand s-a construit blocul. ”Cabina era la pamant. Am ales oferta cea mai ieftina pentru ca nu am mai schimbat usile de la fiecare etaj. Le-am vopsit doar. Pe liftul vechi nici nu mai primeam autorizatii, ca era distrus”, povesteste barbatul.
Banii de la firma de telefonie mobila nu au fost de ajuns oricum, mai ales ca s-au schimbat si geamurile de la casa scarii, asa ca timisorenii care locuiesc in cele aproape 100 de apartamente din imobilul de pe Take Ionescu au mai platit, timp de un an jumatate, inca 20 de lei pe luna pentru lift. intretinerea lui ii costa alte 300 de lei in fiecare luna.
La blocul de langa, cu numarul 35, ascensorul este acelasi de zeci de ani. Lipsesc butoanele, iar usile arata in ultimul hal. Oamenii nu au insa bani sa il schimbe, asa ca se conformeaza si mai modifica una alta la el, poate poate cei de la ISCIR mai inchid un ochi. Inspectorii nu se joaca insa cu siguranta oamenilor. Controalele se fac de la Oradea, iar in Timisoara sunt opt firme care se ocupa cu intretinerea ascensoarelor.
„Avem 1.000 de lifturi in Timis, iar in Timisoara 910. Majoritatea sunt de persoane, iar numai 24% sunt pentru materiale. 20% din cele 1.000 de lifturi sunt scoase din uz in prezent. Pe noi ne intereseaza sa fie in regula din punct de vedere al functionarii in siguranta. Multe sunt modernizate in fiecare an”, explica Alin Marila, directorul Companiei nationale pentru controlul cazanelor, instalatiilor de ridicat si recipientelor sub presiune Timis.
Inspectorii ISCIR merg si verifica ascensoarele din Timisoara o data pe an si, in functie de starea in care se afla, ofera o data scadenta pentru un nou control. Pentru fiecare control, timisorenii scot din buzunar 370 de lei, suma stabilita prin ordonanta de urgenta, iar pretul unui lift nou depaseste cu usurinta suma de 20.000 de euro.
FOTO: Dariana Dragos