Sfintii de Gheata sunt cei care readuc ploile si frigul in Banat! Ce spune traditia si cat tine vremea rea?

TIMISOARA. In Banat exista o traditie legata de perioada de vreme rea care apare aproape in fiecare an, in luna mai, de obicei, dupa un interval in care a fost cald si senin. Se spune ca vremea rea este adusa de „Sfintii de Gheata„. Traditia a fost preluata de la catolici, Sfintii de Gheata fiind episcopi si martiri.

Sfintii de Gheata sunt Ignat, Pongracz, Bonifacz iar in  25 mai e ziua lui Urban, sfantul viilor, care poate sa aduca ultimul inghet al anului. Dupa unele surse, zilele lor incep in 11 mai, conform altora, in jurul datei de 20 mai dar, oricum, zilele Sfintilor de Gheata sunt caracterizate printr-o racire accentuata a vremii, precipitatii abundente si chiar inghet la sol, ridicand serioase probleme in agricultura.

„Sunt cativa sfinti specifici calendarului catolic si, deasemenea, calendarului reformat. Ei sunt un reper in primul rand in calendarul meteorologic, in sensul ca este deja traditional faptul ca, in zilele in care sunt acesti sfinti temperatura este foarte scazuta. Si in cadrul comunitatilor  ortodoxe, in primul rand din Banat dar si din Crisana, acesti sfinti au inceput sa fie un adevarat reper al timpului. Se stie ca este foarte frig cu aceste ocazii”, a precizat etnologul Otilia Hedesan.

Conform altor traditii, Sfintii de Gheata ar fi Mamertus, Pancras, Servatius, Bonifatius si Sophie, abia dupa ziua in care este sarbatorita cea din urma vremea devenind calduroasa pentru multa vreme.

Exista insa si o explicatie stiintifica a fenomenului. Conform meteorologilor, in aceasta perioada a lunii mai se formeaza presiuni care provoca venirea spre sud a unor mase de aer polar. Presiunile sunt create de incalzirea mai rapida a zonei continentale fata de Atlanticul de Nord.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.