TIMISOARA. Au fost zile pline de evenimente culturale in Veszprém, orasul din Ungaria care detine, alaturi de Timisoara si Eleusis, titlul de Capitala Culturala Europeana in 2023.
In weekendul de deschidere a anului care marcheaza viata culturala a orasului Veszprém, in 21 -22 ianuarie, au fost organizate nu mai putin de 300 de evenimente, in intreaga regiune. In total, in proiectul maghiar al Capitalei Culturale Europene sunt implicate, pe langa Veszprém, alte 116 localitati din regiune, in care, de-a lungul anului, vor fi implementate 3.000 de programe culturale.
Odata cu exercitarea titlului, autoritatile maghiare isi doresc o crestere a intregii regiuni, atat din punct de vedere al numarului de turisti, cat si ca dezvoltare economica.
”Comisia Europeana, sociologii si specialistii care s-au focusat pe programe au calculat impactul acestui proiect, in medie, pe o perioada de 5 ani. Nu avem asteptari pentru o anumita cifra in ceea ce priveste numarul de turisti, dar din calcule reiese ca va exista o crestere de 10 pana la 20%. Pandemia a afectat, nu stim cat va avea impact, iar de asta nu ne setam target-uri numerice, ci ne dorim sa prezentam regiunea. Este o regiune necunoscuta turistilor, carora vrem sa le aratam ca regiunea este foarte frumoasa. Target nu sunt doar maghiarii, ci toate tarile care sunt la distante scurte de noi. Le vom crea facilitati, pentru a veni sa ne viziteze zona”, a spus Tibor Navracsics, ministrul Dezvoltării regionale de la Budapesta.
O astfel de facilitate a fost gandita si pentru transportul cu trenul. Pentru a marca evenimentele culturale ce vor avea loc in anul 2023, in urma unui parteneriat cu regia de transport feroviar maghiara, s-a stabilit ca pretul biletelor de tren sa fie de 23 de forinti.
Gandirea regionala si un singur obiectiv comun al tuturor localitatilor ce fac parte din proiect au permis programului sa evidentieze patrimoniul cultural, traditiile si valorile locale unice ale regiunii. Iar odata cu derularea evenimentelor din acest an, organizatorii spera sa poata aduce turisti in zona nu doar in sezonul estival, ci pe parcursul intregului an, iar la finalul exercitiului, sa lase in urma suficiente experiente care sa ajute si viitoarele orase ce vor detine titlul de Capitala Europeana a Culturii.
”Cei patru ani de pregatire au fost ca o bursa, a fost o perioada de pregatire. In Europa nu sunt doua capitale culturale identice, fiecare are un alt program, dar cu totii vrem sa contribuim la comunitatea care este formata din capitalele culturale europene. Sper ca programul nostru sa fie atat de calitativ incat sa ofere, la randul lui, know-how viitoarelor orase ce vor fi capitale culturale”, a declarat, la conferinta de presa de deschidere a evenimentelor, primarul din Veszprem, Gyula Porga.
In anul exercitarii titlului de Capitala Europeana a Culturii, regiunea Bakony-Balaton din Ungaria ofera rezidentilor si vizitatorilor o gama larga de activitati gratuite, astfel incat cultura sa fie accesibila tuturor. In unele localitati au fost infiintate Centre si hambare CultureNet, care ofera activitati culturale pentru comunitatile locale pe tot parcursul anului. O initiativa de revitalizare a centrului orasului Veszprém a dus la viata mai multe spatii goale din centrul orasului, oferind intalniri, muzica, gastronomie si oportunitati de recreere pentru localnici si vizitatori.
Veszprém, orasul muzicii
Pe langa faptul ca detine titlul de Capitala Culturala Europeana in 2023, Veszprém detine si titlul UNESCO – Orasul Muzicii, care a fost acordat in 2019 pentru angajamentul sau de decenii fata de cunostintele muzicale bogate, toate formele de creare a muzicii si educatia muzicala. Aceste teme sunt, de asemenea, prioritare in programul de anul acesta, astfel ca cel putin un festival de muzica va avea loc aproape in fiecare luna pe parcursul anului – de la blues la muzica corala, de la muzica populara la festivalul Chaconne, muzica clasica, jazz si muzica de strada.
LACUL Balaton
Regiunea se bucura de o adevarata comoara naturala, Lacul Balaton. De zeci de ani, Lacul Balaton a fost una dintre cele mai populare destinatii din Ungaria si Europa. In ultimii ani, un numar tot mai mare de vizitatori au fost atrasi in zona nu doar de plaje, ci si de atractiile gastronomice si culturale din jurul lacului. Proiectul BALATORIUM, care face parte din programul cultural al acestui an, este un proiect stiintific-artistic multidisciplinar care abordeaza cele mai stringente probleme legate de Lacul Balaton; combinand stiinta cu arta si nu se teme sa experimenteze.
Un alt proiect de la Lacul Balaton este Builder Summit, un viitor festival al constructorilor, unic in Europa, care va avea loc in cariera de bazalt din Zalahaláp, in cadrul caruia participantii vor construi impreuna instalatia „Monumentul Constructorilor”, care functioneaza ca un altar pentru cladire, un fel de spatiu spiritual si spatiu pentru evenimente in armonie cu mediul inconjurator.
Desi Veszprém si regiunea vor detine titlul de Capitala Europeana a Culturii doar timp de 365 de zile, programul cultural are mai multe proiecte care vor dura si dincolo de acest singur an. Unul dintre obiectivele importante este acela de a genera locuri, spatii si evenimente model pentru locuitorii din Veszprém si regiune, care pot oferi o noua calitate vietii de zi cu zi. Aceasta va include crearea de atractii turistice culturale durabile in Veszprém, care vor servi nevoile orasului si ale vizitatorilor sai pentru deceniile urmatoare. Exemplele includ Digital Knowledge Centre, unde copiii de varsta scolara pot explora lumea digitala; Humans Behind Bars, expozitia interactiva din temnita castelului (unica in Europa) care se concentreaza pe crima si pedeapsa; si Centrul Audio-Vizual FOTON, care va prezenta o gama larga de programe culturale in domeniul artelor, inclusiv film, teatru, literatura si arte plastice.
Veszprém-Balaton Capitala Culturala Europeana organizeaza, in anul 2023, aproape 3.000 de programe culturale.
Pareri
In Timisoara in schimb? Doina Banatului si BUG Mafia.
+ DJ Dige Illa
Lasati ca mai avem timp sa facem si noi ceva.- Anul 2023 abia a inceput! Noi, conform traditiei, incepem cu nimica si undeva pe la craciun, punem si noi cateva poze si montaje cu ce am fi putut face, ce am fi avut de gand sa facem, etc.etc.
Si de vina va fi precuis iar Fritz si USR si Baba Vanga ca nu a preis si ne-a luat prin surprindere evenimentul…