TIMISOARA. Un plan vechi de cand lumea, repus pe tapet, dupa ce luni, la Ministerul Transporturilor, Comisia Tehnico-Economica a avizat favorabil Planul Urbanistic General pentru Municipiul Timisoara. Anuntul a fost facut de secretarul de stat ALDE din Ministerul Transporturilor, Ovidiu Sirbu.
Planul Urbanistic General este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului si de dezvoltare a Timisoarei. In plus, constituie cadrul legal pentru realizarea programelor si actiunilor de dezvoltare pentru si in folosul oamenilor din oras.
Una dintre principalele directii de dezvoltare este reprezentata de Reteaua Majora Urbana, prin realizarea legaturii dintre autostrada Arad Timisoara cu descarcare la Sanandrei, cu tot ce presupune asta, dar si extinderea unor drumuri nationale din judet.
O alta directie de dezvoltare este cea de Trafic Feroviar. In acest sens, se doreste realizarea unei legaturi intre Gara de Nord si Aeroportul Tiimisoara, prin realizarea unei centuri feroviare de ocolire a Timisoarei prin nord, pe directia Arad-Lugoj. De asemenea, se doreste ca cele doua gari principale din oras, cea de Nord si de Est, sa fie pozitionate in subteran, la fel ca si calea ferata dintre ele.
Cea de-a treia directie de dezvoltare este cea a Traficului Aerian. In acest sens, se doreste construirea unui terminal pentru cursele in regim de tranzit, unul pentru cursele in regim non-Schengen, dar si realizarea de legaturi externe cu arterele rutiere importanta si a unui terminal intermodal.
Ramane insa de vazut cand si cate dintre aceste obiective vor fi realizate. Mai ales ca la noul Plan Urbanistic General se lucreaza de aproximativ 9 ani si in continuare mai este nevoie de avize din partea a trei ministere, pentru ca abia mai apoi sa poata fi votata o hotarare de Consiliu Local prin care sa fie adoptat noul PUG.
In prezent, Primaria Timisoara functioneaza dupa un Plan Urbanistic General adoptat in anul 2002.