Protestele de la inceputul anului impotriva legii gratierii nu i-au speriat pe alesii neamului, care daca nu au putut trece o ordonananta, au facut amendamente pentru noua lege a gratierii.
CITESTE SI: Permisele, Pasapoartele, Inmatricularile, Posta, toate pe un singur etaj la Iulius Mall Timisoara
Senatorii juristi au luat o decizie cel putin controversata miercuri dupa-amiaza! Ei au hotarat prin vot ca vor benefecia de noua lege a gratierii si cei inchisi pentru luare si dare de mita, trafic sau cumparare de influenta.
Pe scurt: fapte de coruptie.
Acesta a fost un amendament propus la legea gratierii, la inceputul lunii martie, de catre senatorul PSD Serban Nicolae, care a provocat scandal in mediul public din Romania. Acest fapt l-a determinat pe liderul partidului Liviu Dragnea sa anunte ca nu sustine aceste modificari.
Cu toate acestea, toti social-democratii prezenti miercuri la sedinta comisiei juridice din Senat, condusa chiar de Serban Nicolae, au votat „pentru” adoptarea acestui amendament.
Acum, amendamentele au fost depuse de Serban Nicolae si de fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Chiar daca Liviu Dragnea s-a aratat impotriva gratierii faptelor de coruptie, toti senatorii PSD din comisie sunt pentru iertarea lor.
La scurt timp dupa vot, Klaus Iohannis a declarat ca este „neplacut surprins”.
De asemenea, Sorin Grindeanu a declarat ca nu este de acord cu decizia: „Am mai spus-o si o repet: Guvernul sustine legea gratierii in forma propusa initial. Amendamentele adoptate astazi de Comisia Juridica a Senatului, referitor la gratierea faptelor de coruptie, nu au sustinerea Executivului.”, a postat pe Facebook premierul Grindeanu.
Dupa doua ore de discutii, senatorii din comisia juridica au luat decizia de a-i gratia si pe cei pedepsiti pentru faptele de coruptie comise. Astfel, comisia juridica a Senatului a adoptat , cu 5 voturi ”pentru” (PSD si ALDE) si 3 ”impotriva” (PNL, USR si UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Basescu, Serban Nicolae si Liviu Brailoiu la proiectul de Lege privind gratierea, prin care cei condamnati la inchisoare cu executare pentru dare sau luare de mita, trafic de influenta sau cumparare de influenta urmeaza sa fie gratiati sub rezerva achitarii prejudiciului.
Senatorul Traian Basescu, desi nu este membru al comisiei, a participat si a fost consultat tot timpul de Serban Nicolae cu privire la aspectele care urmau a fi decise.
De altfel, Serban Nicolae si Traian Basescu sunt autorii amendamentului prin care se gratiaza si pedepsele celor inchisi pentru luare si dare de mita, pentru trafic si cumparare de influenta.
De partea celalta a mesei, reprezentantii ministerului Justitiei, Parchetului si CSM au incercat sa blocheze luarea unei astfel de decizii. Iar reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor le-au explicat senatorilor ca sunt doar 246 de persoane condamnate definitiv pentru una din faptele de coruptie vizate acum.
Cu alte cuvinte, eliberarea lor din inchisoare nu ar rezolva problema de la care a plecat aceasta lege a gratierii: supraaglomerarea penitenciarelor.
Plenul Senatului va vota saptamana viitoare aceste amendamente, dupa care legea merge la Camera Deputatilor.
Cine ar putea beneficia de efectele acestor amendamente
Daca va ramane in forma actuala, iar presedintele Klaus Iohannis o va promulga, ar putea beneficia de gratiere chiar Mircea Basescu, fratele fostului presedinte al Romaniei.
Acesta a fost acuzat de procurorii DNA ca ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor si a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta.
Fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, alias Pinalti ar putea beneficia si el de legea gratierii. A fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, dupa ce edilul a recunoscut ca a facut trafic de influenta, pe vremea cand era vicepresedintele PDL.
La randul sau Adrian Severin, fostul ministru de externe si fost europarlamentar a fost condamnat definitiv, la 4 ani de puscarie, dupa ce a fost gasit vinovat, de luare de mita si trafic de influenta. Jurnalistii britanici de la The Sunday Times l-au filmat cu o camera ascunsa, chiar in Parlamentul European, in timp ce accepta 100.000 de euro, ca sa promoveze anumite amendamente.
Si Sorin Apostu, fost primar al Clujului, condamnat la doi ani de innchisoare pentru trafic de influenta si instigare la spalare de bani ar putea iesi de dupa gratii.
Decizia luata in comisie a provocat reactii de protest pe retelele de socializare. Oamenii au anuntat ca de miercuri seara se vor strange din nou in Piata Victoriei din Bucuresti.
Pareri
Serban Nicolae, un tip foarte penibil!