TIMISOARA. De ce Bacalaureatul din Timis a fost un dezastru pentru elevi? Se ce directorii de scoli nu sunt creativi? Raspunsurile le aflati dintr-un interviu cu Marin Popescu, managerul educatiei preuniversitare din judet.
De cand va fi introdusa clasa pregatitoare?
Clasa pregatitoare va fi introdusa incepand cu anul scolar 2012-2013. Motivele pentru care este introdusa clasa pregatitoare sunt unele foarte pertinente, legate de urmatorul aspect. S-a constatat ca in Romania varsta populatiei scolare este inaintata. Asta inseamna, in statistici, ca 5% din copiii de clasa I au varsta de 8 ani, iar un elev la patru clase intai este de 9 ani. Studiile arata ca varsta aceasta, 5-6 ani este varsta propice pentru acumulari rapide de informatii si, asa cum spun si psihologii, elevi se comporta ca o sugativa din perspectiva achizitiei de informatii. Sigur, acumulari care, tinand cont de psihologia varstelor si de educatia dezvoltarii personalitatii copiilor, au repercusiuni in dezvoltarea lor personala pe mai tarziu. S-ar putea ca, copiii care parcurg clasa pregatitoare sa aiba o dezvoltare personala foarte buna in decursul timpului si este dovedit de zonele din Europa si tarile din Europa in care s-a dezvoltat aceasta clasa. Avem tari ca Luxemburg si Olanda in care copiii de 4 ani merg la clasa pregatitoare, in majoritatea tarilor din Europa se duc copiii de la 5 ani sau chiar de la 6 ani la clasa pregatitoare. Imi aduc bine aminte, si generatia mea, mergeam in clasa I de la 6 ani. Si aceasta perspectiva cred ca trebuia dezvoltata mult mai demult. Eu cred ca undeva in urma cu 10 ani, dar nimeni nu si-a asumat acest risc sau acest rol. Pentru ca, trebuie sa recunoastem, sunt eforturi, din perspectiva informarii, din perspectiva dotarii, dintr-o perspectiva a resurselor umane. Dar vreau sa va asigur ca Inspectoratul scolar si judetul Timis este pregatit pentru a dezvolta clasa pregatitoare incepand cu anul scolar viitor, din toate punctele de vedere, si materiale, dar si umane.
Aici voiam sa ajung. Mai multe scoli duc lipsa de spatii in invatamant. Cum vor fi dotate aceste scoli? Se vor descurca? Unde se vor tine cursurile pentru clasa pregatitoare?
Cea mai mare problema din perspectiva spatiilor de invatamant tinand cont de introducerea clasei pregatitoare este la nivelul municipiului Timisoara unde este binecunoscut faptul ca exista un deficit al spatiilor de invatamant. Cred ca avem capacitatea si directorii de unitati au capacitatea sa adapteze atat spatiile de invatamant, cat si salile de clasa unei astfel de situatii. Peste 75% dintre unitatile de invatamant in care functioneaza clasa I au capacitatea de a dezvolta clasa pregatitoare in spatiile scolii. Celelalte solutii sunt solutii extreme, as putea spune sau de compromis, in sensul in care nu avem spatiu in scoala si ne mutam spre gradinita cea mai apropiata de unitatea de invatamant, gradinita care are disponibil in acest moment spatii, tinand cont ca grupa pregatitoare nu mai functioneaza la gradinita, ci s-a desfiintat. Deci am putea vorbi de o relaxare a spatiilor de invatamant la invatamantul prescolar.
Ministrul Funeriu a spus, citez „sala de clasa din scoala va fi adaptata varstei copilului, in asa fel incat sa permita invatarea prin joc si pregatirea pentru clasa intai“. Ce inseamna acest lucru?
Corect. Va fi un mobilier adaptat varstei, cu tot ceea ce inseamna: masute, scaune… o logistica necesara pentru dezvoltarea unei astfel de clase. intr-adevar este vorba despre transmiterea informatiei prin joc si este una dintre metodele cele mai interesante si cele mai placute, as putea spune, in contextul in care vrem ca elevii sa achizitioneze informatie cat mai multa si de calitate. in ceea ce priveste spatiile, sigur ca Ministerul va cofinanta eforturile facute de catre autoritatile publice locale in vederea achizitiei de mobilier. Vor fi sprijinite in totalitate acele unitati de invatamant ale caror bugete sunt foarte mici. si ma refer aici la o zona rurala. Repet, Ministerul Educatiei cofinanteaza achizitia de mobilier si logistica pentru dezvoltarea acestor clase. Apoi, in plus, exista posibilitatea, din luna mai, de pregatire a personalului care functioneaza la clasa pregatitoare. Va fi o pregatire centralizata, cursuri de formare care se focuseaza pe dezvoltarea competentelor si a metodelor de a lucra cu astfel de copii. Trebuie sa vedem lucrurile din perspectiva trecerii lente de la grupa pregatitoare in clasa I si nu a trecerii bruste de la gradinita la scoala. Aceasta clasa pregatitoare, asa cum si este denumita ea, este un pas important si discret, am putea spune, catre clasa I.
Cine va preda la clasa pregatitoare?
Pot sa predea, si vor preda cu siguranta, invatatori si educatori cu dubla specializare: educator-invatator. La aceasta ora va pot spune ca avem suficiente cadre didactice pentru a acoperi necesarul de resurse umane pentru clasa pregatitoare.
Nu pot sa nu abordez subiectul dezastrului din Timis de la Bacalaureat, de anul trecut. Ce masuri se vor lua pentru prevenirea unui astfel de fenomen si in 2012?
Este o prioritate pentru Inspectoratul Scolar modul in care organizam examenele nationale si, de asemenea, obtinerea unor rezultate bune pentru elevii din judetul Timis. Daca undeva, examenul de anul trecut, Bacalaureatul, ne-a adus la o realitate dura, trebuie sa gasim solutii la aceasta realitate. Metodologia de fundamentare a planului de scolarizare deja a facut un prim pas, in sensul ca acelor unitati de invatamant cu rezultate slabe la examenele nationale, promovare sub 15%, li s-a taiat cel putin o clasa din propunerea facuta pentru planul de scolarizare de anul viitor, comparativ cu anul trecut scolar.
Asta inseamna mai putini elevi…
Mai putine clase inseamna mai putini elevi. Asta inseamna deja faptul ca daca persista in a nu se preocupa de pregatirea elevilor, cred ca sunt unitati de invatamant care intr-un viitor nu prea indepartat vor fi desfiintate. Mai departe. Inspectoratul Scolar a facut o analiza pertinenta a examenului de Bacalaureat si, ca atare, in semestrul al II-lea vor avea loc simulari la Bacalaureat pentru ca am vrea sa obisnuim elevii cu rigoarea unui examen de Bacalaureat. Si in acest an, examenul de Bacalaureat si evaluarea nationala se vor desfasura identic dintr-o perspectiva a organizarii. Ma refer aici la camere de luat vederi care vor fi setate atat audio, atat si video. Ne referim aici la un sprijin real oferit de colegii nostri, cadre didactice, pentru ca, ce a adus, printre altele, acest examen de Bacalaureat? A adus o masa critica favorabila organizarii unui examen de calitate. Am recastigat profesori care nu credeau ca o sa se mai intample asa ceva in invatamant. Tocmai aceasta coerenta a demersului Inspectoratului Scolar, organizarea examenelor nationale, ne indreptateste sa spunem avem capacitatea de a organiza examene de calitate si tocmai aceste simulari vin in sprijinul elevilor de a-i obisnui cu rigoarea examenului. In plus, unitatile de invatamant sunt preocupate de meditatii pentru elevi. Am avut discutii cu inspectorii de la discipline si cu siguranta in etapa urmatoare vor monitoriza gradul de satisfacere a elevilor din perspectiva participarii la meditatii. Scoala este deschisa pentru a sprijini elevii. Avem nevoie de un feed-back din partea elevilor sa fie deschisi la a fi preocupati la examenele nationale.
Acum, la rece, care a fost motivul rezultatelor slabe de anul trecut?
Putem porni din start cu un nivel al pregatirii submediocru al elevilor. Si aici ma refer la o preluare din ciclul gimnazial al acestor elevi. Pentru ca, faptul ca la intrarea in liceu nu exista filtru, ci se intra cu note foarte mici, admiterea fiind computerizata si oricine are loc in liceu, aceasta perspectiva cred ca a permanentizat unitatile de invatamant sa-i duca spre Bacalaureat chiar daca nu erau elevi care, poate, nici nu trebuiau sa ajunga in clasa a XII-a. Deci, faptul ca resursa umana de intrare, ma refer la elevi in liceu, era mai slaba; faptul ca evaluarea realizata de cadrele didactice nu era una pertinenta. S-au complacut situatiei de a trece de la un an la altul si a ajuns la Bacalaureat sa nu treaca; faptul ca examenul de Bacalaureat a fost organizat foarte bine, ca asistenta a fost de calitate; si profesorii si-au dorit un examen de calitate si acesta este un lucru benefic pentru sistem; rigoarea celor care au corectat; si, desigur, masurile luate de catre organizatori din perspectiva examenelor nationale au dus la acest rezultat. Am putea spune ca managementul s-a ocupat mai mult de partea administrativa decat de o parte a procesului de invatamant – si aceasta este una dintre cauze. Pentru ca anul trecut scolar, imi aduc aminte din discutiile cu directorii, a fost o singura unitate de invatamant care a simulat examenul de Bacalaureat si care s-a apropiat ca procent de realitate. Si aceasta unitate este Grupul scolar din Sannicolau Mare. Cred ca noi trebuie sa promovam, Inspectoratul scolar, si trebuie sa monitorizam simularea examenului de Bacalaureat.
Cat de mult conteaza eliminarea examenului de admitere in clasa a IX-a?
S-a vazut la examenul de Bacalaureat. Faptul ca nu avem filtre la intrarea la liceu, asa cum nu avem filtre la intrarea la facultate denota o slaba calitate a pregatirii elevilor. Pentru ca, cu siguranta daca ar exista aceste filtre, si ma refer aici la admirea la liceu, elevii ar fi preocupati de studiul individual, adica ar fi indreptati spre studiu. Dar atata timp cat lucrurile au mers cumva in virtutea inertiei si a fraudarii examenului national si a evaluarii nationale, in virtute dezinteresului cadrelor didactice vizavi de ceea ce inseamna evaluare nationala pentru ca, repet, toata lumea avea un loc la liceu, intrand computerizat, si cred ca introducerea, ca si noutate, in structura anului scolar viitor, incepand cu clasa a IX-a, insemnand 2012-2013, a scolii profesionale, exista o perspectiva de dezvoltare personala a copiilor care chiar isi doresc sa intre in piata muncii si inainte nu aveau aceasta posibilitate. Aceasta posibilitate de a intra pe piata muncii, cumva putem spune o depresurizare a invatamantului liceal, pentru tineri care sunt preocupati sa intre pe piata muncii si, de asemenea, intr-o corelare cu agentul economic ce isi doreste forta de munca pregatita, o clasa medie, cred ca este binevenit. Deci, s-ar putea ca in acest an scolar, daca suntem atenti la toate actiunile si le corelam sa avem rezultatele pe care ni le dorim la examenul de Bacalaureat.
Care este lucrul care merge cel mai bine in invatamantul din Timis si unde sunt cele mai mari probleme?
Lucrul care merge cel mai bine la acest moment as putea spune ca este preocuparea colegilor mei, profesori de orice nivel, de imbunatatire a calitatii procesului educativ.
Adica? Concret.
In sensul ca profesorii sunt preocupati de propria formare.
Pana acum nu erau?
Nu erau pentru nu aveau nici posibilitatea asta. S-au format si pe proiectele acestea europene care aduc formari noi pe resursa umana si sunt preocupati de acest lucru. Realizeaza ca beneficiarul, elevul, este cel mai important pentru ei. Pe aceasta cale as vrea sa le multumesc pentru implicarea si daruirea de care au dat dovada si sa-i asigur de tot sprijinul Inspectoratului Scolar.
Pe partea cealalta, la polul opus, cine se afla?
Partea cealalta este legata de un dezinteres la nivel de management financiar fata de preocuparea managementului de a face lucrurile de calitate. si va dau un exemplu. Nu putem vorbi de directori de unitati de invatamant implicati, atata timp cat Inspectoratul Scolar isi doreste enorm de mult sa responsabilizeze managementul din perspectiva mesajului. Prea mult se asteapta din partea directorilor de unitati de invatamant sa se dea un semnal de la Inspectoratul Scolar. Pentru ca asa au fost obisnuiti. Mi-as dori ca unitatile de invatamant sa fie, si, cind spun asa, cu siguranta pornesc de la nivel de manageri, sa fie creativi. Sa nu se complaca situatiei, sa gaseasca solutii la aceasta realitate. As vrea sa faca front comun cu Inspectoratul Scolar in identificarea solutiilor. Inspectoratul Scolar este un partener si o parte a solutiei si nu o parte a problemelor.
Bun. Asta avem acum. Dar nu pot fi gasiti oameni mai competenti decat ei? Sau ei sunt cei mai buni pe care ii avem?
Nu trebuie neaparat sa gasim, pentru ca functia e trecatoare. Ideea este sa-si doreasca sa fie mai creativi.
La asta ma gandesc si eu. Poate ca sunt unii care-si doresc sa fie mai creativi decat cei care sunt acum directori.
Astia sunt directorii pe care ii avem. Eu nu spun ca va fi concurs de directori, cand va fi si ca va selecta. si asa, acel concurs tine de circumstanta. Adica poti sa fii foarte bine pregatit, am avut o zi buna, am luat concursul si pe urma, teapa!… Deci nu asta ar fi cea mai rea problema din sistem, dar e o problema care da un ton si un mesaj catre colegii din sistem. Nu vorbesc despre o componenta care tine de managementul financiar. Ma refer aici la secretari, contabili si asa mai departe, care trebuie sa faca fropnt comun cu noi dintr-o perspectiva a implicarii. Trebuie sa inteleaga ca si cei care nu sunt cadre didactice fac parte din sistemul de invatamant, lucreaza in sistemul de invatamant si trebuie sa faca front comun cu cadrele didactice, cu directorii de scoli. Adica toti suntm acolo pentru un singur beneficiar, iar acesta este elevul.
Internetul este plin de fimulete cu batai si violente intre elevi. Ce trebuie sa faca Inspectoratul Scolar ca sa diminueze acest fenomen?
Sunt preocupat de aceasta chestiune. Cu siguranta vom gasi o solutie. imi doresc ca la intrarea in sala de clasa, undeva intr-un colt, pe un raft sau pe o masuta, toti elevii sa lase telefoanele in timpul orei, evident putand sa le ia la pauza sa vorbeasca cu parintii pentru ca e important sa ia legatura cu ei, cu cei care le sunt cunoscuti, mai ales ca suntem in 2011, cand vorbim de comunicare la superlativ. Deci, aceasta va fi una dintre masurile pe care incercam sa o introducem, adica aceea ca telefonele pe timpul orei sa nu fie la elevi, ci sa fie undeva langa catedra, puse pe silent.
Cu ce diminueaza asta fenomenul violentei?
Vorbeam de filmulete pe internet. Diminueaza…
Dar sunt multe violente care nu apar pe internet.
Bun, chestiunea este alta: sunt in pauza si cu siguranta vor filma. Sunt in afara clasei, in afara orei si vor filma. Chestiunea tine si de psihologia varstei. E o varsta la care conteaza foarte mult anturajul. Teribilismul elevilor este acum de a intra in pielea adultului si a-si da importanta. Cred ca trebuie sa ne gandim acum la un alt plan. De dezvoltare a personalitatii intr-o alta directie si nu aceea de a brava, de a posta niste filmulete te miri cu ce pe…
Bun, acesta este mesajul clar pe care il transmitem elevilor. Dar care este mesajul transmis profesorilor sau directorilor pentru ca asemenea cazuri sa nu se intample in scoala?
Tine, de fapt, de o consiliere, de o cultura organizationala a scolii. E foarte greu. Pentru ca aicea un director are in spatele lui cateva sute de elevi si cateva zeci de profesori. Problema de a face front comun scoala cu parintele si cu cadrele didactice pentru un demers pozitiv. Totul porneste, trebuie sa recunoastem, din familie. Ne-am dori ca parintii sa fie partenerii nostri, sa fie parte a solutiei pe care noi o identificam. Dar, din pacate, parintii nu sunt acei parteneri pe care ni i-am dori tot timpul. Sunt unitati de invatamant in care ii implica foarte mult pe parinti, in care sunt aproape de scoala, dar nu este suficient. in majoritatea timpului, elevii stau acasa sau stau cu parintii si cred ca educatia provine si din familie, de modul in care le imprima o directie la nivel educational conteaza forte mult si se regaseste in scoala.
Ajungem si la cazul sexualitatii in scoli. Sunt tot mai multe stiri in presa care arata acest lucru.
Evident. Este o chestiune care tine de comunicare, in definitiv. Exista la nivelul fiecarei unitati de invatamant un optional, Educatia pentru sanatate, care a bordeaza si astfel de chestiuni legate de sexualitate, chiar de la varste mai mici. Pentru ca trebuie sa vedem o realitate: informatia circula foarte mult si noi credem ca un copil informat este un copil salvat. si, in plus, pe langa eforturile Inspectoratului scolar si eforturilor parteneriale cu ONG-uri care lucreaza in acest domeniu si ma refer la Organizatia Tineri pentru Tineri, care chiar lucreaza pe aceasta componenta de prevenire HIV-SIDA si cu siguranta au o componenta care abordeaza sexualitatea dintr-o perspectiva corecta, informala, dintr-o perspectiva specifica varstei, avem nevoie si de sprijinul cadrelor didactice. in definitiv, am putea spune ca avem nevoie de o atitudine din partea cadrelor didactice si o atitudine si din partea parintilor.
Pareri
oare, de ce imi pare mie acest interviu”picatura” rupta din cuvantarea carmaciului base?
multe vb si foarte putine idei valoroase si pertinente!
ps:alo, dom ghenarar,cum mai stai cu constuctia sediului isj timis?
casa proprie este gata!
prietenii stiu de ce si cum…
„sala de clasa din scoala va fi adaptata varstei copilului”
Vezi sa nu… In conditiile in care in aceeasi sala de clasa dimineata sunt clasele mici iar dupa-amiaza clasele mari, sa ne explice dl. ministru si dl. inspector-sef cum ar putea fi acelasi mobilier adaptat atat copiilor de 8 ani, cat si copiilor de 12 ani, de exemplu.
Cand scolile vor oferi doar un program de cursuri de la 8 la 14, poate ne vom putea gandi si la mobilier adaptat varstei!