Simona Halep poate reveni pe teren. Suspendarea fostului lider WTA a fost redusa la noua luni

Simona Halep va putea reveni in competitii, suspendarea sa fiind redusa de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la patru ani la noua luni.

“TAS admite apelul depus de Simona Halep si reduce perioada de ineligibilitate a acesteia de la patru ani la noua luni. Comisia TAS a stabilit in unanimitate ca perioada de ineligibilitate de patru ani impusa de ITF Independent Tribunal trebuie redusa la o perioada de ineligibilitate de noua (9) luni incepand cu 7 octombrie 2022, perioada care a expirat la 6 iulie 2023. Intrucat aceasta perioada a expirat inainte ca procedurile de apel sa fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat ca este oportun sa emita dispozitivul hotararii arbitrale Hotarare arbitrala cat mai curand posibil, impreuna cu un comunicat de presa cuprinzator. De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obtinute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevarii probei sale pozitive) pana la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricaror medalii, titluri, puncte de clasament si premii in bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA si apelul depus de Simona Halep este admis in parte (cererea sa de antedatare a inceperii suspendarii la 29 august 2022 este respinsa)”, a precizat TAS intr-un comunicat postatt pe site-ul oficial.

Procedurile de apel in fata TAS au vizat doua acuzatii distincte, a precizat tribunalul;

“1. o acuzatie care a aparut ca urmare a faptului ca o substanta interzisa (Roxadustat) a fost detectata intr-un esantion de urina recoltat de la Simona Halep la 29 august 2022 in timpul US Open; si

2. o acuzatie potrivit careia pasaportul biologic al sportivului (ABP) al doamnei Halep, in special o proba de sange administrata de catre doamna Halep la 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substante interzise si/sau a unei metode interzise”.

TAS mentioneaza si constatarile ITIA si detalii legate de procedura de arbitraj.

“In decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul independent al Federatiei Internationale de Tenis (ITF) a constatat urmatoarele: doamna Halep vinovata de ambele incalcari ale regulilor antidoping (ADRV) si a impus o perioada de ineligibilitate de patru ani pentru ea.

In apelul depus de Simona Halep la TAS impotriva deciziei in prima instanta, Halep a solicitat ca sanctiunea sa fie redusa si sa nu fie mai mare decat perioada de suspendare provizorie deja executata. ITIA a solicitat ca TAS sa sanctioneze ADRV-urile doamnei Halep impreuna ca pe o singura incalcare, pe baza incalcarii care a atras cea mai severa sanctiune, si impunerea unei perioade de ineligibilitate intre patru si sase ani.

Procedura de arbitraj de apel a TAS a implicat procese intensive premergatoare audierii si o audiere de trei zile care a avut loc in perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, Elvetia. Comisia de arbitraj a TAS a ascultat numeroase opinii de laici si experti martori, dintre care majoritatea au fost prezenti in persoana la audiere”.

Acuzatia legata de Roxadustat
In ceea ce priveste acuzatie legata de Roxadustat, TAS a subliniat ca este responsabilitatea personala a fiecarui jucator sa se asigure ca nicio substanta interzisa nu patrunde in corpul sau, iar jucatorii sunt responsabili pentru orice substanta interzisa gasita in probele lor.

“In acest caz, s-a constatat ca o substanta interzisa (si anume Roxadustat) era prezenta intr-o proba recoltata de la doamnei Halep la 29 august 2022 in timpul US Open. Dna Halep nu a contestat raspunderea, in sensul ca a acceptat acest lucru. Cu toate acestea, ea a contestat caracterul intentionat al incalcarii si a sustinut ca testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminari”.

TAS a ajuns la concluzia ca Halep nu a avut o responsabilitate semnificativa, vina sau neglijenta semnificativa.

“Dupa ce a analizat cu atentie toate dovezile prezentate, Comisia TAS a stabilit ca dna Halep a stabilit, in urma balantei probabilitatilor, ca Roxadustat a ajuns in corpul ei prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit in zilele premergatoare datei de 29 august 2022 si ca Roxadustat, asa cum a fost detectat in esantionul ei, provenea din acel produs contaminat. Prin urmare, grupul TAS a stabilit ca doamna Halep a stabilit, de asemenea, in baza balantei probabilitatilor, ca incalcarile sale ale regulilor antidoping nu au fost intentionate.

Cu toate ca juriul TAS a constatat ca doamna Halep a avut un anumit nivel de vina sau de neglijenta pentru incalcarile sale, deoarece ea nu a dat dovada de suficienta atentie atunci cand a folosit suplimentul Keto MCT, a concluzionat ca nu a avut nicio responsabilitate semnificativa, vina sau neglijenta semnificativa”, se arata in comunicatul TAS.

Acuzatia privind pasaportul biologic al sportivului (ABP)
TAS a respins acuzatia privind pasaportul biologic.

“In ceea ce priveste acuzatia referitoare la ABP-ul doamnei Halep, ITIA a avut sarcina de a stabili (conform standardului de satisfactie confortabila) ca dna Halep a utilizat o substanta interzisa si/sau o metoda interzisa. In primul rand s-a bazat pe o proba de sange administrata de dna Halep la 22 septembrie 2022, ale carei rezultate au demonstrat incalcarea regulilor antidoping in temeiul articolului 2.2 din TADP.

Contrar rationamentului tribunalului de prima instanta, Comisia TAS a stabilit ca era oportun in circumstante sa se ia in considerare rezultatele unei probe de sange private administrate de dna Halep la 9 septembrie 2022 in contextul unei interventii chirurgicale care a avut loc la scurt timp dupa aceea. Aceste rezultate, precum si declaratiile publice ale doamnei Halep potrivit carora ea nu intentiona sa concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra plauzibilitatii probei de dopaj scenariilor pe care s-a bazat Tribunalul independent al ITF.

Avand in vedere probele in ansamblu, Comisia TAS nu a fost convinsa in mod satisfacator ca a avut loc o incalcare a regulilor antidoping in temeiul articolului 2.2. din TADP. Prin urmare, a respins aceasta acuzatie”.

In 2022, la 21 octombrie, sportiva din Constanta anunta ca a fost depistata pozitiv cu roxadustat, dupa un meci din primul tur la US Open.

In 12 septembrie 2023, Agentia Internationala de Integritate a Tenisului (ITIA) a anuntat ca un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioada de patru ani, ca urmare a unor incalcari ale Programului Anti-Doping in Tenis (TADP).

Halep a fost suspendata provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate.

Sursa: News.ro

UPDATE: Simona Halep a declarat, dupa ce TAS a redus suspendarea sa pentru dopaj la noua luni, ca a fost intotdeauna o sportiva curata si ca abia asteapta sa revina in circuit.

Sunt si am fost intotdeauna o sportiva curata. Credinta mea in acest proces a fost pusa la incercare de acuzatiile scandaloase care mi-au fost aduse si de resursele aparent nelimitate care au fost aliniate impotriva mea. Dar, in cele din urma, adevarul a prevalat, chiar daca a durat mult mai mult decât mi-as fi dorit. Abia astept sa ma intorc in circuit”, a spus Halep, potrivit Euronews.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In concluzie, sportivii se pot dopa pana sunt prinsi. Apoi fac ce a facut individa. Sustin ca toata lumea e vinovata mai putin ei, se victimizeaza ca mai apoi sa ameninte iar pe la sfarsitul telenovelei isi pun cenus-a-n cap admitand ca s-au dopat dar nu au stiut ce baga pe gat! In consecinta, halep asta ne spune ca vinovati sunt firma producatoare, soferul camionului, managerul de depozit plus portarul si femeia de serviciu, antrenorul si copiii de mingi! Inclusiv cei care o critica sunt vinovati, ca din cauza lor nu a putut ea sa citeasca ce scrie pe prospect. Ridic labuta si recunosc ca o critic de pe vremea cand specialistii au conchis ca masa musculara o da de gol in privinta ingerarii de substante interzise. Nu-mi pasa ce fac altii in tenis, imi pasa ca ne-am facut de ras si pe aceasta cale. Ne puteam mandri cu sportivi curati, pana la ea. De aceea, chiar nu dau doi bani pe ce va face de acum incolo aceasta persoana, cand va aparea la tv. , voi schimba canalul. Faptul ca a primit 9 luni ne spune ca este considerata vinovata. Cu sau fara voie, adica imposibil de demonstrat pt. ambele parti. Vinovata, asta e important.

    • Foarte corect ceea ce ai spus, am aceeași părere. Inclusiv despre politicieni.

      • Oare cum s-au comportat „prietenii,” puternici ale adversarei nr. 1 (de atunci ) ale Simonei. Adevarul? Nu exista / nu se va afla! Pacat ca ” cineva muti ” au putut sa-si bata joc de Simona. Eu Sunt convins ca totul a fost premeditat.

        • Pai parca cel putzin Serena r^dea, nu?

    • Corect. De cand incep cele 9 luni? Deja din ’22 dureaza traba asta?

  2. Prea era buna si l-au cumparat pe Mouratoglou sa o „rezolve”. E prea dubioasa treaba. Cu un supliment de „firma” nu puteau face marsavia, asa ca au ales cel mai ieftin rahat de pe piata, cu componente chinezesti si patroni dubiosi. Dar nu se poate merge prea departe cu ancheta ca intra la belea „Unchiul Sam”. Cat despre vina pe care o vad eu ca o are Simona, e ca a renuntat la colaborarea cu Ruzici si restul stafului roman. Iar strainii i-au copt-o. Aviz eventualilor campioni, desi nu stiu sa avem de talia ei. Poate tiganusul ala simpatic de la inot. In afara de el nu vad alta valoare autentica romaneasca. Ar trebui sa invete ceva.

  3. Un bazin olimpic de înot facem și noi în sătucul ăsta din Banat !?
    sau facem sport doar la TV ?