TIMISOARA. Dupa ce a fost desacralizata in urma cu 25 de ani si nefolosita, de atunci, ca lacas de cult, Sinagoga din Cetate isi redeschide portile, in cadrul unei ceremonii festive ce va avea loc in 6 mai, la implinirea a 150 de ani de la momentul in care insusi imparatul Franz Joseph vizita templul coral de la Timisoara.
„Este, pentru noi, cel mai important obiectiv, fiind situat in plin centru. Este un vis pe care comunitatea noastra l-a avut de mult. In mod nesperat, cu tot ce a fost pandemia, cu faptul ca s-a amanat Timisoara Capitala Culturala, ne ajuta sa ajungem in acest an de referinta cu o sinagoga functionala.
Este o redeschidere care nu este una finala. Istoria sinagogii ne vorbeste despre cateva deschideri. Prima in anul finalizarii constructiei, in 1864, iar faptul ca imparatul Franz Joseph a venit sa vada acest edificiu evreiesc, in 1872, a insemnat a doua deschidere a sinagogii. Acum facem un moment special in amintirea acestui eveniment din urma cu 150 de ani,iar sinagoga va servi si pentru diverse evenimente culturale. Timp de doua saptamani, va fi vizitabil si invitam timisorenii sa vina sa vada sinagoga„, a spus Luciana Friedmann, presedintele comunitatii evreiesti din Timisoara.
Sinagoga din Cetate a intrat in reabilitare inainte de pandemie, iar pana in prezent au fost finalizate lucrarile structurale si de consolidare, iar acum se lucreaza la interior.
„Mai sunt lucrari de restaurare si in interior si in exterior. Un lucru foarte frumos pe care il veti descoperi este cupola care si-a recapatat frumusetea de odinioara. La pictura se va mai lucra destul de mult in interior. Cautam surse de finantare si pentru refacerea orgii, care este una cu o valoare inestimabila din punct de vedere muzical, dupa cum ne-au spus specialistii„, a completat Luciana Friedmann.
Sinagoga din Cetate a fost ridicata intre anii 1862-1865, dupa planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Templul coral este facut in stil eclectic, avand ornamente de influenta maura si decoratii specifice cultului mozaic. Din anul 2005, gazduieste evenimente artistice de inalta tinuta.
In prezent, comunitatea evreiasca din Timisoara numara aproximativ 600 de membri, in timp ce, intre cele doua razboaie mondiale, aici traiau 13.000 de evrei.
Pareri
Care 600? Maxim 100 mai sunt