Singura unitate, din vestul tarii, de radioterapie cu anestezie generala pentru copii functioneaza la Timisoara, orasul in care oncologia pediatrica s-a dezvoltat insemnat in ultimii 20 de ani

TIMISOARA. Cancerul la copii se intalneste destul de rar, insa, se numara printre principalele cauze de deces la varste fragede.

CITESTE SI: Primii bebelusi ar putea veni pe lume chiar inainte de Craciun in noua Maternitate Bega de la Timisoara. S-au montat o parte dintre geamuri, iar muncitorii au trecut la instalatii si finisaje interioare. Video 

In fiecare an, la nivel mondial, peste 300.000 de copii sunt identificati cu o neoplazie. Cele mai frecvente tipuri de cancer, atunci cand vorbim de oncologia pediatrica, sunt leucemiile, ce reprezinta peste 30 la suta din cazuri, si limfoamele, cu 16 la suta din cazuri. Urmeaza tumorile cerebrale sau cancerul osos.

In Romania, numarul cazurilor noi se apropie de 400, in fiecare an, ceea ce reprezinta o incidenta de 10 cazuri la mia de locuitori copii. Cele mai multe neoplazii sunt la micuti cu varsta de pana in 4 ani.

Atunci cand vorbim de cancer pediatric, vorbim si de un raspuns la tratament mult mai bun in cazul copiilor decat al adultilor. Ca si in cazul adultilor, insa, cu cat boala este depistata mai curand, cu cat tratamentul demareaza mai repede, sansa de vindecare este mai mare. in cazul micutilor, rata de vindecare poate sa ajunga chiar si la 80 la suta, dar asta in functie de localizare, de tipul de cancer, dar si de stadiul bolii din momentul stabilirii diagnosticului. Depistarea neoplaziei poate fi foarte dificila, intrucat simptomele specifice sunt de multe ori identice cu cele ale altor afectiuni mai putin grave. Tumorile cresc mai rapid la copii si chiar se metastaziaza mai repede. De aceea, este important ca primul medic din circuitul pacientului, si ma refer aici la medicul de familie, sa trimita copilul la un specialist la orice schimbare in starea de sanatate a micutului. Ca si in cazul adultilor, diagnosticul precoce salveaza vieti”, spune prof. dr. Serban Negru – presedinte Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

In Romania exista un Registru National al Cancerului la Copil. Acesta este o baza de date ce include toate cazurile noi de afectiuni oncologice ale copiilor si tinerilor cu varsta de pana la 19 ani si permite interconectarea centrelor de pediatrie oncologica. Societatea Romana de Oncologie Pediatrica este cea care gestioneaza acest registru. Potrivit statisticilor, in Romania rata medie de vindecare a acestor copii bolnavi este intre 30 si 60%, in functie de specificul bolii, mai mica decat cea din tarile din vestul Europei.

Timisoara este printre orasele din tara in care oncologia pediatrica a cunoscut o dezvoltare importanta in ultimii douazeci de ani. La Spitalul de Copii Louis Turcanu avem un Centru de Excelenta in diagnosticarea limfoamelor si leucemiilor, unde se realizeaza diagnostic de amanunt. Mai mult, tot acolo sunt efectuate, in fiecare an, cateva zeci de transplanturi de maduva. De altfel, primul transplant de maduva din Romania a fost realizat la Timisoara, in 2003, de doamna profesor Marghit Serban. Pe de alta parte, in cadrul Asociatiei OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp functioneaza singura unitate, din vestul tarii, de radioterapie cu anestezie generala pentru copii. De altfel, inclusiv noul accelerator care urmeaza sa fie pus in functiune In urmatoarele luni va fi folosit si pentru tratamentul copiilor”, spune prof. dr. Serban Negru – presedinte Asociatia OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

In 2003, Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat data de 15 februarie ca fiind Ziua Internationala a Copilului cu Cancer. Motto-ul din acest an este: O mai buna supravietuire este realizabila

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.