TIMISOARA. O singura universitate pentru Timisoara. Propunerea facuta de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, cu mai multe luni inainte, nu are lipici la toate cele patru universitati de stat din capitala Banatului. Insistentele ministrului, facute chiar la deschiderea anului universitar la Agronomie, in mijlocul lunii septembrie, au fost respinse chiar de rectorul USAB: „Discutia este prematura”, a fost replica lui Alexandru Moisuc. Nici rectorul Universitatii de Vest nu vede infaptuita o asemenea superstructura in viitorul apropiat. Mandatat de senatul universitatii sa negocieze cu ceilalti rectori realizarea unui consortiu, rectorul Ioan Talpos vede Universitatea Metropolitana realizata abia peste vreo 3 ani, dupa discutii serioase intre cele patru conduceri ale institutiilor de invatamant superior .
Dar parerile sunt impartite. Rectorii Universitatii Politehnica si Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara ar fi incantati de constituierea superinstitutiei de invatamant superior. O finantare mai buna, logistica la comun si o gestionare mai eficienta a resurselor si a studentilor sunt cateva dintre plusurile pe care cei doi rectori le enumera. Reprezentantii studentilor vor si ei sa fie consultati in luarea acestei decizii.
_______________________________________________________________________________________
Doua conduceri universitare sunt pentru, celelalte doua militeaza pentru o amanare. Ministrul Educatiei militeaza pentru constituirea unei universitati metropolitane
In ultimele luni s-a vorbit tot mai mult despre realizarea unei singure universitati, influente, puternice, care sa concureze cu marile institutii de invatamant superior din lume. Formarea Consortiului Universitar al Timisoarei, de catre Universitatea Politehnica (UPT) si Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” (UMF) a dat apa la moara ministrului Funeriu care militeaza neincetat pentru constituirea unei universitati metropolitane la nivelul orasului. Bani mai multi, cadre didactice mai bine pregatite, laboratoare si aparatura mai eficient folosite si, nu in ultimul rand, programe de studii mai bine puse la punct si mai performante pentru studenti sunt cateva dintre plusurile indicate de cei care sunt pro universitate metropolitana. Dar fuziunea poate fi facuta doar de rectori, nu de Ministerul Educatiei, spun toti cei patru manageri de universitati.
Orgoliile pun piedica superuniversitatii?
O singura universitate metropolitana in Timisoara naste orgolii mari in randul conduceriilor celor patru institutii de invatamant superior din capitala Banatului. Ar vrea la conducere si unii si altii, dar nimeni nu spune pe fata acest lucru. “Eu cred ca o universitate unica la nivelul Timisoarei ar fi foarte puternica, probabil cea mai puternica din tara. Dar nu cred ca un astfel de proiect este fezabil la ora actuala”, spune Nicolae Robu.
Mai intai, explica acesta, este necesara o experienta prealabila pozitiva printr-o fuziune la scara mica: UPT-UMF. Presedinte al consortiului din care fac parte cele doua institutii de invatamant superior, Robu este convins ca primul pas, fuziunea dintre cele doua universitati, nu va intampina dificultati si ca, pana la finele lunii decembrie 2011, acest lucru va avea loc. Exemplul de buna practica i-ar convinge pe ceilalti rectori sa fuzioneze. Rectorul de la Medicina, Stefan Dragulescu, care va iesi la pensie in martie 2012, spune ca directorii de departamente din cadrul UMF, care au acum 40-50 de ani, vor fi principalii beneficiari ai unificarii universitatilor pentru ca ei vor avea experienta necesara sa preia fraiele si sa fie capabili sa managerieze la un nivel inalt. „Sigur ca se doreste o singura universitate. Am continua traditia interbelica”, ne spune rectorul UMF.
Dar cei doi reprezinta jumatatea care vrea fuziunea. Cealalta jumatate, contra, este formata din ceilalti doi rectori, al Universitatii de Vest (UVT) – Ioan Talpos si al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAB) – Alexandru Moisuc.
Desi n-o spun pe fata, mesajul lor este cat se poate de clar: nu vrem o universitate metropolitana! Dar lasa o portita: nu vrem, inca. Si aici intervin orgoliile. O universitate metropolitana inseamna o singura structura. O singura conducere inseamna o singura echipa cu un singur rector. Vin mai multi bani de la stat, de la Uniunea Europeana sau din alta parte, dar vin intr-un singur loc. Avem mai multi studenti, mai multe taxe, o logistica mai ampla si mai eficace de folosit. Dar sta la dispozitia unei singure conduceri. Din patru rectori ramane unul. Din aproape 20 de prorectori, raman cinci-sase. Ce spune Ioan Talpos?
„Am fost mandatat de senatul universitatii pentru a discuta cu ceilalti trei rectori formarea unui consortiu la nivelul Timisoarei. Nu al unei universitati unice, ci al unui consortiu. Asta inseamna reunirea universitatilor pe anumite domenii foarte precise vizand cercetarea, activitatile academice, utilizarea bazei materiale”, explica rectorul UVT. Tot el adauga: “Poate fi o prima etapa in constituirea unei singure universitati, dar trebuie sa ne asezam la masa discutiilor, sa formam mai intai consortiul si, dupa 1, 2 sau 3 ani de buna functionare, cand vedem care sunt avantajele unei regrupari de forte, sa mergem mai departe in organizarea unei universitati metropolitane”.
„In Timisoara exista deja un Consortiu, cel dintre UPT si UMF, iar eu, ca presedinte al acestuia, nu am fost cautat de nimeni pentru extinderea lui. Este adevarat, au loc si ei pentru ca exista o clauza ce permite largirea lui”, a tinut sa precizeze Nicolae Robu.
Nici Moisuc nu este prea optimist in privinta super-universitatii: „Noi facem parte dintr-un consortiu cu universitatile de stiinte agricole din tara, care functioneaza foarte bine. Nu putem face parte din doua in acelasi timp, iar in acest moment nu dorim sa renuntam la cel din care facem parte deja”, este pozitia ferma a USAB.
Intrebat despre eventualele orgolii ale actualilor rectori in functie, care si-ar dori cu tot dinadinsul sa conduca cea mai puternica universitate din vestul tarii, ministrul educatiei, Daniel Funeriu, nu se teme ca acestia ar fi chiar atat de orgoliosi. „Ii cunosc pe cei patru rectori din Timisoara, nu i-as acuza de orgolii, mai degraba pe cei de rangul 2-3 i-as acuza de orgolii. Oamenii ar trebui sa inteleaga ca ar fi mai bine, daca ar exista o singura universitate la Timisoara”, a mai spus Funeriu.
Ministrul Educatiei vrea o singura universitate
Daniel Funeriu spune ca nici nu se pune problema desfiintarii unor facultati odata cu infiintarea Universitatii Metropolitane Timisoara si a vorbit despre avantaje. „Ar fi, probabil, una dintre cele mai puternice universitati din Romania, ar insemna mai multe resurse, ar insemna mult mai multi bani pentru Timisoara si pentru Universitatea Timisoara”, este de parere Funeriu. Minusuri? Potrivit lui Funeriu acestea nu exista! „La capitolul dezavantaje, pentru Timisoara nu ar exista vreunul. Eventual vor fi dezavantaje pentru cei care fac partea acum din conducerea celor patru universitati, pentru ca nu vor mai exista atatea functii de rectori, de prorectori si asa mai departe”, a declarat ministrul. Intrebat, totodata, daca alcaturirea de consortii intre universitati ar fi un prim pas spre fuziune, Funeriu a clarificat lucrurile: „Consortiile sunt ca logodna! Pentru ei e important celalalt pas, fuziunea, care le-ar aduce mai multe beneficii”.
Studentii doresc un consortiu
Daniela Alexe, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, spune ca studentii trebuie sa fie consultati in luarea deciziilor. Tinerii sustin ca o unificare a celor patru universitati din Timisoara are implicatii foarte mari. „Noi stim ca doua dintre ele au fuzionat deja, ceea ce este mai eficient si mai bine pentru studenti. Dar crearea unei universitati metropolitane reprezinta un pas mult prea mare si ar fi prea din scurt pentru ca toate efectele sa fie analizate. Cred ca este o perspectiva pe termen lung deoarece trebuie sa se analizeze aspecte legate de capacitatea institutionala, de obiectivele unei posibile fuziuni, dar mai ales studentii din Timisoara trebuie sa isi spuna cuvantul in aceasta problema”, spune Daniela Alexe.
In schimb, o colaborare intre toate universitatile de stat ar fi benefica pentru tinerii care urmeaza cursurile acestora. Spre exemplu, spune lidera studentilor, s-ar putea demara studii cu privire la integrarea tinerilor in piata muncii, asteptarile Timisoarei, a mediului public si cel privat de la universitati, colaborarea cu companii pentru crearea de locuri de munca si pentru stagii de practica etc.
Argumentele contra ale tinerilor care stau la baza realizarii unei universitati metropolitane sunt urmatoarele: o singura universitate insemna un numar foarte mare de studenti; din punct de vedere administrativ s-ar intampina probleme deoarece un numar mare este dificil de gestionat: secretariat, capacitatea de cazare, salile de curs. In acest moment, nici MECTS, nici universitatile nu depun eforturi suficiente pentru a rezolva problema spatiului de cazare in camine, sustine liderul studentilor din Romania.
Consortiu vs Universitate
Cei patru rectori ai universitatilor de stat din orasul de pe Bega lamuresc diferentele dintre un consortiu universitar la nivelul Timisoarei si o universitate metropolitana: consortiul este o suprastructura universitara in care fiecare institutie de invatamant superior isi pastreaza identitatea si autonomia in vreme ce fuziunea presupune o noua universitate in care entitatile care se unifica dispar ca structuri juridice, ramanand sa se regaseasca doar in noua universitate creata. Intr-un consortiu fiecare universitate are propriul rector si echipa de conducere din jurul lui, iar in cazul unei universitati unice, un singur rector si o singura echipa se ocupa de management. Consortiul nu inseamna unificare, ci o colaborare pe baza programelor curriculare, care sunt in procent de 80% identice. Fuziunea universitatilor presupune unificarea economica, administrativa, academica si de cercetare sub o singura umbrela.
Pareri
„Ministrul Educatiei vrea…”
Idiotul să vrea întâi la Buciucureşti şi la Sluj Năpoata… Acolo e de succesuri, fără indubitităţi…
ai scris atata ca sa citeasca doar 170 de oameni. muncesti cam degeaba