Singurele trasee de biciclete din Timis sunt la Padurea Verde. Daca Ungaria are legaturi cicliste in toata tara, noi abia ne putem lauda cu 4 trasee

TIMISOARA. 14.1 kilometri. Atat insumeaza cele patru trasee de mers cu bicicleta prin Padurea Verde din Timisoara. Inaugurate in 2009, acestea reprezinta o atractie pentru sute de timisoreni care vor sa evadeze din cotidian si, in weekend, prefera sa se plimbe pe doua roti la racoare, departe de praful din oras.

„Este un loc frumos, mai ales in timpul verii. Traseele sunt aranjate. Din acest motiv se tine si un concurs aici. in 2011 am mers toata vara“, ne spune Andreea Szabo, una dintre biciclistele care iubeste sa faca miscare in acest fel.

Din pacate, Padurea Verde este singurul loc unde se poate face acest lucru. In Ungaria, spre exemplu, exista firme de turism care promoveaza locurile mai putin accesibile masinii si autocarului prin organizarea unor trasee cicliste de mai multe zile. Pleci din Budapesta pana la Lacul Balaton intr-o plimbare cu bicicleta vizitand locuri mai putin cunoscute, dar foarte frumoase.

Poti merge, pret de cateva zile, cu bicicleta intr-o excursie, pana la Viena. O retea de piste si trasee pentru cei care aleg plimbarea pe doua roti este construita in toata Ungaria, iar mersul este o placere, fara grija claxoanelor unor soferi grabiti sau a gropilor din sosea ce trebuie evitate la tot pasul.

Traseele timisorene

Cele patru trasee amenajate special pentru biciclisti la Timisoara, la Padurea Verde sunt urmatoarele: traseul verde (2,5 km). Este cel mai scurt. Porneste de la Muzeul Satului si se intinde pana in Calea Lipovei, pe Strada Constructorilor.

Urmatorul, ca distanta este traseul albastru (3,2 km). Punctul de plecare este intrarea in Padurea Verde dinspre Calea Lipovei, iar finisul – barajul de la Dumbravita si are o greutate medie a parcursului. Traseul portocaliu (4 km) incepe de la barajul de la Dumbravita si tine pana la Giarmata Vii.

Se mai numeste si vanatoresc, pentru ca parcurge principala zona de vanatoare din padure, ne spune Gratian Bolog, unul dintre initiatorii proiectului prin care au fost amenajate aceste trasee si membru al Clubului Sportiv Gratzu, care se antreneaza in acest loc. Ultimul, si cel care are gradul de dificultate cel mai ridicat este traseul rosu (4,4 km), care tine de la Muzeul Satului pana la barajul de la Dumbravita, fiind si cel mai lung si mai solicitant.

„Am inaugurat aceste trasee in 2009. La fiecare din cele patru puncte de intrare in Padurea Verde exista cate un panou care marcheaza cele patru trasee, distanta si dificultatea lor. Pentru cei care doresc sa se plimbe mai mult, traseele sunt conectate, le pot face pe toate“, explica Gratian Bolog.

Potecile erau deja facute, tot ce a trebuit sa puna la punct a fost sa marcheze distantele si sa indice locurile unde duce fiecare poteca in parte. Asa se face ca, dupa doi ani, sute de timisoreni merg la Padurea Verde sa se plimbe cu bicicleta, cu atat mai mult cu cat accesabilitatea traseelor este facila pentru trei sferturi dintre biciclisti, indiferent de varsta.

„Colaboram cu Ocolul Silvic pentru intretinerea fiecarui traseu. Avem mult de lucru mai ales la podete, pentru ca exista riscul de accidentare, daca nu este totul pus la punct. Dar partea care ma bucura cel mai tare este ca sunt biciclisti care se ofera voluntari sa mearga si sa puna semne, sa taie radacini care cresc pe poteca si ii pot incurca. Acest lucru inseamna ca timisorenii devin tot mai implicati“, recunoaste Gratian Bolog.

Tot la Padurea Verde merg, dar in plimbare, nu pentru antrenamente, biciclistii din cadrul Clubului Sportiv Tibiscus. La inceputul lunii mai, sportivii au obtinut mai multe premii I, II si III la doua competitii cicliste la care au participat: Valea lui Liman (a saptea editie a LIMAN BIKE RACE, concurs de MTB cu probe de 25 si 50 km) – concurs desfasurat in jurul statiunii Valea lui Liman, pe traseul Motel – Colonia Fabricii – offroad – Romanesti – offroad – Balosesti – offroad – Motel si Iasi- la a doua editie a competitiei MY MTB RACE, care a oferit concurentilor un traseu scurt de 20 km si unul lung de 60 km. in 2011, in total, numarul premiilor obtinute este 36, la 18 actiuni la care au participat.

„Noi nu ne antrenam la Padurea Verde pentru ca traseele nu sunt de asa natura. Preferam drumul Timisoara-Bencec, pentru ca avem si urcusuri si coborasuri, cu toate ca este sosea si vorbim si de antrenament de forta. Mai alegem zona Buziasului, unde la fel, sunt locuri unde te poti pregati cu dealuri“, ne spune presedintele Clubului Sportiv Tibiscus, Marius Karnyanszky.

Ce spun timisorenii

„Traseele din Padurea Verde mi se par ok, asa cum sunt, nu sunt trasee de donwhill sau uphill ceea ce ne-am dori, dar e mai bine decat nimic. Sunt destule trasee prin padure (patru principale si mai multe secundare), deci nu trebuie neaparat create si altele. Eu personal ma dau cu bicicleta prin padure pentru antrenament, deoarece nu sunt deranjat de masini si aerul este curat. Timisorenii insa pot face plimbari cu bicicleta prin padure“, ne spune Alexandru Robert Buse, unul dintre tinerii care aleg Padurea Verde.

„Traseele de la Padurea Verde sunt foarte bune pentru o plimbare. Este singurul loc din zona in care poti merge fara grija masinilor si unde ai parte de liniste“, ne explica si timisoreanca Andreea Szabo.

Am spus mai devreme ca Ungaria ar trebui sa fie un exemplu pentru banateni in ceea ce priveste traseele cicliste. Daca din capitala maghiara poti lesne ajunge cu bicicleta pana la Lacul Balaton, nu foarte departe de Budapesta se afla orasul Gyor – un alt loc unde poti merge cu bicicleta. Locuri de promenada foarte multe, trasee amenajate special intre cele doua orase si multa voie buna, pot face dintr-o excursie, o plimbare de neuitat pe doua roti. Primul pas pentru promovarea plimbarii cu bicicleta in Budapesta a fost organizarea unor tururi de vizitare a orasului pe doua roti. Nu a lipsit mult pana sa pregateasca un traseu Budapesta-Viena, de cateva zile de mers, cu Dunarea ba in dreapta, ba in stanga ta. Traseul trece si prin Bratislava, capitala Slovaciei. Astfel, miscarea si turismul merg mana in mana la vecinii nostri din vest.

Pe doua roti pana in Serbia

La nivelul Consiliului Judetean Timis a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru un proiect de construire a unei piste de biciclete ce va lega Romania de Serbia, de-a lungul canalului Bega. Valoarea totala a proiectului este de 47.288 de euro, din care 42.288 reprezinta finantarea europeana, iar 5.000 de euro cofinantarea din partea Consiliului judetean Timis. Pista va avea dublu sens si va avea o latime de doi metri. Va avea o lungime de 37 de kilometri, incepand pe malul stang al raului Bega, in zona Podului Modos.

Conform traseului, pista are ca punct de plecare podul Modos, starda Ion Romanu (circa 400 de metri de podul caii ferate Timisoara – Cruceni) continua pe Splaiul Sofocle, pe langa Parcul Logistic Eurorent Freidorf, ajunge la Utvin si traverseaza raul Bega pe DC 2111, trece pe langa ecluza de la Sinmihaiu Roman. In apropierea localitatii pista va intersecta drumul judetean DJ 591, va continua apoi in extravilanul localitatii unde se intersecteaza cu drumul comunal DC 210.

Urmatoarea localitate pe langa care trece este Uivar, unde se intersecteaza cu DJ 593 A, iar ultima localitate de pe teritoriul Romaniei pe unde trece este Otelec, unde se intersecteaza cu DN 59 B si continua pana la granita cu Serbia. Pista urmeaza sa fie construita din beton asfaltic, iar lucrarile vor dura 12 luni de la data inceperii. Parteneri in acest proiect sunt Apele Romane si Consiliul Judetean Timis, alaturi de ADETIM si municipalitatea din Novi Becej (Serbia).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ar fi binevenit un proiect ca cel enumerat, timisoara are nevoie de proiecte solide…