Singurul drum din Timis pe care muncitorii recicleaza asfaltul, lucreaza cu pierderi zero, iar la final soseaua va fi modernizata

TIMISOARA. Timp de 2 luni se va circula ingreunat pe o sosea din Timis unde au inceput lucrari de modernizare. Este vorba de DN 59B, intre Cenei si Uivar, spre Pustinis si Otelec.

CITESTE SI: Lucrarile la intersectia Centurii Sud Timisoara cu Drumul Boilor nu vor incepe mai repede de primavara lui 2022. Guvernul aproba ultimele exproprieri de 14 milioane lei de pe traseul variantei de ocolire, insa va fi nevoie de inca o hotarare. Video

Muncitorii DRDP Timisoara realizeaza lucrari prin ‘sistemul de reciclare in situ’, o solutie tehnica foarte buna pentru drumuri cu durata de viata expirata, care prezinta o zestre formata din straturi rutiere bituminoase imbatranite.

Practic, asfaltul vechi e frezat si pus intr-un utilaj special in care i se adauga material pietros, liant hidraulic si emulsie bituminoasa. Totul vine amestecat, omogenizat si transformat in asfalt proaspat, care vine mai apoi asternut si compactat la profil, explica reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, care realizeaza intreaga operatiune cu trusa si echipele Sectiei Productie a DRDP.

Prin metoda reciclare la rece structura existenta a drumurilor cu adaos de liant se obtine un strat de baza durabil refolosind materialul existent, iar pierderea materialului este zero„, explica cei de la DRDP.

Acest drum e singurul din Timis pe care se foloseste aceasta metoda de modernizare. In urma cu trei ani, tot pe DN59B, insa pe sectorul Cenei – Carpinis, a fost aplicata reciclarea la rece in situ. Cei de la DRDP Timisoara au mai utilizat solutia cu succes pe DN7A, in Hunedoara, la limita cu judetul Valcea, dar si pe DN 57, pe clisura Dunarii.

In aceste zile, peDN 59B, la Foeni, antreprenorul PORR Construct a inceput lucrarile premergatoare asternerii de covor asfaltic.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Din pacate aceasta metoda de reciclare pastreaza intacta umplutura veche, facuta din piatra de rau, rotunda. Piatra rotunda nu se aseaza in structuri rigide si rezistente, in timp se deformeaza, asfaltul „curge” de la caldura. In tari cu climat mai cald ca al nostru sunt drumuri mai bune, facute ca la carte, cu piatea sparta. Costa mai mult, tine mult mai mult, si nu trebuie refacute anual de firme bine platite din bani publici, cu proprietari cu actiuni la purtator.

  2. Din păcate ruta CENEI-OTELEC va fi o cârpeală și bani aruncați. Acest drum (fără drenaj) a fost pietruit cândva direct pe pământ ca să poată circula căruțe si utilaje agricole. La începutul anilor 80 s-a turnat asfalt direct pe piatră după câte țin minte piatra părea ca dintre șinele de cale ferată, nu cred că era cu nisip. Oricum nu era un strat consistent. Acea piatră s-a amestecat de mult cu pământul. Stratul de asfalt nu va rezista mult timp din cauza lipsei drenajului. Ultima oara s-a refăcut șoseaua cu această tehnologie cam prin 2003-2004. Nu a rezistat mai mult de 2-3 ani. Au fost inundațiile din 2005, când multe camioane încărcate cu materiale de construcții au circulat zi și noapte și s-a văzut rezultatul. Din păcate zona este prea departe de conducătorii noștri județeni ca să aibă interes pentru a face ceva durabil și bun. Pentru votanții care nu circulă în zona respectivă e suficient să citească în presă cât de mult se face în județ!!!

  3. Salut !
    …o parte din asfaltul frezat, pleaca cu camioanele in curtile localnicilor. este o reciclare made in Ro