Singurul spital in care pacientii mananca doar legume bio, din gradina amenajata pe bani europeni, nu departe de Timisoara. O armata de bondari asigura polenizarea plantelor. Ce urmeaza? Video

TIMISOARA. O reusita pe bani europeni care se extinde. Sau cand omul sfinteste locul.

Un spital din Timis reuseste sa isi asigure legumele necesare pregatirii mancarii pacientilor. Ba mai mult, rosiile, castravetii sau ardeii sunt suta la suta bio.

Este vorba de Spitalul din Jimbolia, care are propria sera amenajata pe fonduri europene. Bolnavii mananca sanatos, productia este insemnata si face o economie serioasa la bugetul orasului.

Sera spitalului orasenesc din Jimbolia se intinde pe aproape un sfert de hectar. A fost realizata in 2013, de catre Primarie, cu o finantare europeana, in baza unui program transfrontalier Romania-Ungaria, si a costat aproape 300.000 de euro. De atunci incoace produce in fiecare an legumele destinate bucatariei spitalului.

Aceasta sera asigura necesarul de legume, rosii, castraveti si ardei pentru spital. Mai mult decat atat, asigura si in alte centre sociale, cantine si gradinite din oras„, explica primarul de Jimbolia, Darius Postelnicu.

Complet automatizata, sera intra in categoria celor inteligente. Intreg sistemul este ghidat de un computer. Instalatiile de irigare sunt prin picurare, iar incalzirea se face cu apa geotermala, ceea ce reduce costurile de intretinere. Mai mult, nu se folosesc defel ingrasaminte, iar polenizarea plantelor se face cu o multime de bondari, care dau o mana de ajutor celor 2 gradinari angajati.

Pe langa ca asigura legume proaspete mai bine de 8 luni pe an, din sera Primaria Jimbolia ar putea scoate si profit, daca ar vinde surplusul. Pana acum n-a fost posibil, dat fiind faptul ca sera a fost realizata pe bani europeni, insa de anul viitor va fi ‘dezlegare’ si pentru valorificarea produselor.

Deocamdata, reprezentantii Primariei sunt multumiti ca fac o economie consistenta la bugetul local.

Putem vorbi de cifre exacte. Spre exemplu, anul trecut, au fost peste 180.000 de lei bani economisiti pe blocul alimentar, ca si cheltuieli, bani pe care nu i-a mai alocat bugetul local, si, iata, acesta sera si gospodaria de aici ne salveaza„, precizeaza edilul din Jimbolia.

Spitalul din Jimbolia are si 12 hectare de teren pe care se cultiva cereale, care asigura si painea necesara pentru bolnavi, dar si pentru centrele sociale, gradinitele si cantinele Primariei.

Pentru viitor, reprezentantii orasului au planuri mari. Vor sa infiinteze si o ferma ca sa asigure si laptele, branza si chiar carnea pentru cei internati in Spitalul din Jimbolia. Si tot pe bani europeni.

VIDEO: Remus Gradinariu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ha, ha, ha !!! Toți pacienții, sunt vegetarieni !!! Mă lași ?! 90%, asigură hrana personalului !!!!!!!