Sinistratii din Timis, lasati balta de Guvern! Banii pentru pagubele facute de inundatii s-au dus… in Oltenia

TIMIS. La mai bine de doua saptamani de la inundatiile catastrofale de la Gataia, oamenii inca se mai lupta cu apa in exces, in timp ce autoritatile statului s-au facut nevazute, iar Guvernul pare preocupat doar de unele zone ale tarii.

Singurii care au mai ramas pe teren sa-i ajute pe cei napastuiti au fost pompierii de la ISU si angajatii primariei. In rest, ajutoarele mult promise s-au pierdut deja in hatisurile birocratiei, iar banii s-au dus deja in alte zone din tara.

„Primaria a facut un raport complet al pagubelor pe care l-a transmis Prefecturii. Mai departe ar trebui sa ajunga la Guvern, care ar trebui sa le acorde oamenilor unele despagubiri. Nu se stie cand, pentru ca procedurile sunt greoaie iar noua nu ne spun nimic. Insa cetatenii ne cer noua socoteala”, spune primarul Gataiei, Raul Cozarov.

El este suparat ca nici primaria nu a primit vreun ban din fondurile de urgenta ale statului. „Au trecut doua saptamani de foc pentru primarie in care am avut nevoie urgent de bani pentru materiale de constructii, consumabile, combustibil, apa pentru sinistrati si multe altele. A trebuit sa platim de la bugetul local sau sa apelam la donatii pentru ca nu erau bani prevazuti in buget. Era normal ca statul sa contribuie si el cu bani”, mai spune acesta.

Asta desi Guvernul a gasit in visterie banii necesari – 12 milioane de lei pentru cheltuieli urgente – insa le-a acordat doar judetelor Gorj, Valcea si Arges, lovite si ele de inundatii in aceeasi perioada. Pe 31 iulie, premierul declara ca vor fi aprobati bani si pentru judetele Timis si Caras-Severin, dupa efectuarea unor evaluari, asta „daca va fi cazul”. De atunci, nu s-a mai intamplat nimic.

In aceste conditii, oamenii incearca sa se descurce cum pot si nu-si pun mari sperante in promisiunile guvernantilor. „Inca mai am apa in gradina. Este neagra si miroase ingrozitor. Am rugat Primaria sa vina sa o scoata, dar nu am cum sa intre cu vidanja”, se plange un localnic. Un altul isi scoate molozul la strada: „Mi s-a daramat o anexa si o cocina si am scos resturile la strada ca mi-a promis primaria ca vine sa le ia”, spune un altul.

O doamna a carei casa s-a prabusit (vezi foto), nici nu ne-a putut raspunde la intrebari. Cu privirea pierduta, ea se afla inca inca in stare de soc. „N-a vrut sa stea la camin, a vrut sa se intoarca aici. Nu isi gaseste linistea”, ne explica un vecin.

La doua saptamani de la catastrofa, apele inca nu se retrasesera complet din gospodariile oamenilor. In unele zone apa a stationat, cauzand probleme. ISU Banat inca mai actiona cu 5 motopompe si a mai fost nevoie de cateva zile pentru a scapa de apa in exces. In acelasi timp, Primaria a adus trei vidanje de cate 25 de tone pentru a scoate apele din santurile de pe strazi.

Bilant catastrofal

Conform evaluarilor efectuate de o comisie a Primariei Gataia, pe raza orasului au fost afectate aproximativ 150 de locuinte. Cele mai grave cazuri s-au semnalat la Semlacu Mic, unde cinci case s-au prabusit, un caz similar inregistrandu-se si la Gataia. Alte cateva case sunt in pericol de prabusire, iar zeci de anexe gospodaresti au fost distruse sau grav avariate. 5 km de drum pietruit vor trebui refacuti.

Potrivit raportului, la Semlacu Mare apele raului Moravita au atins 7 case din vale, in tip ce la Semlacu Mic au fost afectate 23 de case. La Percosova au fost afectate usor doar cateva case. Pentru agricultori pagubele sunt enorme: 2.000 de hectare de culturi au fost afectate, asta in conditiile in care furtuna de la sfarsitul lunii iunie a afectat 7.000 de hectare.

La Semlacu Mic, cei ramasi fara case (8 persoane) au fost cazati la scoala si se cauta solutii pentru a fi adapostiti in conditii mai bune.

In paralel se distribuie apa, paine, pastile de cloramina pentru dezinfectia fantanilor si se fac stropiri impotriva tantarilor. Insectele s-au inmultit peste masura si fac viata locuitorilor un cosmar.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cu stropitu de tantari mai greu.. ne devoreaza si pentru asta ar trebui stropit de mai multe ori nu odata pe an.. asa cum se intampla din pacate

  2. Banii s-au dus de unde vin voturile PSD-ului. Ca doar se apropie prezidentialele !

  3. Dar cu asigurarile obligatorii pe locuinte cum ramane?De ce nu sunt asigurati si oltenii si banatenii?Parca s-a dat legea cu asigurarile obligatorii tocmai pentru astfel de situatii..in cuuru cui intra acesti bani?

  4. cate dovezi va mai trebuie ca sa vedeti ca PSD uraste vestul tarii ? VOTATI ANTI-PSD !

  5. „facu” ce facu ponta „micky mouse” si „dadu” tot la oltenasii lui….sa iasa in toamna la alegeri, nu?
    scarba e putin spus….

  6. Intr o tara condusa de oltenii PSD isti, la ce va asteptai?Nu veti primi in veci,nici un ban!