Sirene electronice finantate din bani europeni pentru alarmarea populatiei in 7 localitati cu risc mare la inundatii din Timis

TIMISOARA. Inundatiile si alte calamitati naturale ce pot aparea in zona romano-sarba vor fi combatute mai eficient de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Banat” al judetului Timis, in urma implementarii proiectului „Sistem de alarmare si monitorizare in caz de dezastre naturale”.

Finantat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Republica Serbia, proiectul beneficiaza de un buget de 1.150.000 euro, din care 977.500 euro reprezinta fonduri europene, 149.500 euro – cofinantare nerambursabila de la bugetul de stat si 23.000 euro – contributia proprie a Consiliului Judetean Timis, iar durata implementarii este de un an.

Partenerul de proiect este Municipalitatea Vrsac, din Republica Serbia, care si-a trimis reprezentantii, vineri, sa participe la lansarea oficiala a proiectului, care a avut loc de la ora 11, la Consiliul Judetean Timis.

“Avand in vedere ca avem 36 de kilometri de ape comune, cred ca aceasta colaborare este in beneficiul populatiei, care va fi prevenita si protejata mai eficient in caz de inundatii, dar poate fi considerata si o ocazie pentru institutiile specializate din ambele tari sa elaboreze o strategie comuna pentru combaterea situatiilor de urgenta”, a precizat Vladimir Bajić, membru in Consiliul de conducere pentru Protectia Mediului si Turismului din cadrul Municipalitatii Vrsac.

Obiectivul urmarit prin proiect este de a contribui la diminuarea pagubelor produse de inundatii si alte calamitati naturale in zona transfrontaliera romano-sarba a bazinului hidrografic Barzava, precum si la mentinerea unei sigurante sporite a populatiei din aceasta zona.

Acest lucru se va realiza prin achizitionarea si instalarea unui Centru de comanda, cu computere si software specific, la ISU “Banat”, un sistem web GIS care va asigura procesul de management al situatiilor de urgenta, un portal web pentru informarea publica privind situatiile de risc, achizitionarea unui sistem de alarmare constituit din 7 sirene electronice, ce vor fi instalate in localitatile cu risc mare de inindatii din bazinul Barzava, respectiv Gataia, Partos, Denta, Rovinita Mare, Sangeorge, Manastire si Berecuta, dar si elaborarea unei lucrari privind strategia comuna de interventie in caz de dezastre in zona transfrontaliera.

“Implementarea acestui proiect va duce la imbunatatirea capacitatii de reactie a noastra si a autoritatilor locale in caz de inundatii, dar si la uniformizarea strategiei de combatere a dezastrelor naturale in zona transfrontaliera romano-sarba”, a declarat generalul de brigada Mihai Benga, seful ISU Timis, care a punctat rolul important al presei in combaterea dezastrelor naturale: “Rolul presei reprezinta 50% din succesul actiunilor noastre!”.

Managerul acestui proiect din partea CJ Timis este Mugurel Borlea, care a lipsit de la festivitatea de lansare, fiind inlocuit cu succes de asistentul sau, Adrian Luput.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.