Sirenele au sunat in Piata Victoriei. Zgomotul prelung care a adus aminte de momentul in care Timisoara se descatusa din comunism, acum 28 de ani

TIMISOARA. O mana de revolutionari s-au aflat in Piata Victoriei, din Timisoara, in momentul in care sirenele au sunat, timp de trei minute, pentru a marca momentul in care orasul nostru devenea primul oras liber de comunism.

CITESTE SI: Tramvaie noi care sa transporte 200 de calatori, la Timisoara. Visul primarului Nicolae Robu, pentru care vrea un… studiu de oportunitate 

An de an, ei vin in locul in care au luptat pentru libertate, unde si-au vazut camarazii pierzandu-si viata strigand impotriva regimului comunist.

Timp de trei minute, la orele 12.00, sirenele au sunat, din nou, in Piata Victoriei, punctul cel mai fierbinte al Revolutiei din Decembrie 1989.

Am vazut o gramada de oameni, am coborat in mijlocul lor, l-am vazut la poarta pe Lorin Fortuna, l-am batut pe umar si le-am spus ca megafoanele sunt montate si i-am poftit sus. Am fost vreo 16. Am fost angajat al Operei, acum sunt pensionar. Nu mi-a fost teama„, povesteste acum Basile Bledea, cel care in urma cu 28 de ani deschidea revolutionarilor balconul Operei, acum un simbol al evenimentelor de atunci.

CITESTE SI: Cresc impozitele si taxele locale la Timisoara in 2018. Nu insa pentru toata lumea. Cine va plati mai mult

Ma mandresc ca am facut parte din Frontul Demovcratic Roman infiintat in ilegalitate si noi am fost o mana de oameni. Era un comitet format in jurul domnului Lorin Fortuna, de sapte oameni. In balconul Operei am ajuns, am participat din 16 decembrie, pana la final. La un moment dat o parte a ramas la Opera, cealalta parte s-a dus la Consiliul Judetean (Comitetul Judetean de Partid, in vremea comunismului – n.r.). Revolutia am simtit-o ca pe o explozie de bucurie. Am fost primul oras liber din sistemul comunist. Am continuat lupta la Arad si chiar la Bucuresti. Noi am stat sapte zile fara ca cineva sa se ridice. Dupa sapte zile s-au ridicat bucurestenii„, spune acum Gruia Sasarag, unul dintre revolutionari.

In Piata Victoriei acum 28 de ani, Timisoara a fost declarat oras liber. Am stat din data de 16, in data de 20 in fata Operei era o mare de oameni. In balconul Operei a fost declarat primul partid, declarat in ilegalitate, Frontul Democratic Roman. Domnul Fortuna era liderul, iar eu, Mihaela Munteanu eram secretara. Au fost niste zile de groaza si de fericire ca intr-adevar oamenii nu ne paraseau„, a rememorat momentele din timpul Revolutiei, Mihaela Munteanu.

CITESTE SI: Peste 1000 de oameni in strada la Timisoara, sa apere Justitia. Pe cine au aplaudat intr-un mars #rezist si ce le-au cerut studentilor. Foto si video 

Pe 20 decembrie 1989, locuitorii Timisoarei strigau fara teama – “Azi in Timisoara, maine in toata tara”. In acea zi a izbucnit greva generala in toate fabricile, iar zeci de mii de oameni s-au indreptat spre centrul orasului in Piata Operei. Protestatarii au ocupat Piata si au inceput sa scandeze, printre altele ,,Armata e cu noi!” si ,,Libertate, Libertate“! .

Spre seara, cand Nicoale Ceausescu tuna si fulgera impotriva revolutionarilor, oamenii adunati in Piata Operei declarau Timisoara primul oras liber de comunism, dupa 45 de ani de dictatura.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.