Foto: ccir.ro
TIMISOARA. Este imperios necesar ca punctele de vedere ale Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României Mihai DARABAN referitoare la actualitatea economiei și mediului de afaceri românesc, transpuse unele în inițiative legislative, dar și mesajele realiste și pertinente pe care le-a exprimat în cadrul mai multor emisiuni de televiziune, să fie transmise și făcute cunoscute în toate colțurile țării, printr-o acțiune unită și solidară a camerelor de comerț teritoriale.
Din perspectiva și experiența de 10 ani ca președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, cu legături extinse la nivel mondial și o reprezentare asiduă și constantă a oamenilor de afaceri români pe piețele internaționale, Mihai DARABAN propune soluții la problemele fundamentale cu care se confruntă societatea românească:
Obligativitatea reformei administrative, cu mai puține județe, comune mai puține și mai mari, cu investiții țintite, cu cheltuieli administrative reduse;
Reindustrializarea bazată pe cerințele consumatorului intern;
Atragerea investițiilor prin fiscalitate redusă și predictibilitate pe termen lung;
Poziționarea țării în competiția economică mondială printr-o nouă politică externă;
Revizuirea strategiei naționale pentru educație și sănătate;
Valorificare activelor statului care stau nefolosite generând cheltuieli;
Valorificarea avantajelor oferite de portul Constanța;
Asigurarea independenței energetice prin exploatarea rezervelor dovedite de țiței și gaze naturale din Marea Neagră;
Acordarea unei atenții sporite pericolulului de a pierde forța de muncă venită din străinătate, urmarea intrării României în spațiul Schengen de liberă circulație;
Analizarea riscurilor și vulnerabilităţilor cu care se confruntă diaspora românească;
Asigurarea stabiltății politice.
Despre viitorul apropiat din punct de vedere guvernamental, Mihai DARABAN spune: ”Sunt bani în piață. Eu sper să avem un guvern stabil, sper să avem o coaliție care să nu se încaiere, că asta e frica numărul unu la coaliții, în România. Cred că dacă s-ar da ministerul partidului în totalitate, încăierările ar fi mai puține și după aceea să vedem ce alegem la președinție ca factor de stabilitate, arbitru pe toată linia.”