Sistemul de bikesharing IVelo by Green Revolution este la Timisoara. Inchirierea bicicletelor este gratuita si se face direct din aplicatia IVelo. Foto

TIMISOARA. Începând cu luna mai, timișorenii vor putea să-și descopere orașul preferat într-un mod sustenabil și distractiv. Ivelo by Green Revolution, serviciul de bikesharing inovator, a ajuns în oraș și este gata să transforme modul în care oamenii se deplasează. Proiectul realizat în parteneriat cu Primăria Timișoara și sponsorizat de BCR, Linde și dm drogerie markt, își propune să contribuie la reducerea emisiilor de carbon și a traficului auto. Serviciul este gratuit pentru locuitorii orașului.

„Timișoara va deveni mai atractivă pentru locuitori și turiști, iar mediul de business local poate beneficia de oportunități noi generate de această inițiativă”, a declarat Ionuț Stanimir, Director de Marketing și Comunicare BCR.

”Odată cu anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană Culturală, am zis că merită orașul un proiect în zona de mobilitate ecologică, așa că am sponsorizat stații de biciclete care funcționează în regim de bike sharing. Ele sunt nu doar eco, dar contribuie și la atractivitatea orașului, contribuie și la mobilitate și aș spune eu, contribuie și la mobilitate
Am sprijinit stațiile, cumpărarea lor, instalarea lor și urmează să lansăm un alt proiect, un pic mai târziu, de biciclete electrice în campusurile de birouri.
Partenerii noștri de la Green Revolution IVelo au proiecte implementate în toată țara, pentru noi, Timișoara e primul oraș în care ne implicăm”, a continuat Ionuț Stanimir.

Intrebat daca BCR mai are și alte poiecte în domeniul acesta, Stanimir a explicat că până acum, BCR s-a axat pe educația financiară.

”În general, în anii anteriori, pentru noi prioritatea a fost educația financiară. De curând am descoperit că educația pentru sustenabilitate, pentru mediu, consum responsabil este o prioritate atât a generației tinere, cât și a noastră a tuturor. Ultima investiție de care eu sunt foarte mândru este o aplicație care se cheamă România Sălbatică. Aplicația urmează un documentar, în același timp are un sistem de gameficare pentru cei tineri. Ei pot să învețe despre viața sălbatică, despre protecția mediului, pot să învețe despre consum responsabil. Totul, până la urmă, pornește de la educație. Este o investiție lungă, dă roade în timp, iar întotdeuna provocările de astăzi au soluții acum 20 de ani. Dacă considerăm așa, investiția de astăzi va da roade în următorii ani”, a precizat Ionuț Stanimir.

Mersul pe bicicletă are un impact pozitiv și din punct de vedere social: fiind mai accesibil ca preț decât condusul unei mașini, mersul pe bicicletă permite oamenilor să aibă acces la mai multe opțiuni legate de locuri de muncă și activități, iar celor mai în vârstă le permite să rămână activi din punct de vedere social pentru mai mult timp.

”Vorbim despre lansarea proiectului iVelo. Noi de 15 ani deja promovăm transportul alternativ, cu bicicleta în mediul urban. Astăzi lansăm 9 stații cu 140 de biciclete, cu acces gratuit în baza aplicației mobile iVelo, pentu toți timișorenii și toți turiștii care doresc să se plimbe și să descopere Timișoara pe bicicletă
Aplicația se descarcă din Apple Store sau din Google Store aplicația iVelo, este gratuită. Vă creați un cont ca să vă identificăm, cu adresa de e-mail și telefonul mobil, după care este liber la pedalat. Puteți în aplicație să alegeți stația la care sunteți, să scanați codul QR din fața bicicletei, după aceea, liber la drum și puteți parca bicicleta în oricare din cele 9 stații, deci este ideea de transport alternativ și promovarea acesteia, pentru un oraș mai sănătos și cetățeni mai sănătoși”, a precizat Raluca Fiser, președintele Ivelo by Green Revolution.

Întrebată, dacă Timișoara este un oraș prietenos cu bicicliștii, Raluca Fiser a răspuns că în acest oraș se dorește un transport alternativ, cu bicicleta.

”Dacă îl comparăn cu alte orașe Europene sau românești, eu cred că Timișoara este și a arătat, față de alte orașe din România, a îmbrățișat acest mijloc de transport alternativ. Vedem foarte mulți tineri care merg cu bicicleta. Dacă mergem pe lângă UPT și UVT, vedem foarte multe biciclete parcate de copaci și de garduri, ceea ce înseamnă că da, se dorește acest transport. Sigur că ține și de infrastructură. Suntem convinși că este mai bună decât în alte orașe. Acesta a fost și motivul pentru care am ales Timișoara, datorită reliefului, datorită deschiderii pentru a merge cu bicicleta și sunt convinsă că aveți foarte multe peisaje care se pot descoperi pe două roți. Noi mai suntem în București, suntem în Constanța, în Aiud, Corabia, Iași, Sibiu. Avem experiență în peste 10 orașe”, a adăugat Raluca Fiser.

Închirierea bicicletelor de către utilizatori se face rapid, direct de pe telefonul mobil, în câțiva pași simpli:
– Descarcă aplicația I’Velo pe telefonul mobil;
– Selectează stația dorită și verifică câte biciclete sau locuri de parcare sunt disponibile;
– Scanează codul QR de pe bicicleta selectată și își introduc datele;
– Pornesc cursa prin oraș timp de două ore. Extinderea duratei călătoriei se face printr-o nouă scanare a codului QR.
– Tot din aplicație, utilizatorii pot cere ajutor sau semnala eventuale probleme.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Evident că gratis la început după care primăria va spune că cele de la STPT nu sunt folosite și le va retrage pentru că nu au viabilitate economică. Apoi va crește prețul la acest serviciu și la mijloacele de transport în comun care deja este cel mai mare din țară plus se va taxa și mai mult parcarea pentru ca ceea ce pune la dispoziție primăria și firmele prietenoase să aibă încasări cat mai mari. Evident, totul în numele valorilor europene și combaterea schimbărilor climatice.

  2. De ce vor useristii sa desfiinteze bicicletele STPT si sa aduca o firma care sa taxeze 4RON/ora(pretul actual in Bucuresti)? De jeguri, nu? De-aia si ati pus numai incompetenti si ticalosi peste tot inclusiv la STPT, sa distrugeti, nu? Iar „Green revolution” inseamna ca unii vor niste verzisori, nu? Un tun pe ultima suta de metri, nu?

    • cam multe tunuri pe ultima suta de metri..stie si el ca mai are vreo 98 de metri

  3. E o initiativa buna DAR sa le si asigure o mentenanta corespunzatoare.

    Problema unor astfel de proiecte, in Romania, pana acum, indiferent de oras, a fost ca dupa ce s-au vazut cu banii luati, asigurau o mentenanta precara bicicletelor, in ultimii ani din proiect fiind practic lasate de izbeliste, gasind mereu in statii biciclete cu avarii majore, total nefunctionale.

  4. Întâi trebuie interzise mașinile personale după care urmează privatizarea STPT de preferat cu o firmă străină. Apoi urmează obligativitatea conectării la Colterm iar când acest lucru este realizat vine vremea privatizării tot cu o firmă străină. La fel și cu Aquatim și alte firme și regii ale consiliului local.

    • Ai dreptate. Insa majoritatea te-ar intreba „Si ce e rau in astea?” Cum ii explici unuia spalat pe creier? Serios, cum? E infinit mai usor sa prostesti pe cineva decat sa-l convingi ulterior ca a fost prostit. Odata ce modelul lui mental e ca plantele trebuie udate cu bauturi racoritoare cu electroliti ce poti sa-i mai faci? Dupa 30!!! de ani de brainwash? Iar generatiile care vin din urma sunt/vor fi nascute in pestera, asadar cum le explici ca ce vad pe perete sunt doar umbre, nu realitatea? Ce faci cu unii care sub diverse forme repeta ca in transa „War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength.”?

  5. Din ce in ce mai multi dementi printre pietoni, nu mai dureaza mult pana vom avea ZILNIC accidente grave pe troruar…. nu trebuie data bicicleta chiar pe mana oricarui frustrat care nu are masina si se crede in una , pe bicicleta…
    Un curs ceva pentru maimutari? Adica astia sunt participanti la trafic dar nu cunosc nici o regula de circulatie? ca de bun simt nu mai vorbim

    • Daca circula ziua nu au nevoie decat sa aibe 14 ani pentru ca in rest sunt in legalitate cu bicicleta desi oricum nu verifica nimeni asta.

  6. Biciclete second funcționale costa 100 lei…deci cine are nevoie de bicicleta găsește chiar dacă nu are bani. În consecință nu inteleg rostul unor astfel de acțiuni menite sa urce cu hapca lunea pe biciclete., în special ca nu sunt gratis…indirect noi toți plătim pt tâmpeniile astea, doar ca niște beizadele sau curvistine sa suga din diverse ONG-uri…ca nu vor sa muncească.

    • In mod normal ar trebui ca acestea sa nu fie folosite iar firma care umbla dupa profit isi va lua jucariile si ne va lasa doar ca cu actualul primar nu se stie niciodaca daca nu va opta sa dea bani din bugetul local pentru a sustine o astfel de activitate in concordanta cu valorile europene…

    • Trebuie si trupa USR sa traisca cumva. E multe guri, vorba inteleptului. Jucandu-se de mici ca fiind inutili, acum sunt mari si inutili. Tot inainte spre comunism , brat la brat cu doamna Fritz , membra a Partidului Comunist Chinez ?!

  7. Daca functioneaza la fel de bine precum mucegaurile de la STPT (luate tot de primarie la supra pret) atunci e clar, doar de imagine ca benzile si conditiile lasa de dorit.

  8. Parca Timisoara e un oras de oameni care isi permit sa isi cumpere o bicicleta. Problema majora sunt pistele si adaposturile pentru biciclete. Fritz a rezolvat o problema inexistenta. Bravo Fritz, ai mai prostit pe unii care nu au facut nimic in viata lor. Asa, cum e unul care a facut meseria de secretar si cantaret la cor. Un fel de persoana care se da talentata, dar pe care o intretine nevasta. Orice coincidenta e pur intamplatoare. In 4 ani de mandat, cate piste pentru biciclete a facut Fritz ? Nu am vazut pe nicaieri sa apara o stire despre km de piste din mandatul lui Fritz. Nu uitati, mergeti si votati Fritz, poate mai rezolva ceva ce nu trebuie rezolvat. Mai mult ca sigur.