TIMISOARA. Consilierii locali nu au facut pace nici la ultima sedinta de plen din 2017. Subiectul de disputa a fost, ca si in ultimele sedinte, Sistemul de supraveghere video al traficului din Timisoara.
CITESTE SI: Un catamaran ne va plimba pe Bega, de la margine de Timisoara pana la granita cu Serbia
Dupa ce in ultimele sedinte au respins de doua ori proiectele de trecere a mentenantei Trafic Management in atributiile SDM, consilierii locali avut si in ultima sedinta a anului de-a face din nou cu chestiunea sistemului de supraveghere a traficului.
In luna mai a anului 2016, consilierii locali de la acea vreme au votat delegarea catre Societatea Drumuri Municipale a gestiunii intrgii semnalizari rutiere in Timisoara, fiind incheiat si un contract in acest sens. In plenul de marti, consilierii locali au avut pe masa de lucru un proiect prin care trebuiau votate tarifele aferente lucrarilor de mentenanta si de extindere a sistemului de semnalizare.
Primarul Nicolae Robu le-a cerut alesilor sa aprobe tarifele pentru intretinerea semnalizarii, implicit pentru Trafic Management, in virtutea vechii hotarari, dar si modificarea contractului pentru a cuprinde negru pe alb si mentenanta sistemului.
„Curtea de Conturi a verificat acest contract si este perfect legal. Curtea de Conturi ne-a sugerat sa facem niste modificari la contractul de delegare pe care il aveti la punctul 13, sa modificam anumite clauze din contract ca sa fie perfect. Curtea de Conturi a controlat contractul de delegare pentru toata semnalizarea rutiera din municipiul Timisoara, inclusiv sistemul de management al traficului„, le-a explicat alesilor locali directorul Directiei Edilitare din Primaria Timisoara, Culita Chis.
Alesii locali si-au dat acordul pentru tarife, insa nu au votat si modificarea contractului de delegare a gestiunii semnalizarii rutiere din Timisoara semnat cu SDM in urma cu un an si jumatate.
„Avem mentenanta. In proiectul care a cazut ar fi adaugat la ce s-a cesionat ca servicii prestate de SDM inca cateva lucruri care si ele trebuie rezolvate. O sa revenim cu proiectul in sedintele viitoare. Important era sa stabilim tarife pentru a face operanta hotararea de consiliu anterioara prin care s-a facut delegarea de gestiune. Asa cum am declarat in repetate randuri abia am asteptat sa intre sub controlul nostru mentenanta acestui sistem ca sa putem sa promovam politica pe care o vrem noi si de care noi raspundem. Politica mea e sa avem unda verde pe cat mai multe strazi. Din aprilie va fi mai bine„, a declarat partial multumit, la final, primarul Nicolae Robu.
Consilierii opozitiei nu au votat proiectele. Liderul de grup al PSD, Dan Idolu, a explicat de ce si-au pastrat pozitia de la ultimele plenuri.
„Din discutiile cu specialistii, problema de fond la acest vot nu o reprezinta intretinerea si mentenanta. Problema e indeplinirea indicatorilor din proiect, mai ales a indicatorilor dinamici. Acei indicatori, si aici nu e vina domnului Culita Chis, si a nimanui, din 2011 cand a fost redactata documentatia pana acum, propsperitatea orasului a crescut si implicit si numarul de autoturisme. S-au asumat niste indicatori dinamici, precum timpul de asteptare la semafor, si alti 23 de indicatori, ce nu pot fi realizati…Vreau sa solicit, pentru urmatoarea sedinta din ianuarie, ca Directia Tehnica sa faca un raport complet, conform formularului din cererea de finantare privitor la indicatorii proiectului. Tin neaparat la acest lucru, pentru adevarata problema acolo e„, a declarat Dan Idolu.
134 de intersectii supravegheate video prin 230 de camere, sapte radare de viteza si 13 de informare, sunt doar cateva dintre cifrele proiectului Trafic Management, care a costat 24,1 milioane de euro, din care 10 milioane bani europeni.
Pareri
Este un ‘cover-up” pentru banii risipiti pe Semaforisoara….
O alta firma nu una a Primariei ar arata cauzele reale ale nefunctionarii „sistemului integrat de management al traficului”.
Astfel cu SDM se va acoperi risipa celor 24 Milioane de Euro….
Ce management al traficului? Sistemul nu a fost pus in functiune, in schimb politia si primaria au semnat protocol pentru amendarea celor ce „forteaza” intersectiile trecand pe galben sau rosu. Cel care sta lateral, de parca nu ar face parte din acea gasca (poate nici nu face) se dadea mare specialist in trafic, in realitate el nu era bun nici la tracoare, desi absolvent de mecanica agricola.