Se anunta de pe acum o batalie crancena pentru primul loc, cel care va duce, probabil pentru ultima oara, pe campioana Romaniei direct in grupele Ligii Campionilor. Spre deosebire de anterioarele pauze competitionale, in aceasta iarna candidatele la cupele europene nu au realizat niciun transfer “bomba”. In schimb, la capitolul “plecari”, majoritatea dintre ele s-au despartit de jucatori de baza. Totodata, se observa o stabilitate a bancilor tehnice, dintre primele opt formatii din clasament doar Poli are antrenor nou. Probabil, si pe fondul crizei financiare, conducatorii de club au ales sa economiseaca bani, in locul unor angajamente noi costisitoare.
Revelatia turului de campionat, Otelul Galati, ramane o formatie imprevizibila. Desi era de asteptat ca, dupa un parcurs excelent in toamna, sa incerce sa-si vanda din vedete, asa cum ar fi procedat orice echipa mica, liderul si-a pastrat lotul intact. Ca nu s-a despartit de niciun jucator valoros este si un semn ca nu are probleme la capitolul financiar, unul care s-ar putea dovedi decisiv in lupta pentru intaietate.
Avand interzis la transferuri, Vaslui nu a putut sa recurga la intariri, insa cea mai importanta mutare poate fi considerata prelungirea contractului brazilianului Wesley, cea mai importanta achizitie facuta de clubul lui Porumboiu de la infiintare. Nici la Rapid nu sunt multe noutati. Banii au fost tot timpul o piedica in ascensiunea giulestenilor. Cum nici acum lucrurile nu au stat altfel, pentru transferuri nu s-a alocat niciun euro, asa incat, numele noi din lot nu reprezinta mare lucru: Pancu este un veteran aflat la apusul carierei, iar brazilianul Olberdam a evoluat doar in 13 meciuri de-a lungul anului 2010.
Lipsa banilor s-a simtit cel mai mult la Dinamo, care s-a vazut nevoita sa renunte la aproape o treime din jucatori. In ciuda acestui lucru, “cainii” au avut evolutii bune in meciurile amicale. Si, chiar daca sansele lor la titlu sunt minime, cu siguranta vor incurca destule contracandidate.
Si Steaua viseaza la trofeu, impulsionata de presa centrala, cea care i-a ridicat in slavi victoria impotriva unei echipe din liga a 4-a germana si succesul in dauna campioanei Republicii Moldova, al carei campionat este cotat al 34-lea ca valoarea din Europa. “Ros-albastrii” au suferit pierderi importante in compartimentul ofensiv, prin plecarile lui Bogdan Stancu si Kapetanos, dar si-au sporit resursele financiare. Sperantele lor se leaga de “plutonul” adus de la Urziceni, care a deceptionat in tur. Curios, revirimentul acestora nu este pus pe seama pregatirii tehnico-tactice a antrenorului Marius Lacatus, ci pe prezenta la echipa a managerului Mihai Stoica, cu care au lucrat si la formatia ialomiteana.
La primul loc mai spera si campioana “en titre”, CFR Cluj, desi este abia a 8-a, la 12 puncte in spatele liderului. Ardelenii par sa porneasca sezonul de primavara cu mai multe dezavantaje. Dupa Dinamo, este echipa care a pierdut cei mai multi jucatori din nucleul de baza, care vor fi greu de inlocuit intr-un timp relativ scurt. In plus, nici antrenorul Alin Minteuan nu are experienta necesara realizarii unei recuperari istorice.
In cazul lui Poli, principalul atu este faptul ca de la echipa nu a plecat niciun nume important. Apoi va conta dorinta lui Uhrin Jr. de a duce la bun sfarsit un obiectiv pe care poate l-ar fi indeplinit in primul mandat. Chiar daca nu au impresionat in amicale, in special la capitolul eficacitate, nu trebuie trecute cu vederea remizele cu Young Boys Berna si Sparta Praga, doua formatii calificate in 16-imile Europa League. S-a dovedit inca o data ca “alb-violetii” sunt capabili de rezultate pozitive cu adversari valorosi. Daca Uhrin va gasi leac si pentru punctul slab, acela de a pierde puncte cu outsiderii, atunci visul Timisoarei poate deveni realitate.