TIMISOARA. Intamplari vecine cu absurdul, la Timisoara. Proprietarul unei cladiri istorice din centrul vechi al orasului, din Piata Unirii, se declara legat de maini si de picioare si spune ca nu poate sa reabiliteze in intregime imobilul, blocat in procese care se intind pe ani de zile.
Este vorba despre Lucian Cristea, proprietar al unei parti din Casa cu Lei, cladire ce a intrat in reparatii inca de acum cativa ani. In proiectul amplu al Primariei de reabilitare a centrului istoric din Timisoara era prevazut ca, acolo unde este posibil, sa fie recuperate, la cladirile vechi, istorice, inclusiv canalele sau gurile de ventilatie ori aerisirile pivnitelor, care au fost gandite de catre arhitecti cu scopul de a aerisi beciurile, pentru a le feri de umiditate si pentru a rezista in timp.
Necazurile omului isi au inceputurile in anul 2015 cand Piata Unirii a fost refacuta prin programul municipalitatii de reabilitare a centrului istoric al Timisoarei. O parte din gurile de aerisire din beciul Casei cu Lei, aflate la limita de proprietate, ajung pe domeniul public unde s-a realizat renovarea Pietei. Proprietarul s-a apucat sa le curete, dornic sa refunctionalizeze pivntia, si s-a trezit amendat de politistii locali pentru ca ar fi executat lucrari neautorizate pe domeniul public.
„Pentru lucrarile interioare am avut aviz de la Monumente. Aceste canale de ventilatie sunt exterioare cladirii. Ei au observat abia in momentul in care au decapat Piata Unirii, iar avizul era pentru lucrarile interioare. Dar acest canale sunt parte din interior, chiar daca ele se afla in exteriorul cladirii.
Sunt cel putin 2 variante de aerisiri. Cele despre care vorbim azi si cele care sunt mai degraba un decor. Faptul ca am spart sticla permite, printr-o fanta foarte ingusta, aerisirea. Beciurile, la momentul constructiei, nu aveau functiunea spatiilor comerciale. Dar in regulamentul Primariei spune ca se pot refunctionaliza, se pot autioriza astfel de lcurari, in baza Regulamentului de Urbanism. Ideea a fost sa pastram cladirea intr-o forma cat mai buna. Si de asta am inceput cu beciul, apoi facem restul”, a spus Lucian Cristea, proprietarul unei parti din cladire.
Politistii locali l-au sanctionat sustinand ca lucrarile s-au facut la gurile de aerisire ale subsolului cladirii care sunt iesite in afara constructiei, iar ei au socotit ca asta inseamna deja domeniu public.
„Proiectul prevedea ca acolo unde este posibil sa se recupereze, la cladirile vechi, inclusiv canalele sau gurile sau cosurile de ventilatie sau aerisire care au fost gandite de catre arhitecti cu scopul de a aerisi cladirile, pentru a le feri de umiditate si a rezista in timp. Cu prilejul acestor lucrari s-a constatat ca la acest imobil exista gurile de aerisire si, pentru spatiul care apartine clientului meu, proprietar exclusiv al spatiilor de la subsol, dumnealui a vrut sa redea aceasta functionalitate.
Ceea ce a facut in interior a fost doar sa inlature pamantul si resturile de materiale care obturau aceste cai de ventilatie, din interior. In exterior, am afirmat ca nu am facut lucrari. A venit Politia Locala si ne-a dat un proces verbal care a constatat ca am facut lucrari, pentru ca aceste ventilatii sunt putin iesite in afara. Cand le-au vazut in afara cladirii, au zis ca am facut lucrari neautorizate. Noi am constatat procesul verbal. Am ajuns in istanta, unde trebuia sa dovedim ca nu am efectuat lucrari.
Instanta nu a dorit sa faca o expertiza, drept pentru care n-am avut incotro decat sa platim sanctiunea de 5.000 de lei, data de Politia Locala. Ne-am trezit in situatia in care ni s-a spus ca trebuie sa desfiintam lucrarile efectuate. Practic, sunt niste canale de ventilatie gandite de arhitectii de la 1750. Municipalitatea a continuat lucrarile, inclusiv in dreptul acestei cladiri, unde a respectat acele guri de ventilatie si a montat niste gratare. Dupa terminarea procesului, la randul nostru, ne-am adresat Primariei, ca sa ne spuna ce lucrari trebuie sa desfiintam. Nu ni s-a dat raspuns”, a spus Laura Martonosy, avocatul proprietarului cladirii.
In locul unui raspuns, primaria a intentat un nou proces proprietarului, in care care i se cere ‘desfacerea’ lucrarilor, lucrari facute chiar de muncitorii contractati de primarie, atunci cand s-a realizat reabilitarea Pietei Unirii. Or, asta ar insemna sa modifice lucrarile facute de municipalitate pe bani europeni, interventie interzisa vreme de 5 ani de catre UE.
„Azi suntem in situatia in care Primaria ne-a dat in judecata si ne cere sa desfacem lucrarile. Suntem intr-un proces in care trebuie sa desfacem lucrari pe care nu le-am facut noi, care au o functiune de ventilare, lucrari facute de ei, pe bani europeni, de care nu avem voie sa ne atingem 5 ani de zile. Cireasa de pe tort este ca in cadrul acestui nou proces am avut o expertiza. Concluziile expertului au fost ca lucrarile noastre nu exista. Acele lucrari constatate prin procesul verbal al politiei locale, pe care noi, in prima instanta, nu am putut sa dovedim ca nu le am efectuat.
Practic, in cadrul celui de-al doilea proces, in care Primaria Timisoara a dat in judecata proprietarul, sa desfiinteze lucrarile, s-a facut expertiza, iar expertul spune ca lucrarile nu exista. Ce fac? Am facut niste lcurari de recuperare. Am platit si o amenda. Acum eu ar trebui sa stric niste lucrari, dar ca sa ajung la acele lucrari, trebuie sa stric lucrarea din Piata Unirii, care este finantata in mare parte de UE. Este o situatie absurda, in care ne trezim ca are de pierdut aceasta cladire simbol, dar si bugetul Timisoarei”, a completat Laura Martonosy.
Practic, in acest moment, in cazul proprietarului Casei cu Lei, exista deja o hotarare irevocabila, care produce efecte si pentru care a fost deja platita o amenda de 5.000 de lei. De asemenea, desi a facut demersuri pentru reabilitarea imobilului, proprietarul trebuie sa plateasca si un impozit majorat cu 400%.
In ciuda acestui sir de momente trasnite, procesul care este deja in desfasurare ar putea schimba cursul evenimentelor.
Un nou termen de judecata va avea loc in 16 iulie, atunci cand urmeaza sa fie prezentat magistratilor de la Judecatoria Timisoara si raportul de expertiza din care reiese ca proprietarii nu au facut nicio lucrare ilegala. Decizia judecatorilor ar putea pune capat acestei situatii complet nebune, iar omul sa-si poata incheia renovarea, primindu-si inapoi si banii de amenda.
Video: George Stefanita
Pareri
Sunt curios daca la lucrarile de renovare (vesnice) pe care le face Primaria pe V.Alecsandri la cladirea proprie exista acoperire cu acte si autorizatii. As vrea sa vad autorizatia de acces pentru autospeciale grele pe pietonala si acceptul ca acestea sa nu-si curete rotile de noroi, sau amenzile date de Politia Locala pentru asta.
proprietarul este un smecheras al imobiliarelor si acum se plange public;
ar trebui DNA-ul sa-l calce putin la dosare……..va iesi fum….de furnal
Situatia incredibila e creeata de dl cu pricina ,culmea cu sprijinul institutiei pe care acum o critica,nu e proprietrul cladirii ci unei parti din ea.
proprietarul este un smecheras al imobiliarelor si acum se plange public;
ar trebui DNA-ul sa-l calce putin la dosare……..va iesi fum….de furnal;
Trecand peste modul dubios in care acest individ a pus laba pe aceasta cladire, o tine acoperita de ani de zile si nu misca un deget ca sa o renoveze.Acum mai vine si face gat…..asa ti-as expropria-o, cat ai zice peste!
Bai proprietarul lui peste prajit, de e nu renovezi cladirea asta de ani de zile?!
Ce sau cine te impiedica, daca tot ai pus mana pe ea?!
Arata oribil cu plasticul ala pus pe ea……sau vrei doar sa o vinzi in profit maxim , fara sa misti un deget!?