TIMISOARA. Situatie tragica la Spitalul de Copii „Louis Turcanu” din Timisoara, unde se construieste un corp nou de cladire. In timp ce primarul Nicolae Robu spunea ca se vede nevoit ‘sa ridice piciorul de pe acceleratie’, constructorul sustine ca se gandeste chiar sa abandoneze lucrarea. Toate astea din cauza banilor, mai ales ca in aceasta perioada Primaria Timisoara e foarte ‘stramtorata’ financiar.
CITESTE SI: Nicolae Robu despre Spitalul de Copii din Timisoara: Sunt nevoit sa ridic piciorul de pe acceleratie
Adrian Viliga, responsabilul de proiect de la Turcanu, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro ca, desi in momentul de fata s-a ajuns deja la faza de finisaje in cladire, iar retelele au fost facute, banii sunt principala problema ce sta in calea finalizarii, iar lipsa acestora intarzie proiectul foarte mult.
„In momentul de fata se lucreaza la fatada si la inchiderea cladirii din punct de vedere al constructiei. Practic, prin aceasta facem sa nu mai avem infiltratii de apa, e momentul propice pentru aceasta lucrare. Instalatiile sunt gata in proportie de 90%, respectiv lucram la finisaje. Trei etaje sunt in lucru„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro responsabilul de proiect din partea firmei care executa lucrarea.
Desi stadiul este unul avansat, constructorul s-a trezit ca nu-si poate plati furnizorii de materiale, care au tot fost intelegatori.
„Avem facturi de incasat de la primarie, de 2,8 milioane lei. Ni s-a platit 300.000 lei. Azi (miercuri – n.r.) am fost la Primarie si ni s-a promis ca ni se vor plati, din incasari, in perioada urmatoare. Insa din experientele trecute stim clar ca, valoric, aceste sume sunt foarte mici. Daca ni s-ar fi platit integral facturile, proiectul ar fi zburdat in fata. Cu 10% din valoare e foarte greu sa te descurci. In momentul de fata ne gandim chiar sa abandonam. Fara bani nu putem continua. Avem expunere de 3 milioane de lei, in momentul acesta. Sunt promisiuni ca se vor plati banii in etape, numai ca noi avem scadente la furnizori, la subcontractori, si asa mai departe. Noi suntem deschisi, vrem sa finalizam constructia, dar trebuie sa fim si sprijiniti. Cred ca in acest moment am ajuns la limita„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Adrian Viliga.
Intrebat in cat timp ar putea fi gata lucrarea, in conditiile in care s-ar plati restantele si Primaria Timisoara ar fi cu plata la zi a facturilor, reprezentantul constructorului a spus ca in cel mult opt luni.
„Daca lucrurile merg bine, in maxim 8 luni e gata ce avem in contract. Mai sunt lucrari care nu sunt in contractul nostru si sunt imperios necesare a se realiza si ma refer la partea de BMS, adica un sistem centralizat de automatizare. Fara acest lucru, cladirea e o simpla cutie. Ea e mare, in ansamblul ei, are circa 10.000 mp. Persoanelor care vor intretine cladirea le va fi foarte greu fara acest sistem. Se va scoate la licitatie acest sistem si speram sa se rezolve. Anul acesta nu are cum sa se termine lucrarea, ar fi o sansa, daca am fi cu platile la zi. Lucrarile sunt avansate, doar ca acum trebuie imboldul pentru lucrurile finale„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Viliga.
Primarul Nicolae Robu spunea la finalul saptamanii trecute ca va achita aproximativ 3 milioane de lei catre constructorul noului corp de cladire al Spitalului de Copii „Louis Turcanu” si spera ca pana la sfarsitul acestui an, Ministerul Sanatatii sa aloce macar o parte din banii cheltuiti de municipalitate. Banii nu au mai fost alocati de Primarie, in totalitate, ci doar 10% din suma promisa. Mai mult, Robu spunea ca se vede nevoit sa ridice piciorul de pe acceleratie, mai ales ca nu are posibilitatea de a lua un credit bancar.
In bugetul Timisoarei pe 2018 erau prevazuti pentru noul corp de cladire de la Spitalul de Copii 17 milioane de lei, precum si alte 11 milioane pentru dotari.
„Se lucreaza la Spitalul de Copii, in data de 10 iulie vom plati cateva milioane, circa trei milioane de lei, avem de achitat doua sau trei facturi. Sper sa ne deconteze macar la sfarsitul anului. Sunt nevoit sa ridic piciorul de pe acceleratie. Nu am posibilitatea de a lua credit bancar. Oricum, rata de indatorare a Timisoarei este de sub 8%. Nu avem incasari la buget suficient de mari ca sa sustinem atatea lucruri cate avem noi in proiecte. Trebuie sa sustinem si Capitala Culturala, avem investitii de zeci de milioane„, declara acum cateva zile primarul Nicolae Robu.
Edilul a mai sustinut ca anul acesta va fi finalizata constructia cladirii unde va functiona Spitalul de Copii, apoi, pe masura ce va fi dotata cu aparatura, unitatea sanitara va fi data in folosinta, in etape.
„Anul acesta terminam constructia si ramane efortul de dotare. Se va da in folosinta in etape. Dupa ce terminam lucrarile de constructii, vom achizitiona paturi si mobilier si pe masura ce se va face dotarea se va da in folosinta. Nu cred ca va fi cazul sa dam deodata in folosinta. Nu s-a construit nicio cladire spitaliceasca de peste 50 de ani, in Timisoara. Noi facem Spitalul de Copii care va avea si pista de elicopter, apoi dam drumul la maternitate si avem extinderea de la Clinicile Noi„, a mai spus Robu.
Noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara cu o suprafata utila de 8000 de metri patrati, va gazdui mai multe sectii ale unitatii medicale, inclusiv pe toate cele care functioneaza in cladiri retrocedate.
Spitalul va avea un numar de 150 de paturi. Spatiul va fi compartimentat astfel incat sa cuprinda o farmacie si spatii de depozitare, unitatea de primiri urgente, sectia de Radiologie, policlinica si laboratoare de analiza, bloc operator si sectii de terapie intensiva, dar si saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri si saloane pentru mame.
Cladirea va avea demisol, parter si sase etaje si costa aproximativ 10 de milioane de euro. Constructia a fost demarata in mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2016.
Initial, firma Prompt SA castigase licitatia pentru aceasta investitie. Lucrarile insa au demarat cu o pauza, pentru ca amplasamentul a fost liber de sarcini doar in februarie 2015. Prompt a lucrat pana in noiembrie 2015 reclamand pe parcurs diferite erori din proiect. A urmat o noua pauza, iar din noiembrie 2016, s-a schimbat constructorul – Sulfatim.
Pareri
Ce lucrari ai, incompetentule?!
Daca spitalul de copii nu este o prioritate-inceput de 6 ani!!!-atunci ce este?!Fantanile cantatoare?
Ce investitii derulezi legat de 2021?Vorbe goale.
Esti o catastrofa manageriala si numai un orb nu vede asta.
Ai adus Timisoara la faliment, bancile nu -ti dau nimic datorita situatiei financiare catastrofale a bugetului local.
Continui sa arunci milioane de euro in regii falimentare (Colterm, STPT), ai zeci de furnizori neplatiti si tu te plangi ca e de vina furtuna din 2017?!
Esti incompetent, nesimtit si narcisist, dar vin ele „notele de plata”!!
Cred ca si „recalcularea salariilor” datorate promisiunilor din alegerilor greveaza disponibilitatile financiare. Este usor sa promiti pe buzunarul altora, sa ridici salarii, pensii speciale, indemnizatii, posibilitatea cumularii mai multor functii, … iar apoi sa lasi totul la voia intamplarii, ridicand din umeri „ca doar noi ne-am tinut de promisiuni”.
Sacul golit ar trebui umplut cumva. Urmeaza alte si alte situatii de acest gen!
Si tousi cum mai departe? Noi taxe, taxe sporite (majorate), impozite plus …???
Cineva ar trebui sa raspunda la astfel de intrebari in fata celor ramasi „cu buzele umflate”! Si cat mai repede!
Asta este rezultatul modernizarii in forta ! Lucrari incepute fara numar multe fara rost si toate cu bani de la bugetul local . In toamna va fi o problema mare sa deschida Robu si scolile , gradinitile care acuma sunt inglodate in datorii si cu furnizorii pe la usi gata sa taie utilitatile apa,gaz,curent etc . BRAVO ROBU ai adus orasul la faliment !
Nea Nicu robu se credea micul ceaușescu de Banat cu buget nelimitat! Vedem noi pe unde va scoate cămașa peste x ani când viitorul primar îl va da în judecată pentru folosire demențială a resurselor financiare ale municipiului. Tot ce petrece de o buna perioada de timp e un contra-exemplu: cum sa nu gestionezi un oraș. Bravo, tot înainte, spre dezastrul suprem!
Dupa anul 1990 s-au construit in timisoara doar doua spitale noi ,e vorba de spitalul de ortopedie si casa Austria asa ca domnule primar sunteti gresit informat .