Situatie neasteptata pe piata muncii in Timis, in perioada pandemiei de coronavirus. Doar putin peste 500 de oameni au ramas fara job, s-au angajat 6000 si a scazut rata somajului

TIMISOARA. In plina pandemie, in judetul Timis piata muncii a continuat sa se mentina in echilibru. De la inceputul acestei perioade, peste 100.000 de oameni au intrat in somaj tehnic, insa doar putin peste 500 de salariati au ramas fara locuri de munca.

Practic, din luna ianuarie si pana in luna aprilie, au fost incheiate peste 6000 de noi contracte.

„In luna aprilie, in plin varf al pandemiei, au mai fost incheiate 6012 contracte noi si tot in aprilie au incetat 6.864. In total, la nivelul judetului Timis, avem 25.337 de angajatori activi. S-au mai facut angajari, iar contractele suspendate nu sunt incetate. Ele isi reiau activitatea, multe dintre ele au fost deja reluate. Au inceput sa se deschida afacerile, si atunci, automat, prin lege, angajatorii trebuie sa-i reprimeasca la lucru. Este un echilibru, pentru ca in aceasta perioada unii s-au si pensionat, unii au avut contracte pe durata determinata. Este un echilibru”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Ileana Tomoioaga, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Timis.

De la inceputul starii de urgenta, in luna martie, au fost suspendate peste 100.000 de contracte de munca. Astfel, in luna martie, au intrat in somaj tehnic 34.603 de angajati, in aprilie numarul lor a crescut la 45.316, iar pana in 25 mai, alti 23.427 de salariati au fost plasati in somaj tehnic.

Specialistii au facut comparatii si in privinta numarului de oameni angajati inainte de inceperea pandemiei de coronavirus si cei care sunt si in prezent activi. Astfel, daca in ianuarie erau 271.953 de angajati, in 20 mai numarul lor era de 271.426. Practic, doar 527 de salariati si-au pierdut locul de munca.

Intrucat somajul tehnic presupune ca, odata cu reluarea activitatilor economice, salariatii se intorc pe posturile pe care le ocupau, inainte de declararea pandemiei de coronavirus, rata somajului in Timis a continuat sa ramana sub 1%.

Ba mai mult, comparativ cu luna ianuarie a acestui an, in luna mai, numarul somerilor a fost mai mic cu 214, ajungand, la nivel de judet, la 2.763. Astfel, daca in prima luna a anului rata sonajului in Timis era de 0.85%, in aprilie ajunsese la 0.79%.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu stiu de unde cifra asta de 500 de oameni care au rămas fără muncă, la Frigoglass au rămas fără loc de muncă săptămâna trecută peste 250 de persoane!!!!! Nu mai mințiți, am impresia ca suntem in comunism!!!!!!

  2. Din ceilalti care inca lucram dar suntem in somaj tehnic, in perioada urmatoare vom suferi taieri salariale o buna parte din angajati. Situatia nu este roz cum se prezinta..

  3. …idilic!

  4. guvern criminal

    • Schimba de pe latrina 3 😉

  5. Trebuie sa se muncească. Avem de plătit pensiile speciale. La treaba

  6. Mintiti cu nerusinare!Numai la firma unde sunt angajata au ramas fara loc de munca 130 de operatori plus toti studentii care erau ca trainee!
    La cei care fac bicicletele pt dechatlon fabrica din Timisoara SMW nu au mai prelungit contractele celor care nu au avut 3 luni cand a inceput toata nebunia asta!Deci tot someri au ramas…desii ei au inchis plantul.doar pt 2 3 saptamani!!
    Cum puteti mintii cu atata nerusinare?De unde va luati informatiile???

    • Scumpa, nu faci diferenta intre desfacerea/incetarea efectiva a contractului de munca si somaj tehnic. Mai documenteaza-te inainte de a scrie tampenii.

  7. Somajul este mult , mult mai mare , de citeva ori peste cifra oficiala , deoarece multi din cei care nu lucreaza nu figureaza in evidente , fie sint plecati in vest , fie nu s au inscris niciodata , din diverse motive , fie au iesit din perioada de plata si nu si au gasit loc de munca , si aceasta institutie de stat functioneaza deficitar , din birou se vad altfel cifrele , mai mult sau mai putin distorsionat , din teren este o alta poveste , mult diferita , guvernele se preocuoa doar sa imprumute bani ca sa plateasca salariile bugetarilor si pensiile , inclusiv cei vreo 10 miliarde de lei anual pentru cele speciale si de serviciu .

  8. Patronatul roman de acum seamana mult cu Dinu Paturica

  9. Ca disponibilizeaza 100 de bovine la firma unde lucrati nu e capat de lume mai ales in Timisoara flex chill…ieri asamblau macaralele pentru noul centru de inginerie Continental de pe Buziasului, langa in curand o sa inceapa noul centru de dezvoltare Draxlmaier cu 5 cladiri de birouri de 50.000 mp, pe Lugojului se ridica hale si centre de distributie una langa alta, pe Sagului un centru de distributie imens si multe altele intr-un cuvant, cel putin in Timisoara (nu stiu situatia in catunele de bastina de unde veniti), economia merge inainte in viteza a 5-a.
    Pe statistici INS efectivul de salariati arata asa pe Timis:

    Luna Nr.persoane
    1 257.126
    2 257.672
    3 258.487
    4 259.378

  10. Da, da. Sectorul auto e in plina expansiune acum. A explodat cererea, nu doar in Romania, ci la nivel mondial.

    • Poți să știi că e cel puțin în TM. Toți lătrau că industria ăsta va pica in cap, e uite că nu doar că se extinde, ci face tranziția spre electric. Orașe care au mizat exclusiv pe IT precum Cluj și Iași și-au frânt gâtul. Precum nemții la fotbal, două orașe joacă 90 de minute, iar la final tot Timișoara iese câștigătoare

  11. statisticile astea cu somajul redus mereu au fost mincinoase. in realitate, 10% din populatie nu are un loc de munca

    • @BubbaHubba Stai linistit, tocmai de aia exista posturi de manipulanti marfa, muncitori necalificati, lacatus, hamal, pentru aia 10% analfabeti functionali cu pretentii salariale de 5000 de euro al de-al ca tine.

    • Mai mult. O buna parte din bugetari au doar serviciu, ca de munca nu s-a pus niciodata problema.