Slabesti rapid si sanatos! Vezi cele mai bune diete din lume!

Ce au in comun japonezii din insula Okinawa, locuitorii din peninsula Scandinava si locuitorii din valea Vilcabamba, din America de Sud? Un regim de viata exemplar, care ii mentine intr-o forma olimpica si le garanteaza sanatate si o viata lunga. Secretul lor? O alimentatie echilibrata bazata pe obiceiurile culinare ancestrale.
Exista cinci diete despre care nutritionistii sustin ca sunt cele mai eficiente diete din lume.

In aceasta „elita” intra dieta Okinawa, dieta mediteraneana, dieta ecuadoriana a locuitorilor din valea Vilcabamba si dieta caucaziana din Abhazia. Topul a fost realizate de Psyhologies.

Numele dietei Okinawa vine de la insula Okinawa supranumita si „insula nemuritorilor fericiti”, care este locul cu cei mai multi centenari din lume. Locuitorii traiesc mult si sunt sanatosi, cazurile de cancer sunt rare, iar femeile nu stiu ce este aceea osteoporoza. Bolile cardiovasculare sunt necunoscute insularilor. Dieta Okinawa se bazeaza pe fructe de mare, peste, alge, legume, condimente, plante aromatice, cereale si fructe. Insularii mananca de doua ori mai multe fructe si legume, decat restul japonezilor si doua ori mai putina carne. Produsele de baza ale dietei sunt: tofu, ulei de canola, soia, ceai – verde si de iasomie – fasole rosie, ciuperci, legume, fructe, peste si fructe de mare, la care se adauga castravetele amar, o leguma specifca locului.

Dieta mediteraneana, a doua dintre cele mai bune din lume, este considerata una dintre cele care garanteaza o viata lunga. Dieta previne bolile de inima, cancerul si arteroscleroza. Alimentele de baza sunt: uleiul de masline, rosiile, branza, iaurtul si mierea. Dieta se bazeaza si pe cereale integrale, ulei de masline, peste, fructe, legume si humus. Consumul de carne, oua, cartofi si dulciuri este redus la minimum. Sunt foarte mult folosite ierburile aromatice proaspete, frunze de vita-de-vie, condimentele, semintele de mac, chimen si masline.

Dieta Scandinava a fost preluata de islandezi, dar si de alte populatii din peninsula Scandinava. Dieta se bazeaza pe un consum ceva mai mare de carne de vaca macra si foarte mult peste, si gras, si slab. La acestea se adauga cereale, mai ales orz, secara si ovaz, ulei de rapita, cartofi, legume, mai ales radacinoase si varza, lapte, ierburi aromatice si foarte multe fructe de padure. Nordicii sunt cei care consuma cele mai mari cantitati de fructe de padure din toata Europa. Nu in ultimul rand trebuie spus ca nordicii sunt foarte mari amatori de varza murata, aceasta fiind nelipsita de pe mesele lor. Alimentele preferate sunt somonul, heringul, painea neagra, fructele de padure si varza murata.

Regimul ecuadorian este regimul locuitorilor din Vilcabamba, din Ecuador, regiune numita si „paradisul tineretii vesnice”. Cei de aici depasesc in proportie de 11 la suta, varsta de 100 de ani, varsta la care sunt perfect lucizi si sanatosi. Multi nutritionisti au vrut sa descifreze tainele regimului lor alimentar, dar acestia au pastrat discretie asupra dietei lor, pana intracolo incat au sters de pe morminte data nasterii, pentru ca cercetatorii sa-i lase in pace. Dieta ecuadoriana se bazeaza pe fructe si legume. Preferate sunt mazarea, avocado, morcovii, rosiile si ardeii, la care se adauga fasolea, cartofii, cerealele – orez, quinoa si porumb si cantitati impresionanate de fructe, de la cele tropicale pana la mere, caise si prune. Carne se mananca doar ocazional si se bea foarte multa cacao.

Regimul caucazian este frecvent in Abhazia, intre Muntii Caucaz si Marea Neagra. Populatia centenara este surprinzator de mare. Dieta este bazata pe legume, mai ales radacinoase, ceapa, fasole, spanac si varza, ierburi aromatice proaspete, condimente, nuci, iaurt, lapte si miere, porumb si branza. Carnea este foarte rara in aceasta dieta, fiind preferata carne de oaie si miel. Pestele este consumat doar de cei care traiesc in apropierea lacurilor si raurilor. Se bea mult ceai, vin si sucuri de fructe.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.