Smartphone-urile pentru copii, problema sau necesitate? Anturajul copiilor ii indupleca pe parinti sa le cumpere telefoane scumpe

TIMISOARA. Copiii pot fi foarte usor influentati, mai ales de anturaj si de parinti. De multe ori, prichindeii isi copiaza prietenii si chiar parintii si vor sa fie ca ei. Modelele lor in viata nu prea isi dau seama de influenta pe care o au fata de ei. Asa se face ca fac anumite gesturi pe care nu ar trebui sa le faca in fata lor. Ca sa le distraga atentia, fie ii lasa mai liberi, fie le cumpara diverse cadouri. Printre acestea se numara si smartphone-urile, telefoanele destepte, care ii fascineaza pe copii inca de la varste fragede.

Fie ca-l vad la un coleg, fie ca-l vad la parinti sau la prietenii acestora, odata ce si-au pus in cap ca vor smartphone, parintii cu greu ii pot stapani si, de multe ori, le fac pe plac. Prichindeii de clasa a IV-a sau a V-a merg la scoala cu telefoane scumpe, cu Internet si cu tot felul de aplicatii sau jocuri care le distrag atentia de la invatatura.

Ce spun psihologii!
Psihologii recunosc ca telefonul mobil este util pentru un copil, ca sa tina legatura cu familia atunci cand este plecat de acasa, insa spun ca in niciun caz n-ar trebui luat la scoala sau ca ar trebui macar sa fie inchis in timpul programului scolar.
Este adevarat ca este util, dar la scoala, in timpul orelor, ar trebui sa fie inchis si sa fie deschis doar la sfarsitul cursurilor. Iar pentru acest lucru este suficient si un telefon ieftin, nu unul foarte scump cu tot felul de aplicatii. Implicarea parintilor in alegerile pe care le fac copiii este fundamentala. Din pacate, parintii nu vor sa inteleaga acest lucru”, ne-a declarat psihologul Adriana Dodea.

Telefonul, ”suzeta electronica”
De multe ori, mamicile inlocuiesc jucariile cu smartphone-uri pentru a-si linisti copiii. Lucru deloc recomandat, spun psihologii. Pentru a-i amuza sau a-i face sa nu mai planga, mamele uita ca exista papusi, jucarii de plus sau leagane si apeleaza la telefonul mobil. Potrivit unui studiu recent, cel putin una din patru mame ii permite copilului sa se joace cu un telefon mobil ca sa il tina ocupat. Asa s-a vehiculat ideea ca, pentru mamici, telefoanele se mai numesc si ”suzete electronice”.

Numarul copiilor care folosesc telefoane de tip smartphone sau chiar tablete este in crestere de la an la an, spun studiile efectuate in ultima vreme. Pentru parintii posesori de telefoane cu sisteme de operare „destepte” exista mai multe aplicatii care au fost create pentru a-i proteja pe micutii care folosesc telefoanele celor din familie. Aceste aplicatii pot bloca anumite contacte pentru a preveni primirea unor mesaje nepotrivite sau pot stabili un interval de timp in care aplicatiile pot fi accesate de prichindei. in plus, restrictioneaza si accesul la Internet.

Aplicatii educative pentru copii
Dezvoltatorii de aplicatii pentru smartphone-uri au lovit si piata parintilor. Au creat nenumarate aplicatii care pot fi folosite de copii in scop educativ. Va oferim doar cateva exemple: Dictionary and Thesaurus, Puzzle de litere, Geo Walk, Kids Paint Free, Identificarea animalului sau Nursery Jam.

Dictionary and Thesaurus – este o aplicatie pentru Blackberry care ii permite micutului ocazia sa caute in dictionare definitia unor termeni si cuvinte pe care nu le stie, sa le afle sinonimele si antonimele si sa-si aprofundeze cunostintele.
Puzzle de litere – este o aplicatie pentru iPhone, in limba engleza, care afiseaza pe ecranul telefonului un amestec de litere, iar copilul trebuie sa identifice diverse cuvinte asociind litere pe verticala, orizontala sau in diagonala.
Geo Walk HD – este o aplicatie pentru toate telefoanele cu sistem de operare Ios, caracterizata printr-un glob pamantesc care-l ajuta pe prichindel sa calatoreasca virtual in cele mai fascinante locatii ale lumii.
Kids Paint Free – este o aplicatie pentru Android, care permite copiilor sa deseneze pe ecranul telefonului doar cu ajutorul degetului.
Identificarea animalului – este o aplicatie pentru iPhone, care ii ofera micutului posibilitatea sa invete mai usor lumea animalelor.
Nursery Jam – este o aplicatie cu ajutorul careia prichindeii pot invata sa cante la diferite instrumente, in acelasi timp in care se uita la anumite grafice si reuseste sa identifice sunetele auzite cu imaginea instrumentului folosit.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.