TIMISOARA. Inainte de Revolutie, casatoriile din Timisoara aveau loc la Casa Tineretului. Locul era potrivit pentru acele vremuri, pentru ca era spatiu suficient, iar in zona se aflau doua restaurante faimoase, unde insurateii puteau sarbatori alaturi de invitati marele eveniment din viata lor.
La un moment dat, un alt spatiu, mai frumos, a fost amenajat pentru gazduirea ceremoniilor, dar un cuvant gresit, auzit de Ceausescu, a dat peste cap toate planurile administratiei din acea vreme.
Numarul casatoriilor oficiate, anual, la Casa Tineretului din Timisoara, inainte de 1989 era mult mai mare comparativ cu cel de acum. In anii ’80, se inregistra o medie de 3.000 de ceremonii pe an, fata de cel mult 2000 de casatorii oficiate in ultimii ani. Exista si explicatii: tinerii isi intemeiau familii multa mai devreme decat acum, dar se casatoreau si multe cupluri de studenti, care, pe langa iubire, mai aveau un motiv temeinic, si anume incercarea de a prinde o repartitie convenabila la locul de munca.
In plus, pe marile platforme industriale din oras lucrau zeci de mii de muncitori tineri care, dupa casatorie, primeau repartitie pentru apartamente, ceea ce reprezenta, de asemenea, un imbold serios pentru a trece pe la ofiterul starii civile.
CITESTE SI: Iti vor da lacrimile de emotie! Film cu Timisoara in 1973! Recunosti locurile? VIDEO!
La un moment dat, autoritatile au vrut sa amenajeze un spatiu mai frumos pentru oficierea casatoriilor, iar locul ales a fost tocmai … actuala Casa a Casatoriilor, de pe bulevardul Eminescu. Iar cum pe vremea aceea nu se auzise de licitatii si intarzieri de lucrari, spatiul a fost reamenajat in timp record.
O vizita a lui Ceausescu a dus la desfiintarea Casei Casatoriilor
Chiar cand aveau sa fie oficiate primele ceremonii in frumosul spatiu din centrul Timisoarei, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata.
O intamplare, ajunsa in randul legendelor urbane ale Timisoarei, avea sa duca la desfiintarea Casei Casatoriilor peste noapte.
Se spune ca, in timpul unei vizite „de lucru”, coloana oficiala care-l insotea pe Nicolae Ceausescu a ajuns in centrul orasului, trecand pe langa santierul cladirii Modex, care era aproape gata, la ultimele finisaje.
Vazand imobilul de dimensiuni mari si situat ultracentral, Ceausescu a intrebat ce se construieste acolo, iar prim secretarul de la acea vreme i-a raspuns, din gresala, „Casa Casatoriilor” in loc de „Casa de Mode”.
Auzind una ca asta, Ceausescu a luat foc, certandu-i cumplit pe mai marii de partid din Timisoara pentru ideea de a aloca atat de mult spatiu pentru o Casa a Casatoriilor, ideea fiind cam prea… capitalista, dupa parerea dictatorului.
Asa incat, imediat acesta a dispus desfiintarea „Casei Casatoriilor” si alocarea spatiului pentru o activitate mai demna de socialism. Pentru ca nimeni nu a avut curajul sa-i spuna ca era vorba, de fapt, despre o Casa de Moda – de teama sa nu starneasca si mai rau furia „conducatorului iubit” – solutia aleasa de autoritatile locale a fost de tot hazul: s-au conformat poruncii dictatorului si au desfiintat Casa Casatoriilor de pe bd. Eminescu – fostul Lenin de la aceea vreme – si au raportat misiune indeplinita.
Asa ca oficierea casatoriilor in Timisoara s-a intors la Casa Tineretului, iar tinerii programati pentru acel an s-au trezit cu planurile date peste cap.
Pareri
Ce articol stupid!