TIMISOARA. Nici Consiliul Judetean Timis nu vrea sa cumpere Casa Muhle prin expropriere, dupa ce consilierii locali din cadrul CL Timisoara au refuzat achizitia ruinei de la proprietari, pe motiv ca nu merita investitia.
Asociatia Salvati Patrimoniul Timisoarei a apelat la mila alesilor judeteni, in incercarea de a salva imobilul de la distrugere. Reprezentantii societatii civile vor sa transforme cladirea care a fost resedinta celebrului Wilhelm Muhle intr-un muzeu care sa poarte numele „Casa Memoriala Wilhelm Muhle si Arpad Muhle si Muzeul Rozelor”.
„Este un proiect extrem de important pentru Timisoara si judetul Timis. Timisoara are nevoie de un astfel de muzeu al rozelor si o casa memoriala Wilhelm si Arpad Muhle. Proprietarul va primi, prin expropriere, o despagubire la valoarea casei in prezent, nu cat cere el. Acest CJ a aprobat finantarea Catedralei Neamului cu foarte multi bani, cati timiseni vor merge la Bucuresti pentru a se ruga acolo? Casa are nevoie de noi si noi avem nevoie de ea, cine nu intelege asta este un ignorant”, le-a spus Adina Murgila, reprezentant al Asociatiei Salvati Patrimoniul Timisoarei, consilierilor judeteni.
Alesii care au fost de acord ca din banii judetului sa mearga o suma considerabila la Bucuresti pentru Catedrala Mantuirii Neamului s-au aprins imediat, precizand ca si noi am primit bani de la Bucuresti pentru ridicarea Catedralei Mitropolitane, pe vreme de razboi.
„Catedrala este a neamului, trebuie sa stiti, ca si catedrala din Timisoara, a fost construita cu bani de la Bucuresti, in timp de razboi”, a spus consilierul Pompiliu Stanciu.
Petru Juravle sustine si el ca Timisoara ii este datoare Bucurestiului.
„Afirmatiile domnului Stanciu sunt in totalitate adevarate. Timisoara e datoare, intr-un fel, Bucurestiului, pentru ca in conditii de razboi aceasta catedrala a fost construita si s-a atins implinirea unui obiectiv important, nu inseamna ca directionarea unor bani catre Catedrala Mantuirii Neamului e un motiv de repros”, a spus acesta.
Presedintele Consiliului Judetean, Titu Bojin, le-a spus direct consilierilor ca nu merita achizitia Casei Muhle.
„Am toata consideratia pentru tot ceea ce se doreste sa se realizeze la Mihai Viteazu 3. Este un patrimoniu in unitatea administrativ teritoriala a Timisoarei care a respins proiectul, spatiu aflat la ora actuala intr-un litigiu in instanta. Daca se doreste sa se realizeze un muzeu al rozelor, al florilor, noi, CJT, la valorile care se discuta de catre proprietari… de milioane de euro.. plus probabil realizarea acestui muzeu, care ar insemna tot milioane de euro… nu cred ca CJT isi poate permite sa discute de expropiere”, a spus Titu Bojin.
Reprezentantii CJT au amintit ca institutia mai are in subordine alte 3 muzee care ar avea nevoie de investitii serioase in perioada urmatoare. Proiectul pentru exproprierea Casei Muhle a picat la vot, miercuri, in plenul CJT. Potrivit lui Titu Bojin, nici macar jumatate + 1 din consilieri nu au fost de acord ca CJT sa cumpere ruina de pe Mihai Viteazu.
Pareri
Construirea catedralei ortodoxe ” pe bani de la Bucuresti ” nu trebuie privita ca o pomana a guvernului sau casei regale facuta Timisoarei. Realitatea este cu totul alta: romanii doreau cu exasperare sa realizeze dominatia ortodoxismului intr-un oras eminamente catolic, cu o populatie romano-ortodoxa minuscula si cu foarte putine amplasamente in zona centrala unde poteau fi construite biserici ortodoxe. Prima biserica ortodoxa importanta si care a devenit catedrala in anii ’30 a fost cea de la ” Sinaia ” ( cum se spune azi, impropriu, denumirea originala a pietei nefiind pe placul bizonilor, fiind de rezonanta maghiara si imposibil de pronuntat de catre un ” escu „). Apoi s-a dorit o catedrala si mai mare, care sa concureze cu bisericile catolice, in special Millenium. Au facut-o ( pardon ) ca dracu’, cu aspect bucovinean, total atipic pentru un oras ca Timisoara ( nu inseamna ca nu e frumoasa…).
Deci, consilierii judeteni habar n-au istoria locului ( nici de Muhle ).
Mostenirea e ilegala. Si orice cumparare va fi sub semnul coruptiei si automat al dna-ului. Din pacate legea tot nu a fost modificata, si romi inca isi fac de cap. Dar le va veni randul. Norocul e ca au sume uriase castigate ilicit si automat au prioritizare la dna.
Da bine ca sint bani pentru jocurile alea de apa si lumini pe Bega! Bravos natiune!
Pompiliu Stanciu:nu stiu cine dracu esti si cine te-a adus aici, dar datoriiaveti voi fata de acest oras, cotropit de mizerie si delasare, cu patrimoniul de cladiri care plange, in ruina.
Sa va ia naiba pe toti. cu catedrala smintirii neamului cu tot!!!
ce catedrala va trebuie? CJT mantuit? lol… faceti naibii dumul ce leaga autostrada de centura, faceti centura Tm-Sannicolau Mare-Jimbolia-Calea Sagului… reluati contractul cu Drufec, sa mai taie boschetii si iarba… reduceti preturile la apa calda-rece… plm faceti ceva si pt populatia din oras… si voi vreti sa trimiteti o caruta de bani miticilor pt ce??? ca si asa o mare parte din banii banatului se duc la mitici. da’ BOR plateste impozite? da’ ne da chitante? mai mergeti naibii cu prostiile voastre… Asa ca Pompilica du-te dracu’ si ti si aia care ati votat in defavoarea noastra!!!
Sagrada Familia.
Un proiect care nu este si nu a fost sustinut „de la buget” (ma rog, asta se intampla in Spania).
De fapt, aproape intreg patrimoniul Gaudi este gestionat prin fonduri private.